Μητσοτάκης: Οι διαφορές λύνονται με το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια

Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε στους εκλεγεμένους ευρωβουλευτές των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Νέα ελληνική «ομπρέλα» στο Αιγαίο με μη επανδρωμένα και F16 Viper

Στο βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια τιμητική πρόσκληση για τον ίδιο να μιλήσει σε μια στιγμή που συμπίπτει με το τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη την ΕΕ των επομένων δεκαετιών. Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Τη χτυπούσαν κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω».

Στο βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τι συνέβη τότε με τα capital controls, το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τις κλειστές τράπεζες. «Ευτυχώς για τη χώρα μου η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά και ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε μια νέα εποχή».

 

«Η Ελλάδα υπήρξε φρουρός της Ευρώπης όταν τα σύνορά της απειλήθηκαν»

Στη συνέχεια τόνισε πως «Η Ελλάδα είναι ισότιμος και ενεργός εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρωτοστατήσαμε στις κοινές προσπάθεςι για τον covid-19, αλλά και στη σύσταση του ταμείου Ανάκαμψης.  Η Ελλάδα αποδείχθηκε φρουρός της Ευρώπης όταν το 2020 τα ανατολικά της σύνορα δέχθηκαν απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία. Το δείχνουν τα τραγικά γεγονότα στην Ισπανία, συνεχίζονται οι ενέργειες των διακινητών.  Δηλώνω περήφανος ως Ευρωπαίος γιατί τα χρόνια που πέρασαν, με αιχμή την ελληνική δοκιμασία, οι θεσμοί βρήκαν νέες λύσεις σε νέα προβλήματα.  Βέβαια, δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς συνέπεια προς το κράτος που απευθύνεται». 

«Προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρία»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στις κρίσεις που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια, όπως η ένταση στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020 αλλά και η πανδημία που ακολούθησε. Και περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετώπισε η Ελλάδα μέσα από τις αμυντικές συμφωνίες, τους εξοπλισμούς, την διπλωματία.

Μητσοτάκης: Εξήγγειλε 15.000 νέες θέσεις εργασίας για μακροχρόνια ανέργους

Ειδικά για την πανδημία είπε ότι όχι μόνο ενισχύθηκε το ΕΣΥ αλλά η πανδημία αποτέλεσε το εφαλτήριο για ένα νέο ΕΣΥ. «Ήδη στην χώρα μου δρομολογείται ο θεσμός του δωρεάν προσωπικού γιατρού για όλους και τα παραπάνω αναδεικνύουν την δεύτερη παρατήρηση που παραθέτω την κοινωνική διάσταση της πολιτικής μας.

Στη διάρκεια της πανδημίας ξοδέψαμε δεκάδες δις για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Κυρίως όμως υλοποιήσαμε αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας. Η πολιτική μας συνοψίζεται σε 3 λέξεις. Λιγότεροι φόροι, σωστή εργασία και ελεύθερη ζωή».

Αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και στις συνθήκες στους χώρους δουλειάς που προσαρμόστηκαν στα ευρωπαϊκά δεδομένα με ειδικές μέριμνες για τους εργαζόμενους γονείς. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά όλα αυτά δείχνουν το μέτρο της προσπάθειας, τόνισε.

Ο Μητσοτάκης σε σούπερ μάρκετ για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Στο βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας»

«Ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρο» τόνισε για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η ενεργειακή αναταραχή και οι πληθωριστικές πιέσεις πολιορκούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό με μόνη σταθερά την αστάθεια». 

Στη συνέχεια τόνισε πως η Ελλάδα είναι με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο, «γι’ αυτό στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα. Αρνούμαστε τον αυταρχικό νέο-δεσποτισμό. Είμαστε με τη δικαιοσύνη και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο». 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε  και στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Απέναντι της ορθώνονται ξεκάθαρες αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβολαίου. Στους έωλους ισχυρισμούς της απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο. Την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμού και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων». 

Υπογράμμισε με έντονο ύφος πως:

Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, αλλά ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια!
 

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Roberta Metsola

Με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν από την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και επανέλαβε την πρόταση του για την αποσύνδεση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου από την τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φτάνει στον καταναλωτή. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή προς τα Βαλκάνια και την Ευρωπη.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας το ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της κοινωνικής συνοχής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top