Θάνατος Πάγκαλου: Συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου 

Σαρμάς:  Αποχαιρετούμε ένα πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής

Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του πρώην υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου εξέφρασαν και η κυβέρνηση και μερίδα του πολιτικού κόσμου.   

Μίκης Θεοδωράκη: Το αντίο του Πάγκαλου - Αγνώριστοι σε φωτογραφία του 1963

Ιωάννης Σαρμάς:  Αποχαιρετούμε ένα πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής

Τα συλλυπητήρια για λογαριασμό της Κυβέρνησης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος αναφέρει σε δήλωσή του:  

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε ηλικία 84 ετών  

«Αποχαιρετούμε ένα πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου μας, τον Θεόδωρο Πάγκαλο. 

Μαχητής της δημοκρατίας ως ενεργό στέλεχος στον αντιδικτατορικό αγώνα, τιμήθηκε από τους συμπολίτες μας με την ανάδειξή του ως βουλευτή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και διετέλεσε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα υπουργός στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του. 

Τον διακρίνουμε για το κοφτερό μυαλό και την ουσιαστική του σκέψη. 

Η Κυβέρνηση απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του». 

Μητσοτάκης: Προσωπικότητα με ξεχωριστό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή 

Ο πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook:   

 

«Μία προσωπικότητα με ξεχωριστό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή δεν βρίσκεται, πια, ανάμεσά μας. Για παραπάνω από μισό αιώνα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ένας μαχητικός πολιτικός, υπηρετώντας με παρρησία τις απόψεις του. Ως στέλεχος της Αριστεράς προδικτατορικά, αλλά και ως υπουργός, αργότερα, πολλών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σε μία πολυκύμαντη διαδρομή, από την οποία θα ξεχώριζα τη συμβολή του στην εθνική υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
                                                                                                                                                                                                                                 Ο ίδιος έλεγε πάντα ότι χαιρόταν «να χύνει την καρδάρα με το γάλα». Να ταράζει, δηλαδή, τις κατεστημένες θέσεις με τις δικές του ριζοσπαστικές προσεγγίσεις και τον θυελλώδη χαρακτήρα του. Με όπλο την ευφυΐα, τον κοσμοπολιτισμό, το χιούμορ και την τόλμη του. Το γεγονός ότι για χρόνια βρεθήκαμε σε αντίπαλες παρατάξεις δεν με εμποδίζει να διακρίνω την σφραγίδα του Θόδωρου στην πολιτική ζωή της χώρας. Με πρώτο χαρακτηριστικό της, την πίστη στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στην οικογένεια και τους φίλους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια
»

Δένδιας: Άφησε έντονη την προσωπική του σφραγίδα, ως ΥΠΕΞ συνέβαλε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ    

Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρει σε ανάρτησή του στο twittter για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου:    

Σταυροί προτίμησης: Πρώτος ο Δένδιας πανελλαδικά με 100.000

«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος άφησε έντονη την προσωπική του σφραγίδα σε όλα τα δημόσια αξιώματα τα οποία υπηρέτησε. Συνέβαλε ως Υπουργός Εξωτερικών στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στις κρίσιμες στιγμές μετά το 2015 τάχθηκε ανοιχτά, αγνοώντας το προσωπικό πολιτικό κόστος, κατά των επικίνδυνων πειραματισμών σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές μας αφετηρίες, κάθε συζήτηση μαζί του ήταν πάντα χρήσιμη και διαφωτιστική. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του»

 

 

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Θ. Πάγκαλος συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στους αγώνες του ΠΑΣΟΚ:       

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου: 

«Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ένας πολιτικός με μακρόχρονη διαδρομή, που έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη δημόσια ζωή με τους άοκνους αγώνες του για τη δημοκρατία.

Ήταν από τις ηγετικές μορφές του φοιτητικού κινήματος της δεκαετίας του ’60, μέσα από τη δράση του στη Νεολαία Λαμπράκη, στην Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) και στην παραδοσιακή Αριστερά.

Κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας διαδραμάτισε, πάντα στην πρώτη γραμμή, καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση κατά της χούντας, με αναφορά τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στρατεύτηκε στο Πατριωτικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με καθοδηγητή τον Μίκη Θεοδωράκη και συνεργάστηκε με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1974, μετά τη Μεταπολίτευση και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή, στους αγώνες του Κινήματος και πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να εξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη σε ισχυρό ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

Ο Θ. Πάγκαλος, από το 1981 ως το 2012, εκλεγόταν πάντα πρώτος βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής, με έδρα την Ελευσίνα, την πόλη που αγαπούσε και είχε ταυτιστεί. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο προσέφερε με σθένος, ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες του από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης και είχε ξεχωριστή συμβολή στην ισότιμη και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του».

Σημίτης: Ήταν αυστηρός κριτής των εξελίξεων 

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε:  

«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένα αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του.

Πάγκαλος: «Βρίσκομαι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ζω με σύνταξη 370 ευρώ»

Δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου Pολύπτυχος, αντιφατικός και γοητευτικός Θεόδωρος Πάγκαλος   

Σε δήλωσή του για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει:     

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η φράση «μαζί τα φάγαμε» που έμεινε στην ιστορία

«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πορεύτηκε από πολύ νέος μέσα στην Ιστορία. Εισήλθε στο τοπίο της Mεταπολίτευσης έχοντας ήδη συσσωρεύσει γνώσεις, ακαδημαϊκούς τίτλους και πολιτικές εμπειρίες κυρίως από τον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς. Ταίριαζε στον στρόβιλο του ΠΑΣΟΚ. Υπό την αιγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου ο Θεόδωρος Πάγκαλος ταυτίστηκε με τη μαχητική και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο την αντίληψη ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαρκούς και σκληρής διαπραγμάτευσης. Αυτό το έκανε με το δικό του δυναμικό προσωπικό ύφος γνωρίζοντας όμως καλά τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων και τα όρια που τίθενται. Συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες στιγμές όλων των κυβερνητικών περιόδων του ΠΑΣΟΚ και με ιστορικές επιτυχίες όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνδέθηκε και με στιγμές ιδιαίτερα δύσκολες όπως τα Ίμια και η υπόθεση Οτσαλάν. Δεν του έλειψαν ούτε οι προκλήσεις ούτε οι εμπειρίες. Και στην επώδυνη περίοδο της οικονομικής κρίσης και των αντιδημοφιλών αποφάσεων στάθηκε ακλόνητος στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Συνυπήρξαμε ως υπουργοί πολλών κυβερνήσεων, τελικά ως αντιπρόεδροι δυο κυβερνήσεων της περιόδου της κρίσης. Συμπλεύσαμε και διαφωνήσαμε σε εκτιμήσεις και επιμέρους χειρισμούς. Έχω την αίσθηση ότι γνώρισα καλά τον πολύπτυχο, αντιφατικό και γοητευτικό Θόδωρο Πάγκαλο, αυτήν την εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης και όχι μόνο του κομματικού του χώρου και τον αποχαιρετώ με λύπη ως φίλο. Τα συλλυπητήρια μου στην Χριστίνα, τα παιδιά του, όλους τους δικούς του ανθρώπους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top