Ψήφος απόδημων: Σε διαβούλευση το σχέδιο - Ο στόχος για τους 200

Τι προβλέπει και τι καταργεί η ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας

Σε διαβούλευση θα θέσει από σήμερα η κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

«Ήρθε η ώρα, αφού δοκιμάσαμε τη διαδικασία στην πράξη να δούμε πόση συνέπεια υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο αυτό να εγκριθεί από 300 βουλευτές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας την επαναφορά για ψήφιση της δυνατότητας των αποδήμων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς.

Μητσοτάκης: Καταργούμε όλα τα εμπόδια για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Πρόκειται για πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας, που επιχείρησε δύο φορές να κάνει πράξη κατά την προηγούμενη περίοδο 2019 – 2023. 

Προσκόμματα, που είχαν θέσει τότε κόμματα της αντιπολίτευσης, είχαν οδηγήσει στον συμβιβαστικό νόμο του 2019, με αποτέλεσμα από τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, να ψηφίσουν στις πρόσφατες εκλογές λιγότεροι από 26.000.

Το 2021 η ρύθμιση είχε ψηφιστεί από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, συγκεντρώνοντας 190 βουλευτές, που ήταν όμως λιγότεροι από τους απαιτούμενους 200. Σήμερα, τα τρία αυτά κόμματα αθροίζουν 202 βουλευτές και όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά θα δοθεί οριστική λύση.

Τι προβλέπει και τι καταργεί η ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.

Εφόσον συγκεντρώσει άνω των 200 βουλευτών, θα καταργηθούν οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού που ορίζουν ότι οι εκλογείς πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

- να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

- να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top