Ενεργειακή κρίση: Μοντέλο «δύο πόλων» στα μέτρα στήριξης θέλει το Eurogroup

Στο «κόκκινο» η τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη

Κρίσιμο γεωστρατηγικό και ενεργειακό ρόλο για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποκτά η Ελλάδα μέσα στο πολύπλοκο διεθνές  περιβάλλον στον χώρο της ενέργειας / Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Σύσταση για νέο μοντέλο στήριξης για την ενεργειακή κρίση το 2023 έκανε το Eurogroup.

Την ώρα που η Κομισιόν πρέπει έως αύριο να παρουσιάσει το βλετιωμένο σχέδιό της, για «κόφτη» στο φυσικό αέριο, το ανακοινωθέν του Eurogroup έκανε λόγο για «μοντέλο δύο πόλων» για τα μέτρα στήριξης.

Τσίπρας: Όρος επιβίωσης για τη Δυτική Μακεδονία η μείωση του ΕΦΚ

«Ως μέρος της απόκρισης μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά, καλύτερα συντονισμένα, όπως και δημοσιονομικά ανεκτά. Το 2023 θα εξετάσουμε τα μέτρα μας, για να διασφαλίσουμε ότι είναι στοχευμένα και προσανατολισμένα στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις, που είναι προσωρινά εκτεθειμένες. Ένα καλά ζυγισμένο μοντέλο δύο πόλων στην τιμολόγηση της ενέργειας και άλλα σχήματα, που επιτυγχάνουν παρόμοιους στόχους, λαμβάνοντας υπόψιν τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας, θα μπορούσαν να διερευνηθούν», αναφέρει μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν του Eurogroup. 

ΗΠΑ: Η Ελλάδα προμηθευτής ενέργειας της ΕΕ στη θέση της Gazprom!   

Τι είναι όμως αυτό το «μοντέλο των δύο πόλων»;

Νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα έχουν ένα βασικό πακέτο κατανάλωσης που θα επιδοτείται, ενώ η υπερβάλλουσα κατανάλωση θα τιμολογείται με την τρέχουσα τιμή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το επιδοτούμενο ρεύμα θα πωλείται προς 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα και για το υπόλοιπο η χρέωση θα αγγίζει τα 40 λεπτά!  

Στο «κόκκινο» η τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη

Ο Δεκέμβριος, πάντως, έκανε κακό ποδαρικό για την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με τη χονδρική τιμή ρεύματος να «χορεύει» κοντά στα 400 ευρώ.

Τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Πρόκειται για αύξηση 41% μέσα σε 48 ώρες, η οποία αποδίδεται στην υψηλή τιμή του φυσικού αερίου (παίζει 130- 140 ευρώ), την ώρα που η συμμετοχή των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στο ενεργειακό μίγμα της ημέρας πέφτει κάτω από το 12%. Στα κόκκινα όλη η Ευρώπη, την ώρα που οι καρεκλοκένταυροι στις Βρυξέλλες προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα και οι Γερμανοί μπλοκάρουν το πλαφόν. 

Για τα νοικοκυριά είναι ειλημμένη η πολιτική απόφαση να απορροφώνται ως κατά 90% οι αυξήσεις στη λιανική. Αυτό που προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση είναι η φθορά που υφίστανται οι επιχειρήσεις και δη οι μεγαλύτερες, που πληρώνουν τουλάχιστον 20% ακριβότερα την ενέργεια που χρησιμοποιούν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top