Εκλογές 2023: Πώς λειτουργεί η απλή αναλογική – Πώς κατανέμονται οι έδρες

Η διαφορά της απλής αναλογικής με την ενισχυμένη αναλογική

Στις 11 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το 80% του exit poll στις εκλογές 2023/ Βίντεο Star 

Για το πώς λειτουργεί η απλή αναλογική, πώς κατανέμονται οι έδρες, αλλά και τη διαφορά της με την ενισχυμένη αναλογική έδωσε απαντήσεις ο Παναγιώτης Σταθόπουλος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και πολιτικός αναλυτής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Σταθόπουλος είπε πως «η διαφορά της απλής αναλογικής σε σχέση με την ενισχυμένη είναι τεχνικά απλούστατη, δηλαδή το βασικό είναι ότι ο εκλογικός μας νόμος προβλέπει ότι στο σύνολο των ψήφων γίνεται μια αναλογική κατανομή μεταξύ των κομμάτων που υπερβαίνουν το 3% των εδρών».

Όπως εξήγησε, στο σύστημα με το μπόνους (δηλαδή την ενισχυμένη αναλογική) «προβλέπεται ότι εφόσον το κόμμα που προηγείται, που είναι πρώτο σε ψήφους, είναι από 25% και πάνω, δικαιούται ένα μπόνους εδρών, το οποίο είναι μία έδρα για κάθε μισό %.  Μπαίνει ένα «στοπ» στο 40%, όπου το μπόνους έχει ξεκινήσει από 20 έδρες και έχει φτάσει τις 40. Εκεί σταματάει η πριμοδότηση γιατί δεν έχει νόημα να συνεχίσει περαιτέρω. Δημιουργείται έτσι κι αλλιώς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από το 40% και πάνω».

Πώς λειτουργεί η απλή αναλογική – Πώς κατανέμονται οι έδρες

Η απλή αναλογική έχει να εφαρμοστεί από το 1989.

Ο κ. Σταθόπουλος, εξηγώντας πως λειτουργεί, είπε πως η τεχνική του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα κληρωθούν οι έδρες σε εκλογικές περιφέρειες είναι ίδια είτε είναι η αναλογική είτε είναι ο νόμος του μπόνους.

«Για την ακρίβεια, κάτι που πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι η Ελλάδα από το 1844 μέχρι το 2004 που έκανε εκλογές, πάντα έδινε έδρες σύμφωνα με το άθροισμα ανά εκλογική περιφέρεια», διευκρίνισε.

«Η διαφορά είναι η εξής: Η απόλυτη αναλογική με την κυριολεξία του όρου, - όπως ξέρουμε στα εργατικά σωματεία, στις φοιτητικές εκλογές, η απλή αναλογική που εφαρμόζεται διαρκώς και παντού στην Ελλάδα, – δηλαδή το εκλογικό μέτρο και μετά τα υπόλοιπα των ψήφων – εφαρμόζεται μόνο στις τριεδρικές περιφέρειες και στις διεδρικές αλλά όχι σε μονοεδρικές. Όποιος έχει έστω και μία ψήφο παραπάνω, παίρνει την έδρα»

«Στις τριεδρικές το ίδιο, που επίσης πρακτικά σημαίνει ότι τα τρία πρώτα κόμματα θα πάρουν από μία έδρα το καθένα. Οι εξαιρέσεις είναι σπάνιες, είναι δύσκολο να συμβούν ποσοτικά, αριθμητικά. Είχε συμβεί την προηγούμενη φορά στη Λακωνία. Η Νέα Δημοκρατία πήρε δύο έδρες και το τρίτο κόμμα δεν πήρε έδρα. Από τις τετραεδρικές και πάνω γίνεται η λεγόμενη πανελλήνια συγκριτική κατανομή, η οποία έχει ως εξής: Θα γίνει η πρώτη κατανομή σε κάθε μία από τις εκλογικές περιφέρειες, σύμφωνα με το εκλογικό της μέτρο, όπως προβλέπει κανονικά η αναλογική, αλλά στη συνέχεια δεν μπαίνουμε στα υπόλοιπα της κάθε εκλογικής περιφέρειας ξεχωριστά, αλλά μπαίνουμε ανά κόμμα στα υπόλοιπα του συνόλου της χώρας, ξεκινώντας από το κόμμα που έχει το μικρότερο εκλογικό ποσοστό», εξήγησε ο κ. Σταθόπουλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top