Η απάντηση Μητσοτάκη στο Star για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας    

Τι δήλωσε για κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες της  γειτονικής χώρας

Ελληνοτουρκικά: Η απάντηση Μητσοτάκη στην ερώτηση του Star, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (Video: pool ΕΡΤ)    

«Δε σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία» απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση του Star και της Μαρίας Ψαρά, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Πρόσθεσε πάντως ότι όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους».

Μητσοτάκης για Ενέργεια:  Ήρθε η ώρα να πάρει αποφάσεις η ΕΕ  

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη δυνατότητα να επιβληθούν κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα και οντότητες της Τουρκίας, επειδή δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις της ΕΕ για τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στη Ρωσία, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των Υπουργών Άμυνας, Παναγιωτόπουλου και Ακάρ.   

Η ερώτηση του Star στον πρωθυπουργό 

Η ερώτηση που απηύθυνε συγκεκριμένα η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες, ήταν:     

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συνεδρίαση - «θρίλερ» αναμένεται για την ενέργεια  

«Έχουν περάσει περίπου δύο εβδομάδες σχεδόν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τι εστί Ερντογάν και μία σχεδόν εβδομάδα από το τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στο ΝΑΤΟ. Και σήμερα, συζητήσατε για τις τρίτες χώρες που δεν εφαρμόζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με σαφείς αιχμές για την Τουρκία. 
-     Έχει αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην αντιμετώπιση της Τουρκίας; 
-     Αναμένετε σύντομα κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα και οντότητες της Τουρκίας όπως προβλέπει το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας; 
-     Και σε διμερές επίπεδο, έχει ανοίξει ξανά ο δίαυλος επικοινωνίας; 
Και μια τελευταία ερώτηση: Σας ανησυχεί η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας για την οποία πανηγύρισε η Άγκυρα;» 

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θα συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών-επιχειρήσεων

Η απάντηση  Μητσοτάκη, για εξοπλιστικά Τουρκίας, κυρώσεις, διαύλους επικοινωνίας   

«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην  ερώτηση του Star,  ενώ πρόσθεσε ότι «αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις». 

Δένδιας για Τουρκία: Αστείο να κατηγορεί εμάς για προκλητικές δηλώσεις

Για τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ και τους διαύλους επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε:  

«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ – συνέχισε ο πρωθυπουργός - δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου, οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Τέλος, απαντώντας για τους εξοπλισμούς, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Δεν σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία, όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top