Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Διπλή παρέμβαση στο φυσικό αέριο»

«Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος»

«Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ό,τι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού και ότι θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο νόμο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Επίσης, τόνισε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν είναι απαράδεκτες και ότι η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

«Το πακέτο που εξαγγέλθηκε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο»

«Εδώ μιλάει το έργο μας. Ήμαστε απολύτως συνεπείς σε ό,τι έχουμε εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ. Το πακέτο που εξαγγέλθηκε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη της οικονομίας και κοινωνίας σε δύσκολη συγκυρία. Παράλληλα υπενθύμισε ότι τα μέτρα έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού. «Η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ», υπογράμμισε.

ΔΕΘ: Τα μέτρα στήριξης 5,5 δισ. που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

«Ο εκλογικός νόμος δε θα αλλάξει»

Σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω το εκλογικό νόμο κατεβάζοντας κατά λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας». Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτός αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και τον αλλάξουν μαζί.

«Έχω χτίσει εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση δεν είμαι διατεθειμένος να την υποθηκεύσω για κανέναν απολύτως λόγο», συμπλήρωσε

Υποκλοπές: «Δεν υπήρξε διάθεση συγκάλυψης»

Ερωτηθείς για το θέμα των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Με ταχύτητα κινήθηκαν οι διαδικασίες. Με θάρρος ανέλαβα πολιτική ευθύνη, δέχθηκε παραιτήσεις, ανοίξαμε τη βουλή μια εβδομάδα νωρίτερα, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές θεσμικές διαδικασίες και έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Αύριο και μεθαύριο θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε μία ακόμα δικλείδα ασφάλειας. Για μία νόμιμη επισύνδεση για πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα. Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία. Ο κ. Ανδρουλάκης, κατανοώ τον θυμό και την οργή του, βλέπω όμως ότι επιχειρεί εργαλειοποιηση. Έχει δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει απαντήσεις».

Μητσοτάκης ΔΕΘ: Ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, χωρίς παζάρια 

Σε επόμενη ερώτηση αν είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί και πώς θα αντιδρούσε αν ο ίδιος ήταν υπό παρακολούθηση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, απάντησε πως δεν είναι «κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός», σημειώνοντας ότι «επί της αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται». Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια νόμιμη επισύνδεση. «Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη όμως απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Να είμαστε σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιτρέπεται η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή δημοσιογράφου», συμπλήρωσε.

Για τον κ. Ανδρουλάκη είπε επίσης ότι απέφυγε να συναντηθεί μαζί του και έχει πει ότι δεν δέχεται να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. «Αυτό το σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ Ανδρουλάκη, να μείνει σε γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό και ο ίδιος θα απαντήσει πως αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο και πως θα απαντήσει στα διλήμματα μετά τις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα! 

«Καταστροφικό σύστημα η απλή αναλογική»

Ερωτηθεις σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση. Γι' αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Εντυπωσιακές εικόνες με γεράκια και «κομάντος» 

Ελληνοτουρκικά: «Δεν είμαι εγώ αυτός που είπε “Ερντογάν γιοκ”»

Ερωτηθείς για τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και για το αν οι διαύλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοιχτοί, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Καταλαβαίνω γιατί πριν από μία εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα της Τουρκίας επικεντρώνονται στον εθνικισμό. Δεν θα την ακολουθήσουμε σε ένα μπαράζ θερμών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο. Αλλά θα δίνουμε πάντα σαφείς απαντήσεις στην απόλυτη διαστρέβλωση, καθώς η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως αυτή που προκαλεί την ένταση. Δεν είμαι αυτός που είπε “Ερντογάν γιοκ” ως προς την επικοινωνία μεταξύ δύο αρχηγών κρατών. Τα έχω ακούσει ξανά στο παρελθόν. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι. Θα υπάρχουν ευκαιρίες. Ακόμα και στο φόρουμ της Πράγας, θα ήμουν ανοιχτός».

Ενεργειακή κρίση: «Θα υπάρξει επιδότηση στο φυσικό αέριο»

Σε ερώτηση του Γιώργου Ευγενίδη και το Star για το αν θα συνεχιστεί η στήριξη των πολιτών για το ρεύμα οριζόντια και πώς θα στηριχθούν επιπλέον οι καταναλωτές φυσικού αερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, για να δίνουμε κίνητρο στους πολίτες στην εξοικονόμηση ενέργειας. Κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη.

Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. και παρέμβαση στην αντλία, ώστε να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου και να μπορούν τα νοικοκυριά να μεταπηδήσουν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Επίσης, θα υπάρχει γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε η τιμή να είναι σχετικά λογική».

«Η Ρωσία εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο για αποσταθεροποίηση»

Επιπλέον ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου για την αποσταθεροποίηση είναι επιλογή της Ρωσίας.

Είπε επίσης ότι θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια, με την έννοια ότι η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική. «Αυτό από μόνο του συνιστά μια αποσταθεροποιητική ενέργεια διότι θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας με έναν επιθετικό γείτονα, με ένα βαρύ χειμώνα, να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια εποχή που πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα» είπε. «Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο». προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης για το ρόλο της Τουρκίας είπε ότι είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία και ότι υπάρχει προβληματισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη στάση της.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει στηλιτεύσει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που επιδιώκει το ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία και πρόσθεσε: «αποτελεί χρέος μου όχι μόνο να ασφαλίσω τη χώρα ενισχύοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα αλλά ταυτόχρονα να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί τελικά ότι ο δρόμος στον οποίο πορεύεται είναι αδιέξοδος».

Για το δημογραφικό

«Είναι πολύ σοβαρή πρόκληση για τη χώρα, ίσως η πιο σοβαρή», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, παρατηρώντας ότι το πρόβλημα έχει εθνικά χαρακτηριστικά. «Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Προσπαθούμε συνέχεια να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το δημογραφικό δεν έχει μία και μόνο αντιμετώπιση. Θα άξιζε τον κόπο να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top