Μητσοτάκης: Το αίτημα για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ταξιδεύει στην Ιστορία

Κατέθεσαν στεφάνι στο Πολυτεχνείο Σακελλαροπούλου και Τασούλας

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Σχεδόν μισόν αιώνα από την πιο δυνατή πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας, η μνήμη τροφοδοτεί την τιμή. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι μουσειακό έκθεμα, ούτε αντικείμενο σφετερισμού», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προσθέτει πως συναιρώντας τη συλλογική στράτευση για τη Δημοκρατία με τα στοιχήματα του μέλλοντός της, δεν εξαντλείται στην ανατροπή της τυραννίας: «Αντίθετα, το αίτημα για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ταξιδεύει στην Ιστορία. Με το σύνθημα «Όλοι Ενωμένοι» να εμπνέει και τη σημερινή συγκυρία».

Πολυτεχνείο: «Φρούριο» η Αθήνα – Σήμερα η πορεία για την εξέγερση του ‘73

«Όσα διεκδίκησαν το 1973 λαός και φοιτητές γίνονται τώρα βήματα προόδου. Σε μια πατρίδα δημοκρατική, θωρακισμένη και δυναμική. Που ξέρει να υπερβαίνει κρίσεις. Και με πολίτες που νιώθουν την Πολιτεία στο πλευρό τους. Να μειώνει φόρους και να ενισχύει το εισόδημά τους, υψώνοντας αναχώματα στη διεθνή ακρίβεια. Αλλά και να κρατά σταθερά το τιμόνι της ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες δουλειές. Ώστε μερίδιο στον εθνικό πλούτο να έχουν όλοι οι Έλληνες, ιδίως οι πιο ευάλωτοι», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Εδώ Πολυτεχνείο! Η εξέγερση των φοιτητών που σήμανε το τέλος της Χούντας

Οικονόμου για παρακολουθήσεις: ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφόρησε για το θεσμικό πλαίσιο

«Πριν από 49 χρόνια η καλύτερη Παιδεία υπήρξε αιχμή του αντιδικτατορικού αγώνα. Σήμερα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία μας υποδέχονται την ιστορική επέτειο με σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Με ψηφιακά μαθήματα, διεθνείς συνεργασίες και εξωστρέφεια, που συνδέουν τις σπουδές με την επαγγελματική αποκατάσταση. Ενώ, πιο ώριμοι από ποτέ οι φοιτητές, αρνούνται την τυφλή βία και την παρανομία, επαναφέροντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στους χώρους τους», προσθέτει.

Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει λάθη αλλά τα παραδεχθήκαμε 

«Το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης. Πολύ μεγάλη για να χωρέσει στις μικρές κομματικές σκοπιμότητες που ακολούθησαν. Γιατί εκείνες οι 3 πυκνές σε νόημα ημέρες, σάρωσαν σαν κύμα τις παλιές διχόνοιες. Θεμελιώνοντας τη νέα ενότητα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η πληρέστερη δημοκρατία που έχει γνωρίσει η πατρίδα μας. Σαράντα εννέα χρόνια μετά, λοιπόν, κοινό μας χρέος είναι η προστασία και η εμβάθυνσή της. Θυμόμαστε, τιμούμε, προχωρούμε!», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο από Σακελλαροπούλου και Τασούλα

Στεφάνι για την 49η επέτειο από την Εξέγερση κατέθεσαν στο Πολυτεχνείο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κώστας Τασούλας.

Στεφάνι για την 49η επέτειο από την Εξέγερση κατέθεσαν στο Πολυτεχνείο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κώστας Τασούλας

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, ωστόσο σε πρότερη δήλωσή της αναφέρει: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία και θεμέλιο της Μεταπολίτευσης. Συμβολίζει την πολιτική ελευθερία και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός. Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων, τους φοιτητές και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διαφυλάξουμε την ποιότητα των θεσμών και την ανοικτή προοπτική της κοινωνίας μας».

Στεφάνι για την 49η επέτειο από την Εξέγερση κατέθεσαν στο Πολυτεχνείο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κώστας Τασούλας

Φωτογραφίες από Eurokinissi - Κώστας Τζούμας
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top