Σπαρτιάτες: Ποιο είναι το κόμμα «έκπληξη» που μπαίνει στη Βουλή

Υψηλά ποσοστά για τον Βασίλη Στίγκα - Έχει τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη

Οι δηλώσεις του Βασίλη Στίγκα για το κόμμα Σπαρτιάτες και την εκλογή του στη βουλή/ Βίντεο Star 

Μετά την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου να επιτρέψει τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, εκείνος αποφάσισε να εκφράσει δημόσια της στήριξή του στις σημερινές επαναληπτικές εκλογές, στον νέο εκφραστή της ακροδεξιάς ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής, τους… Σπαρτιάτες. 

Σύμφωνα με τα exit poll το νέο ακροδεξιό κόμμα μπαίνει σίγουρα στη Βουλή με τα ποσοστά του να κυμαίνονται από 4% -  6%.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης στήριξε ανοιχτά το κόμμα Σπαρτιάτες - Eurokinissi

Ο Ηλίας Κασιδιάρης στήριξε ανοιχτά το κόμμα Σπαρτιάτες - Eurokinissi

«Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσω και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, που θα εισέλθει δυναμικά στη βουλή και θα αποτελέσει την πιο ισχυρή εθνική αντιπολίτευση. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

ΝΙΚΗ: Το κόμμα με την ανιψιά του Παΐσιου που βρέθηκε για λίγο εκτός Βουλής

Αφού απέκλεισαν με αντισυνταγματικό τρόπο τους ΕΛΛΗΝΕΣ, θα στηρίξω συνειδητά τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ που αποτελούν διαχρονικά και συμβολικά την πρώτη γραμμή των Ελλήνων στους αγώνες για την Ελευθερία», έγραψε στο Twitter μέσα από τις φυλακές ο Ηλίας Κασιδιάρης. 

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Ποιοι είναι οι Σπαρτιάτες

Οι Σπαρτιάτες αυτοχαρακτηρίζονται ως ελληνικό εθνικιστικό κόμμα, που ιδρύθηκε το 2017. Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος είναι ο Βασίλης Στίγκας. 

Εκλογές 2023: Ποιο είναι το κόμμα «Νίκη» - H έκπληξη των εκλογών

Τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, με την συμμετοχή του Βασίλη Στίγκα στην λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος. 

Ο αρχηγός του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας υπήρξε μέλος της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ακροδεξιού συνασπισμού Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.

Ο αρχηγός του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας υπήρξε μέλος της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ακροδεξιού συνασπισμού Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.

Ο επικεφαλής των Σπαρτιατών έλαβε πανελλαδικώς 752 ψήφους. Στις εθνικές εκλογές του 2019, οι Σπαρτιάτες κατέβηκαν εκ νέου συνεργαζόμενοι με την Ένωση Κεντρώων, με τον Στίγκα να λαμβάνει 35 ψήφους στη Βοιωτία.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ανακοινώθηκε η δημιουργία συνασπισμού από την Ε.ΛΑ.ΣΥΝ., τη Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (Λ.Ε.Π.ΕΝ.), τους Σπαρτιάτες, το Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), την Πρώτη Γραμμή και τη Λαϊκή Κίνηση Πολιτών (ΛΑ.ΚΙ.Π.) με την προοπτική κοινής εκλογικής καθόδου και με την ονομασία Κ.Υ.Μ.Α. Ελληνισμού.

Στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2023, οι Σπαρτιάτες δεν συμμετείχαν.

Στης δημοσκοπήσεις οι Σπαρτιάτες εμφάνισαν ποσοστά που κινούνταν στο όριο της αντιπροσώπευσης στη Βουλή, όμως μετά την ανοιχτή στήριξη του Κασιδιάρη σημειώθηκε απότομη αύξησή τους. 

Τουλάχιστον 10 μέλη και πολιτικοί του κόμματος Κασιδιάρη, μεταξύ των οποίων και ένας από τους δικηγόρους του, βρίσκονται στις λίστες των Σπαρτιατών. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Σπαρτιάτες χρησιμοποιούνται από τον Ηλία Κασιδιάρη για να εξασφαλίσει έμμεση εκπροσώπηση στη Βουλή. 

Σπαρτιάτες: Οι θέσεις του κόμματος 

Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική».

Υπερασπίζεται τη «λαϊκή πατριωτική δεξιά και το τρίπτυχο «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια». Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Σε κάθε νομό της χώρας οι Σπαρτιάτες έχουν έναν υποψήφιο. Στη Λακωνία με έδρα την Σπάρτη υποψήφιος βουλευτής είναι ο Παναγιώτης Μπεμπέτσος.

Σε γενικές γραμμές, η ρητορική του κόμματος εξαντλείται στο «ξεπούλημα της Μακεδονίας», στους «προδότες πολιτικού»" και τους «λαθροεισβολεί».

Σπαρτιάτες: Ο βίος και η πολιτεία του αρχηγού του κόμματος

Ο επικεφαλής του κομματος, Βασίλης Στίγκας είχε ακολουθήσει τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη, είχε πάει στο κόμμα ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και στις ΡΙΖΕΣ ενώ ήταν μέλος και της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης (ΕΛΑΣYΝ).

Στο βιογραφικό του αναφέρει ότι εργάζεται τα τελευταία 25 χρόνια «ως ελεύθερος επαγγελματίας στη βιοτεχνία τροφίμων», ασχολούμενος παράλληλα με «τη δημοσιογραφία, το ελεύθερο ρεπορτάζ και την παρουσίαση εκπομπών πολιτικού ενδιαφέροντος». Στο πλαίσιο αυτών των εκπομπών ο Βασίλης Στίγκας έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές στελέχη του κόμματος Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ), που ίδρυσε το 2019 ο επίσης κατάδικος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top