ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων

Παραπέμπεται από το Δ΄ Τμήμα στην Ολομέλεια για οριστική κρίοη  

Συμβούλιο της Επικρατείας
Συμβούλιο της Επικρατείας (φωτογραφία αρχείου Ευρωκίνηση) 

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι το Γενικό Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, και στο νόμο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις 

Η υπόθεση παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.   

Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει ιδιαιτέρως σοβαρή  επέμβαση στο δικαίωμα  της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 παράγραφος 1 του Συντάγματος.  

Απεργίες: Σε ισχύ το νέο πλαίσιο με εγκύκλιο και υπουργική απόφαση

Η λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών,  δημιουργήθηκε  στο πλαίσιο που θέσπισε ο νόμος 4808/2021 για την προστασία της εργασίας  και  εξειδικεύθηκε με την υπ΄  αριθμ. 62599/26.8.2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας   Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση    καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, η  διαδικασία εγγραφής των υπό σύσταση και υφιστάμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο τηρούμενο σε ηλεκτρονική μορφή εν λόγω Μητρώο, τα καταχωρούμενα στοιχεία και έγγραφα και οι όροι πρόσβασης στο ΓΕΜΗΣΟΕ.

Απεργία: «Παραλύει» αύριο η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα MMM

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών,  η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών  Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ)  και το Σωματείο Εργαζομένων ACS- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες κατά του ΓΕΜΗΣΟΕ.

Το σκεπτικό της απόφασης - Τι έκρινε το ΣτΕ  

Τώρα η 7μελή σύνθεσης του  Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νίκος Μαρκόπουλος με την  υπ΄   αριθμ. 2175/2022 απόφασή της έκρινε, μεταξύ των άλλων, ότι είναι  μη νόμιμη τη διάταξη   του άρθρου  12 της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, η οποία ορίζει την 1.1.2022 ως την ημερομηνία  έναρξη ισχύος της.

Απεργίες: Σε ισχύ το νέο πλαίσιο με εγκύκλιο και υπουργική απόφαση

Και αυτό, γιατί,   «εκκινεί, εν τοις πράγμασι,   από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η λειτουργία του ΓΕΜΗΣΟΕ, μολονότι ουσιώδεις ρυθμίσεις της οργάνωσης και λειτουργίας του έχουν τεθεί  κατά παράβαση του άρθρου 23 παρ. 1 του Συντάγματος,  του άρθρου 9 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και καθ’ υπέρβαση της   εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 6    του ν. 1876/1990.

Ωστόσο, όπως έκρινε το ΣτΕ, «η προαγωγή   δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις   που καταλήγουν να  προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής  ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top