Σολτς: Στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου ο Γερμανός καγκελάριος

Αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η Ελλάδα διευρύνει τις συμμαχίες της και με χώρες που παραδοσιακά απέφευγαν να στεναχωρήσουν την Τουρκία, όπως η Γερμανία. Παραμονές της 28ης Οκτωβρίου θα είναι στην Αθήνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνάντηση Σολτς – Μακρόν στο Βερολίνο για πλαφόν σε φυσικό αέριο

Την ίδια μέρα πέρυσι, τέτοια εποχή, είχε έρθει στην Αθήνα για τελευταία φορά και η Άνγκελα Μέρκελ. Οπότε, η συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Στο τραπέζι» μονάδα παραγωγής γερμανικών τεθωρακισμένων στη βόρεια Ελλάδα

Όπως πληροφορούμαστε, σε μια περίοδο που η Γερμανία κάνει μεγάλα ανοίγματα μετά από καιρό στο πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών, η γερμανική αμυντική βιομηχανία ενδιαφέρεται για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής και συντήρησης τεθωρακισμένων, όπως τα Λέοπαρντ που έχει ο ελληνικός στρατός.

Έτσι, μετά τις σχέσεις με Γαλλία-ΗΠΑ, η Ελλάδα βάζει υποψηφιότητα η μονάδα να γίνει εδώ και συγκεκριμένα στη Βόρεια Ελλάδα.

Συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας για ανταλλαγή φυσικού αερίου και ρεύματος

«Πρεμιέρα» για τα τεθωρακισμένα marder στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Η αρχή, πάντως, θα γίνει με τα πρώτα 10 τεθωρακισμένα marder που έστειλε η Γερμανία, εις αντικατάστασιν των BMP-1 που στείλαμε στην Ουκρανία, και τα οποία θα κάνουν πρεμιέρα στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά, θα πάρουν τον δρόμο για μονάδες της Θράκης.

Όλαφ Σολτς: «Ξεκαθαρίστηκαν οι παρεξηγήσεις» σχετικά με το σχέδιο των 200 δισεκ. ευρώ της Γερμανίας

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ισχυρίστηκε σήμερα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν τις «παρεξηγήσεις» γύρω από το σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να δαπανήσει το Βερολίνο για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Πολωνία είχαν κατακρίνει τα μέτρα της Γερμανίας χαρακτηρίζοντάς τα «άδικα».

«Χρησιμοποίησα αυτήν την ευκαιρία για να εξηγήσω τη δέσμη μέτρων στους ομολόγους μου και να την θέσω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα.

«Ήταν σημαντικό και ασφαλώς συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων», πρόσθεσε. «Με τις αποφάσεις μας, κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου» με όσα κάνουν και άλλες χώρες, επέμεινε. Αυτό που κάνει η Γερμανία είναι σωστό, «είμαστε οικονομικά ισχυροί και μπορούμε να το κάνουμε», συνέχισε, λέγοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια προγράμματα.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι ξέρουν πως τέτοια μέτρα είναι αναγκαία και θα έπρεπε να ληφθούν παντού», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος. Σχολίασε επίσης ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει δαπανηθεί και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες επιλογές έχουμε».

Αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Πράγα: Οι αντιφάσεις και το παραλήρημα Ερντογάν - Tο παρασκήνιο της Συνόδου

Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές. «Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Σολτς είπε ότι η Γερμανία «θα κάνει μια σημαντική συμβολή» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών. Στη σύνοδο της 25ης Οκτωβρίου στο Βερολίνο θα συζητηθούν μέτρα για το πώς θα μπορούσε να στηριχθεί η Ουκρανία, για την ανοικοδόμηση της οποίας μεταπολεμικά θα χρειαστεί «μια γενιά», όπως είπε.

Προειδοποίησε επίσης κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη», ενώ θέλησε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία: «οι ευρωπαϊκές χώρες στέκουν αταλάντευτες στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών μετά τα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τον περασμένο μήνα. «Για εμάς, αυτά τα ψευδοδημοψηφίσματα είναι ως μη γενόμενα», είπε.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top