Επίδομα άδειας: Πόσες μέρες και πόσα χρήματα δικαιούστε

Πότε θα πληρωθείτε τα χρήματα - Νέα online εφαρμογή για τον υπολογισμό

Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να πάρουν τουλάχιστον οι μισοί από τους μισθωτούς υπαλλήλους μιας επιχείρησης τη θερινή άδειά τους.

Ο χρόνος χορήγησής της καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη, ενώ ο εργοδότης πρέπει να δώσει την άδεια εντός 2 μηνών από την ημερομηνία που έγινε το αίτημα.

Πόσες ημέρες άδεια δικαιούστε

Κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσελήφθη ο εργαζόμενος ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τον χρόνο απασχόλησης.

Κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να λάβει το ποσοστό της αδείας του. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται βάσει 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται επί πέντε μέρες την εβδομάδα και 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται έξι μέρες την εβδομάδα.

Επίδομα αδείας: Υπολογίστε πόσες μέρες και πόσα χρήματα δικαιούστε

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών επί πενθήμερης απασχόλησης και 25 ημερών επί εξαήμερης απασχόλησης.

Άδεια εργαζόμενοι

Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 26 ημέρες για εξαήμερη.

Κοινωνικός τουρισμός: Σε ποια νησιά είναι όλα δωρεάν για 12 διανυκτερεύσεις

Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών, αν απασχολείται 5 ημέρες την εβδομάδα και 30 εργασίμων ημερών, αν απασχολείται 6 μέρες την εβδομάδα.

Άδεια εργαζόμενοι

Μετά την συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 31 μέρες για εξαήμερη εργασία.

Τι επίδομα αδείας δικαιούστε και πώς θα το υπολογίσετε

Το επίδομα άδειας δίνεται στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.

Κοινωνικός Τουρισμός: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

Το επίδομα αδείας είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το μισό του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό, ή τα 13 ημερομίσθια, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του και τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα (σε χρήμα ή σε είδος) και οι προσαυξήσεις.

Κοινωνικός τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που ζήτησε ο εργαζόμενος, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%.

Υπολογίστε πόση άδεια δικαιούστε

Η νέα online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν άμεσα την άδεια που δικαιούνται.

Για πλήρη απασχόληση δείτε εδώ: www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Για εκ περιτροπής εργασία δείτε εδώ: www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top