Εύα Καϊλή: H παρουσίαση δελτίου, η πολιτική και το σκάνδαλο διαφθοράς

Ποια είναι η Ευρωβουλευτής που συνελήφθη για το σκάνδαλο του Κατάρ

Η Εύα Καϊλή ερευνάται για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς από αξιωματούχους του Κατάρ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει συλληφθεί για την ίδια υπόθεση και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από Βρυξέλλες, βρέθηκαν στο σπίτι που ανήκει στον σύντροφό της, 100.000 ευρώ. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναφέρει σχετικά: «Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή».

Εύα Καϊλή: Ποιος είναι ο Ιταλός σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι

H Εύα Καϊλή σε έξοδό της/NDP

H Εύα Καϊλή σε έξοδό της/NDP

Το βιογραφικό της Εύας Καϊλή

H Εύα Καϊλή στη Μύκονο/NDP

H Εύα Καϊλή στη Μύκονο/ NDP

Η Εύα Καϊλή γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1978 στη Θεσσαλονίκη. 

Η δημοσιογράφος και αρχιτέκτων Εύα Καϊλή

Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς καθώς και στο εργαστήρι δημοσιογραφίας. 

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι Mega Channel, παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου. 

H Εύα Καϊλή σε χαλαρές στιγμές/NDP

H Εύα Καϊλή σε χαλαρές στιγμές / NDP

Η ενασχόληση με την πολιτική: Από δημοτική σύμβουλος στο Ευρωκοινοβούλιο

Στις δημοτικές εκλογές του 2002 εξελέγη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης. 

Στις εκλογές του 2004 έθεσε υποψηφιότητα για πρώτη φορά στην περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ καταφέρνοντας να καταλάβει εκλόγιμη θέση, την οποία εν τέλει δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ στις εκλογές του 2009 επανεξελέγη.

Στις εκλογές του 2012 αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους, αλλά δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. 

Ο δύσκολος χώρος της πολιτικής, η κριτική που δέχτηκε ως δημοσιογράφος και το «δώρο» της ομορφιάς που την ανάγκασε να δουλέψει περισσότερο. 28/3/2019,  Αλήθειες με τη Ζήνα

Την περίοδο 2013 - 2014 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής

 Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη πρώτη ευρωβουλευτής με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη (S&D) με 122.054 ψήφους. 

Διακρίθηκε ως Ευρωβουλευτής της Χρονιάς για την Ψηφιακή Εποχή το 2018, ενώ είναι η μόνη Ελληνίδα, που επίσης κάθε χρόνο ήταν ανάμεσα στην λίστα των 50 καλύτερων ευρωβουλευτών. Στις ευρωεκλογές του 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 145.650 ψήφους. 

Ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας και του τμήματος επιστήμης και μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, ήταν εισηγήτρια για Blockchain, DLTs και AI για το S&D. Είναι ιδρύτρια του Future Forum, το Φόρουμ για το Μέλλον. Ήταν πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ΝΑΤΟ και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση καταγγελόμενων παραβιάσεων και περιπτώσεων κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.

H Εύα Καϊλή στη Μύκονο/NDP

H Εύα Καϊλή στη Μύκονο/NDP

Πώς φτάσαμε στη σύλληψη της Εύας Καϊλή και τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το Ευρωκοινοβούλιο

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 οι Βελγικές αρχές προχώρησαν σε έφοδο στην κατοικία της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες και φέρονται να συνέλαβαν την ίδια και τον σύντροφό της, με κατηγορίες περί διαφθοράς σχετιζόμενη με το Κατάρ. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Kaili (@evakaili)

Οι εξελίξεις οδήγησαν στην άμεση διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με εντολή του Προέδρου τους Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και από την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου.

Διεγράφη η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση Ανδρουλάκη

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Kaili (@evakaili)

Το σκάνδαλο διαφθοράς

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Η ταυτότητα των συλληφθέντων δεν αποκαλύφθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία έχει δικαιοδοσία στο Βέλγιο για υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Εύα Καϊλή: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Kaili (@evakaili)

Το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας από δικαστή των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκαν δεκαέξι έρευνες από την αστυνομία σε διάφορους δήμους της βελγικής πρωτεύουσας (όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

«Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», τόνισε η εισαγγελία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top