Ντιμπέιτ: H προεκλογική τηλεμαχία κορυφής που ξεκίνησε το 1990 στην Ελλάδα

Το πρώτο ντιμπέιτ με Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου  

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης για το ντιμπέιτ της 10ης Μαίου, «φούντωσε» η κόντρα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, με «φόντο» την απόφαση της διακομματικής επιτροπής να συμμετάσχουν στην τηλεμαχία όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως επισήμανε η πολιτική και διπλωματική συντάκτρια του Star Κατερίνα Τσαμούρη, στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star. Οι νέοι, πάντως, δείχνουν διχασμένοι. Άλλοι δηλώνουν ότι  θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν αφού το δουν κι άλλοι ότι τους είναι αδιάφορο. 

H απάντηση Μητσοτάκη σε νεαρό ψηφοφόρο στο Tik Tok

«Είχα κουραστεί εδώ και εβδομάδες να ακούω αυτή τη συζήτηση για το debate. «Δεν θέλουμε», λέει, «debate, δεν θέλουμε debate»…  Για πάμε όλοι μαζί, λοιπόν, να συζητήσουμε για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, αλλά να πέσουν και οι μάσκες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  

Τσίπρας: «Το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορέσουν αν σχηματίσουν κυβέρνηση»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Mega, στράφηκε κατά του Κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα του ντιμπέιτ.   «Αρνείται όπως ο διάβολος το λιβάνι, καλή ώρα, ανοικτά να μας παρακολουθεί όλος ο ελληνικός λαός σε μια ανοικτή τηλεοπτική αντιπαράθεση». Όπως πρόσθεσε, «ποτέ εμείς δεν είπαμε να μη γίνει η συζήτηση ανάμεσα στους έξι». 

«Διχασμένοι» οι νέοι για το ντιμπέιτ 

Οι απόψεις των νέων, πάντως, διίστανται. Στο ρεπορτάζ της Άννας Σταματιάδου νέοι ψηφοφόροι απάντησαν χαρακτηριστικά:   

-«Δε θα το παρακολουθήσω. Δεν έχω παρακολουθήσει κάποιον, γιατί θεωρώ ότι δεν είναι κάποιος κατάλληλος». 

-«Μου είναι αδιάφορο…  Δεν το ξέρω, δεν το έχω ακουστά… Δεν ασχολούμαι με τα κόμματα». 

-«Προσωπικά μου είναι παντελώς αδιάφορο. Γιατί τα κόμματα δε νοιάζονται για την Ελλάδα αλλά για κάποιους δικούς τους σκοπούς… Θα ψηφίσω αν με βολεύουν οι ημερομηνίες». 

Στον αντίποδα, άλλοι νέοι «ψηφίζουν» ντιμπέιτ. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι περιμένουν να ακούσουν τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως για την ακρίβεια και την ανεργία. 
 
 

Η ιστορία των ντιμπέιτ στην Ελλάδα  

Στην Ελλάδα έχουν γίνει 8 τηλεμαχίες. Η 1η έγινε το 1990 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μεταξύ των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαου Φλωράκη. 

Ο Χ. Φλωράκης στο debate με Κ. Μητσοτάκη και Α. Παπανδρέου το 1990

Ο Χ. Φλωράκης στο debate με Κ. Μητσοτάκη και Α. Παπανδρέου το 1990   

Το 1996, με φόντο την κρίση των Ιμίων, Κώστας Σημίτης και Μιλτιάδης Έβερτ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, στο πρώτο debate που διεξήχθη σε τηλεοπτικό στούντιο. 

Το debate του 1996 με Κώστα Σημίτη και Μιλτιάδη Έβερτ

Το debate του 1996 με Κώστα Σημίτη και Μιλτιάδη Έβερτ 

Ακολούθησαν κι άλλα ανά τα χρόνια, μέχρι το τελευταίο, τον Σεπτέμβριο του 2015. Χρονιά που έγιναν δύο  debates: Ένα με τους 7 πολιτικούς αρχηγούς κι ένα με τους επικεφαλής των δυο πρώτων κομμάτων. Εκεί ακούστηκε και η... παραπολιτική ατάκα που έγραψε ιστορία. 

«Θα παρακαλούσα τον σκηνοθέτη, επειδή βλέπω πιο ψηλό τον κ. Τσίπρα. Ψήλωσε πολύ ε; Είπαμε εντάξει, να μας έχει ισοϋψείς…» παρατήρησε ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Ντιμπέιτ 2015: Η αιχμή Β.Μεϊμαράκη για σκηνοθετικό τρικ με το ύψος του Α. Τσίπρα     .   

Ντιμπέιτ 2015: Η αιχμή Β.Μεϊμαράκη για σκηνοθετικό «τρικ» με το ύψος του Α. Τσίπρα  

«Δεν έχει σημασία αυτό» απάντησε γελώντας ο Αλέξης Τσίπρας.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top