Ιράν σε Ελλάδα: Μην μπλέκετε τις ΗΠΑ για τα τάνκερ

«Οι σχέσεις ανάμεσά μας πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες»

Να συνεργαστεί για την επίλυσης της κρίσης, με την κατάσχεση των δύο τάνκερ, χωρίς την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτείων καλεί την Ελλάδα το Ιράν.

Ως γνωστόν, η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων, την Παρασκευή, ήρθε αφότου η Αθήνα είχε προχωρήσει στη δέσμευση του ιρανικής σημαίας Pegas τον Απρίλιο.

Βίντεο ντοκουμέντο από το ρεσάλτο των ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο

Οι ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει σκληρές κυρώσεις κατά του Ιράν, κατάσχεσαν το φορτίο του ιρανικού πετρελαίου που βρισκόταν πάνω στο Pegas.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες έχουν καλέσει το Ιράν να αποδεσμεύσει άμεσα τα ελληνικά τάνκερ, τα φορτία και τα πληρώματά τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την Ελλάδα «ενώπιον αυτής της αδικαιολόγητης κατάσχεσης».

ΗΠΑ: Δίπλα στην Ελλάδα για την αδικαιολόγητη κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλαν μονομερώς τους κανόνες τους στον κόσμο έχει έρθει στο τέλος της», είπε σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ σαν «τον μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να παίρνει εντολές από τρίτους είναι πιο σημαντικό για εκείνη. Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από καλές προθέσεις», πρόσθεσε.

Ιράν: «Μετά το Σάββατο έκοψαν κάθε επικοινωνία», λέει μητέρα ναυτικού

«Προτείνω η ελληνική κυβέρνηση να πάρει την νομική και δικαστική οδό σε αυτό το θέμα χωρίς φανφάρες», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, λέγοντας ότι το πλήρωμα των πλοίων είναι καλά στην υγεία του και έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top