Τσίπρας: «Παίζετε με το κρίσιμο θέμα των εκλογών»

Απαντήσεις δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει απαντήσεις με τη δική του ομιλία στη Βουλή σε όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Μητσοτάκης: Καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης από 1η Ιανουαρίου

«Βλέπω ότι η κοινοβουλευτική σας ομάδα σας χειροκρότησε και το χρειαζόσασταν μετά τη χθεσινή σας εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σας άκουσα για 46 λεπτά και ξεχάσατε πέντε λέξεις: ακρίβεια, βενζίνη, πληθωρισμός, πανδημία και σκευωρία Novartis» τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ομιλία σας σήμερα πράγματι θα είναι case study που θα έλεγε και ο Τσακαλώτος για το πώς μπορεί να κάνει κανείς το μαύρο-άσπρο και να πει τόσα ψέματα. Και είναι η πραγματικότητα είναι που σας διαψεύδει. ΚΚΕ ντυθήκατε σήμερα και μας είπατε «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» εσείς που με το καλημέρα φέρατε νομοσχέδιο που αλλάζει το καθεστώς εργασίας, καταργεί το 8ωρο και δημιουργεί συνθήκες ζούγκλας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επενδύετε κ. Μητσοτάκη σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια αλλά δεν έχει και δεν είναι η ΚΟ σας αλλά ο λαός, μια λέξη που μας αρέσει γιατί έχει ισχυρό πρόσημο και φορτίο. Διότι αυτός ο λαός ανέδειξε κυβερνήσεις και έδιωξε τυρράνους. Μην τον υποτιμάτε.»

«Παίζετε με το κρίσιμο θέμα των εκλογών»

Για το ενδεχόμενο εκλογών μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πολλοί χαρακτηρίζουν τη συζήτηση αυτή ως την πρώτη προεκλογική αναμέτρηση πριν να ανακοινώσετε την απόφασή σας για εκλογές μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Παίζετε με το κρίσιμο θέμα των εκλογών. Η κορυφαία εκλογική διαδικασία έχει γίνει στοίχημα στο καζίνο του καθεστώτος σας που κερδισμένοι είναι οι σπονσορές σας. Σήμερα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί θαρρώ ότι είστε ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την αντιπολίτευση που είναι από μόνος του παράγοντας πολιτικής αστάθειας.»

«Εμείς ζητάμε εδώ και 6 μήνες εκλογές γιατί η χώρα κατευθύνεται σε αδιέξοδο, γιατί δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις συνέπειες των πολιτικών σας επιλογών. Είστε μεγεθυντής της κρίσης. Δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις επιλογές σας. Και φορτώνετε με βάρη και την χώρα και την επόμενη κυβέρνηση. Σταματήστε να μαδάτε την μαργαρίτα και δώστε απάντηση» κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας.

Κριτική Αλέξη Τσίπρα και στα εθνικά θέματα

Κριτική και στην πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το κρίσιμο είναι τα εθνικά θέματα. Ποιος αισθάνεται ασφαλής με την στάση της κυβέρνησης σε ένα κόσμο με τεκτονικές αλλαγές? Και την αντιμετώπιση του προκλητικού γείτονα. Εμείς δεν έχουμε στοιχεία. Και όταν ζητάμε ο υπουργός λέει ότι είμαστε προδότες. Έχουμε δώσει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από την Γαλλία και την Ιταλία. Και ρωτώ γιατί βάζετε την χώρα σε αυτή την περιπέτεια;» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχετε γίνει ο πιστός και δεδομένος σύμμαχος που παραχωρεί δικαιώματα, του συμμάχου δηλαδή που δίνει χωρίς ανταλλάγματα 6 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, του συμμάχου που δίνει 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς χωρίς να εξασφαλίζει ότι θα παραχθεί ούτε μια βίδα στην Ελλάδα. Του συμμάχου που βλέπει την Τουρκία να αναβαθμίζει τον ρόλο της, που παρακολουθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που κατέχει παράνομα την μισή Κύπρο να δέχεται συγχαρητήρια για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στο θέμα της Ουκρανίας».

«Ακούσατε τον πρόεδρο Μπάιντεν να λέει ότι όχι μόνο θα πουλήσει αλλά και θα αναβαθμίσει τα F-16. Στέλνουμε βαρέα όπλα στην Ουκρανία και εκείνοι θα δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει παράνομες υπερπτήσεις στα νησιά και όχι μόνο να μην καταδικάζουν τις υπερπτήσεις αυτές αλλά να μας ζητούν να τα βρούμε».

«Αλήθεια πως τα καταφέρατε με την Turkaegean και να μην υπάρχει ένα στέλεχος να σταματήσει μια πρόταση που είχε κατατεθεί εδώ και 6 μήνες. Εμείς δεν σας κατηγορούμε για προδοσία, στο έσχατο επίπεδο του λαϊκισμού όπως κάνατε εσείς με εμάς όταν λέγατε ότι δώσαμε τις συντάξεις για να πάρουμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Σας κατηγορούμε για επικίνδυνη ανικανότητα για τα εθνικά μας συμφέροντα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχω εθνική ευθύνη να καυτηριάζω την επιζήμια εθνική στρατηγική και να λάβω την ευθύνη ότι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Τονίζω όμως ότι απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν είμαστε ενωμένοι, απέναντι στην παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, απέναντι σε κάθε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα είμαστε ενωμένοι» εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης Τσίπρας για οικονομία 

Την απάντηση του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με θέματα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Η Γιούροστατ έγραψε 12% πληθωρισμό τον Ιούνιο. Η αλήθεια είναι ότι η λέξη οπού ξεχάσατε σαρώνει τα πάντα. Η αλήθεια είναι ότι η ενεργειακή φτώχεια σαρώνει τα πάντα. Είναι τεράστιο το κόστος αφού ο ενεργειακός πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 61% στην χώρα μας. Και δεν είναι Ευρωπαϊκός αλλά δικός σας. Στην Ευρώπη είναι 31%. Έχει την σφραγίδα σας. Την ακρίβεια Μητσοτάκη.» είπε χαρακτηριστικά.

«Το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για να βγει ο μήνας. Και η κατάσταση επιδεινώνεται. Η χώρα είναι στην μεγαλύτερη στεγαστική κρίση εντός της Ε.Ε. Το 40% δαπανά πάνω από 40% του εισοδήματος για στέγαση.»

«Είχαμε 400 εκκρεμείς συντάξεις και παραδώσαμε 130 χιλιάδες. Και λέγατε θα βγαίνει την ιδιά μέρα. Και τις φτάσατε στις 300 πάλι χιλιάδες. Και προσλάβατε μετακλητούς με 2 χιλιάδες τον μηνά.»

«Βγάζετε ηττοπάθεια. Με την προπαγάνδα σας. Που λέτε μόνο για το χθες. Αλήθεια εσείς έρχεστε να παριστάνετε τους τιμητές? Εσείς δεν παραδώσατε το έλλειμα το 2009 στο 15%. Εσείς δεν αφήσατε τα άδεια ταμεία? Εσείς δεν καταστρέψατε την κοινωνική συνοχή. Εσείς δεν καταργήσατε την 13 σύνταξη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top