Θεόδωρος Πάγκαλος: Η φράση «μαζί τα φάγαμε» που έμεινε στην ιστορία

Η κρίση στα Ίμια το 1996 και η σύλληψη του Οτσαλάν το 1999

«Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής», είχε πει ο Θεόδωρος Πάγκαλος το 2010, με τη φράση του «μαζί τα φάγαμε» να μένει στην ιστορία 

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 84 ετών την Τετάρτη 31 Μαΐου, είχε υπηρετήσει σε πολλά κυβερνητικά πόστα, από το 1982 όταν για πρώτη φορά έγινε υφυπουργός Εμπορίου.

Το όνομα του συνδέθηκε με την υπόθεση Οτσαλάν το 1999, καθώς τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Η σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, αφού είχε αναχωρήσει από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Κένυα, είχε προκαλέσει πολιτική κρίση στην Ελλάδα, οδηγώντας στην παραίτηση τον Θεόδωρο Πάγκαλο και άλλους δύο υπουργούς. 

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε ηλικία 84 ετών

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν υπουργός Εξωτερικών και το 1996, όταν ξέσπασε η κρίση στα Ίμια. Η Ελλάδα στις 31 Ιανουαρίου 1996 ήρθε στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία. Όλα είχαν ξεκινήσει 3 μέρες πριν, όταν Τούρκοι δημοσιογράφοι (πράκτορες, κατά πολλούς) αποβιβάστηκαν στα Ίμια, κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική. Με απόφαση του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Λυμπέρη, «βατραχάνθρωποι» της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών ανέλαβαν τη φύλαξη της ανατολικής Ίμιας, όπου υψωνόταν η ελληνική σημαία, ενώ η δυτική θα επιτηρείτο από περιπολούντα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

O Θεόδωρος Πάγκαλος συμμετείχε στις κυβερνήσεις τριών πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ: Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου / Eurokinissi

O Θεόδωρος Πάγκαλος συμμετείχε στις κυβερνήσεις τριών πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ: Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου / Eurokinissi

Πάγκαλος: «Βρίσκομαι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ζω με σύνταξη 370 ευρώ»

Τα ξημερώματα, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού εντοπίζει δέκα Τούρκους βατραχανθρώπους πάνω στα Ίμια, αλλά κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην ελληνική φρεγάτα «Ναυαρίνον» συντρίβεται, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Έλληνες αξιωματικοί. Μετά από αμερικανική παρέμβαση, άρχισε η απομάκρυνση όλων των δυνάμεων και των δύο χωρών, με την ταυτόχρονη υποστολή τής ελληνικής σημαίας από τα Ίμια. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης είχε αποκαλύψει αργότερα πως όταν είχε ρωτήσει τον Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στον ελληνικό λαό για τη σημαία, του είχε απαντήσει ο ΥΠΕΞ ότι «θα πείτε πως την πήρε ο αέρας».

 

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η φράση «μαζί τα φάγαμε» που τον σημάδεψε

Ωστόσο, η τελευταία δεκαετία της ζωής του σημαδεύτηκε από τη φράση «μαζί τα φάγαμε», που είχε πει στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, όταν για την Ελλάδα είχε μόλις ξεκινήσει η Οδύσσεια των μνημονίων.

Μίκης Θεοδωράκη: Το αντίο του Πάγκαλου - Αγνώριστοι σε φωτογραφία του 1963

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής», είχε πει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη τη διάρκεια συνεδρίασης της «Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης».

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος με την τρίτη συζυγό του Χριστίνα Χριστοφάκη, σε κοινή τους έξοδο πριν τον χωρισμό τους / Φωτογραφία: NDP

Η φράση του έγινε από τις πιο viral της εποχής των Μνημονίων και ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, τόσο από τα υπόλοιπα κόμματα, όσο και από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, σε μία περίοδο που στην Ελλάδα υπήρχε κοινωνική και πολιτική αναταραχή λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε πει τότε για τη φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου: «Ε,δεν τα φάγαμε μαζί. Κάποιοι τα φάγανε από τις μίζες και το μαύρο πολιτικό χρήμα και κάποιοι προσπαθούν να ζήσουν με μισθούς των 700 και 500 ευρώ».

Ο Πάγκαλος στη Σταμάτη για το… άσθμα που θέλει να πάθει ο Τσίπρας και την ψήφο του στη ΝΔ

Λίγα χρόνια μετά, το 2014, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, είχε πει: «Η φράση του Θόδωρου Πάγκαλου "όλοι μαζί τα φάγαμε" θα ήταν τέλεια και πιο ακριβής, αν έλεγε "όλοι μαζί τα φάγαμε, αλλά όχι το ίδιο"»

Τι είχε πει ο Θεόδωρος Πάγκαλος για τη φράση του «μαζί τα φάγαμε» στο βιβλίο του

Η φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια ομολογία συγκρότησης ενός αντιπαραγωγικού κράτους αναξιοκρατίας και αναποτελεσματικότητας και μια ομολογία για τις χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Και μάλιστα από έναν πολιτικό παράγοντα που είχε μακροχρόνια συμμετοχή σε κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.

Ο ίδιος το 2012 στο e-book του «Μαζί τα φάγαμε» αναφέρθηκε στην περίφημη φράση του.

«Η φράση “τα φάγαμε όλοι μαζί” σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα... Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους...Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω», γράφει.

Παράλληλα, έθεσε και την Αριστερά προ των ευθύνων της για το θέμα: «Η πλειοψηφία των βουλευτών της Αριστεράς όχι μόνο δεν πρότεινε και δεν βοήθησε στο πολιτικό και άρα κοινωνικό έργο, αλλά αποτέλεσε φραγμό στις τεκμηριωμένες και σοβαρές προτάσεις των άλλων. Όλα αυτά τα χρόνια ουδέποτε εκπρόσωπος της Αριστεράς αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις...Αντίθετα, σε συζητήσεις και προτάσεις τους ήθελαν και άλλες, πιο πολλές ακόμα παροχές».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top