Σουδάν: Στην Ελευσίνα το C-130 με 39 Έλληνες - Συνάντηση με Μητσοτάκη

«Καταφέραμε και επιστρέψαμε πίσω στην πατρίδα όλους τους συμπολίτες μας»

Όλο το παρασκήνιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού από το Σουδάν (Video Star, φωτογραφία Intime)       

Προσγειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης στην Ελευσίνα το C-130 με 39 διασωθέντες από το Σουδάν. Στο αεροπλάνο βρίσκονταν 39 επιβάτες, εκ των οποίων 20 Έλληνες ομογενείς.

Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκαν, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ συνάντηση με τους διασωθέντες είχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σουδάν: Στην Ελευσίνα το C-130 με 39 Έλληνες - Συνάντηση με Μητσοτάκη

Σουδάν: Στην Ελευσίνα το C-130 με 39 Έλληνες - Συνάντηση με Μητσοτάκη

Το αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα από το Χαρτούμ, στο πλαίσιο επιχείρησης απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και με ανάρτησή του στο twitter ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.    

Σουδάν: Προσγειώθηκε το αεροσκάφος που θα παραλάβει Έλληνες στο Τζιμπουτί

Το αεροσκάφος είχε εισέλθει με ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μεταφέροντας 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Έλληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους.

Έφτασαν στην Τανάγρα ακόμη 16 Έλληνες από το Σουδάν

Οι λοιποί απεγκλωβισθέντες είναι πολίτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και τρίτων χωρών.

ΥΠΕΞ: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων στο Σουδάν 

Στην αποστολή συμμετείχε και Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος.

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα.

Μητσοτάκης: Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους

Στο σημείο βρέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις που έκανε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την «άρτια οργάνωση» της αποστολής.

Σουδάν: Στην Ελευσίνα το C-130 με 39 Έλληνες - Συνάντηση με Μητσοτάκη

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους», είπε συγκεκριμένα.

«Η ελληνική πολιτεία οφείλει να φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών της όπου και αν βρίσκονται», σημείωσε, ενώ εξέφρασε την ευχή η «μεγάλη περιπέτεια» του Σουδάν να «τελειώσει σύντομα».

Ποιες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων έγιναν 

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινωσε επίσης ότι στο γενικότερο πλαίσιο της Αποστολής απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από την έναρξη της κρίσης στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παρακάτω επιμέρους επιχειρήσεις:

●    Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, αποστολή 2 μεταγωγικών αεροσκαφών (Α/Φ), 1 C-27 και 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας στο Αεροδρόμιο Aswan, σε ετοιμότητα για εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης.
●    Την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, απογείωση του Α/Φ C-27 από το Aswan με προορισμό το Τζιμπουτί (Djibouti), παραλαβή των πρώτων 17 πολιτών (13 Ελλήνων και 4 άλλων υπηκόων συζύγων των Ελλήνων) και επιστροφή την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.
●    Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής. Ακολούθως απογείωση και παραλαβή από το Djibouti και την Άκαμπα (Aqaba) της Ιορδανίας 16 Ελλήνων πολιτών, 1 από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία. Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 το Α/Φ με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.
●    Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής.

  Ανακοίνωσε ακόμα ότι «από στρατιωτικής πλευράς, η επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης έλαβε τέλος».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top