Εκλογές 2023: Ποιο είναι το κόμμα «Νίκη» - H έκπληξη των εκλογών

Φαίνεται να παίρνει κάτω από 3% και να μην μπαίνει στη Βουλή

Το exit poll για τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις. Μία από αυτές και το κόμμα «Νίκη» που για πολύ λίγο δε φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή.

Το κόμμα ιδρύθηκε το 2019 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και πρόεδρο τον Δημήτρη Νατσιό.

Exit Poll: ΝΔ 37,5 - 41,5% - ΣΥΡΙΖΑ 23,5 - 26,5% - 8 κόμματα στη Βουλή

Όπως περιγράφει στην ιστοσελίδα του, «συνιστά μία γνήσια πατριωτική φωνή που προέρχεται από τον απλό ελληνικό Λαό, αφού στις τάξεις της δεν δέχεται ως μέλη πρώην βουλευτές ή κυβερνητικούς οποιασδήποτε απόχρωσης. Βασίζεται σε ξεκάθαρες αξίες της Ρωμιοσύνης, χωρίς ‘δεξιές’ κι ‘αριστερές’ παρωπίδες ή γενικόλογους ‘πατριωτισμούς’ αμφίβολων ηθικών αξιών, κρατώντας αποστάσεις από κύκλους ιδεών ασυμβίβαστων με τις χριστιανικές ηθικές αξίες».

Ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νάτσιος

Ως μέλος του Kινήματος Νίκη μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε Έλληνας στην καταγωγή, ή αποδεδειγμένος φιλέλληνας, άνω των 18 ετών, ο οποίος δεν έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα και υπό την προϋπόθεση ότι αποδέχεται τις διακηρυγμένες αρχές του Κινήματος και σέβεται τον Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα του Έθνους-κράτους. 

Εκλογές 2023: Πόσες έδρες παίρνουν τα κόμματα με βάση το exit poll

Η ένταξη στο Κίνημα γίνεται μόνο ατομικά. Δεν είναι αποδεκτά ως μέλη της Νίκης πρόσωπα τα οποία έχουν θητεύσει σε κυβερνήσεις ή έχουν συμμετάσχει σε ψηφοφορίες του εθνικού κοινοβουλίου ή της ευρωβουλής ή έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για πράξεις αντίθετες προς την ηθική του Κινήματος. Δεν γίνονται επίσης αποδεκτά ως μέλη πρόσωπα τα οποία δεν αποδέχονται την Ελληνορθόδοξη Παράδοση ή ασπάζονται ιδέες ή πρακτικές αντίθετες με αυτήν».

Εκλογές 2023: Στενοί δεσμοί της Νίκης με τη θρησκεία

Ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νάτσιος, είναι καθηγητής θεολόγος. Οι δεσμοί του κινήματος με τη θρησκεία είναι πολύ ισχυροί. 

Ενδεικτικό των δεσμών αυτών είναι ότι στη λίστα των 260 υποψηφίων βουλευτών με το κόμμα εντοπίζουμε, στην εκλογική Περιφέρεια των Ιωαννίνων, την κυρία Μαρία Εζνεπίδου, η οποία είναι ανιψιά του Αγίου Παϊσίου. 

Εκλογές 2023: Πώς λειτουργεί η απλή αναλογική – Πώς κατανέμονται οι έδρες

Η ίδια, όπως διαβάζουμε στο εκκλησιαστικό σάιτ «Πεμπτουσία», έγινε γνωστή μέσα από τηλεοπτικές της εμφανίσεις, ξεναγόντας τους προσκυνητές -αλλά και τους τηλεθεατές- στην πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα, στην οποία φυλάσσονται ξυλόγλυπτα που είχε κατασκευάσει ο όσιος, χειρόγραφα και βιβλία του, καθώς και πολλά άλλα οικογενειακά κειμήλια.

Επίσης δεύτερος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κατεβαίνει ο κ. Θανάσης Ρακοβαλής, ο οποίος συνομιλούσε με τον Αγιο Παΐσιο. Ο κ. Ρακοβαλής ήταν γκουρού και ο Αγιος Παΐσιος τον επανέφερε στην Ορθοδοξία. Λέγεται, δε, ότι τον είχε σαν παιδί του. 

Μητσοτάκης: Η στιγμή που αναχωρεί από το σπίτι του με τη Μαρέβα

Μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος, μάλιστα, φέρεται να είναι το σωματείο «Ενωμένη Ρωμιοσύνη», με αναφορά στον Άγιο Παΐσιο, ενώ πνευματική στήριξη παρέχεται από τις Μονές Φιλοθέου και Καρακάλου του Αγίου Όρους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top