Γεωτρήσεις: Το «πάνω χέρι» αποκτά η Ελλάδα στα ενεργειακά της Μεσογείου  

Προχωρούν με πιο ταχείς ρυθμούς οι έρευνες για αέριο στην Κρήτη 

Εξελίξεις υπάρχουν στο ενεργειακό «παιχνίδι» της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Ελλάδα αποκτά το «πάνω χέρι». Οι έρευνες νοτιο-δυτικά της Κρήτης επισπεύδονται και ολοκληρώνονται νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν, σε μια επιβεβαίωση των ρεπορτάζ του Star από τις 27 Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε η Κατερίνα Τσαμούρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.    

Ελληνικές κινήσεις - ματ στο ενεργειακό «σκάκι» στη Μεσόγειο

Συγκεκριμένα, ολοκληρώνονται οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες του Sanco Swift στα δύο blocks, νοτιο-δυτικά της Κρήτης, το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Το αν θα ακολουθήσουν και τρισδιάστατες, θα εξαρτηθεί από την επεξεργασία των ευρημάτων. 

Ο χάρτης με τις έρευνες της Ελλάδας νότια της Κρήτης

Ο χάρτης με τις έρευνες της Ελλάδας νότια της Κρήτης 

Όλα πάντως «τρέχουν» πιο γρήγορα, γιατί το απαιτούν οι ενεργειακές και γεωπολιτικές συνθήκες. Άρα, το σενάριο να δούμε γεωτρύπανο στην περιοχή ακόμα και το 2025 είναι μεν... αρκετά αισιόδοξο, όχι όμως απίθανο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star από  αρμόδιες πηγές. 

Δένδιας: Νέα συνάντηση με Σούκρι – Ικανοποίηση για διάταγμα Αιγύπτου  

Μάλιστα, οι επικεφαλής της ExxonMobil, έχουν δώσει εγγυήσεις στον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα -σε συνάντησή τους τον Δεκέμβριο- ότι τίποτα δεν θα εμποδίσει το έργο τους, ούτε καν κάποια αντίδραση από πλευράς Τουρκίας ή Λιβύης. 

Στην Ελλάδα αναμένεται ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σούκρι για συνάντηση με τον Δένδια 

Όπως επισήμανε πάντως η διπλωματική συντάκτρια του Star, η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση έχει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την Αίγυπτο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα δει εντός του μήνα στην Αθήνα τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ενώ τον Φεβρουάριο η χώρα μας θα συμμετάσχει σε ετήσιο ενεργειακό συνέδριο που θα γίνει στην Αίγυπτο. 

Δένδιας - Σούκρι σε μια ακόμα συνάντησή τους στο Κάιρο

Δένδιας - Σούκρι σε μια ακόμα συνάντησή τους στο Κάιρο 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top