Τσαβούσογλου: Να φύγουν οι βάσεις από τα νησιά - Θα τεθεί θέμα κυριαρχίας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα του δεν μπλοφάρει

Θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου έθεσε ο Τσαβούσογλου - Βίντεο από μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε δηλώσεις του σε ανταποκρίτρια του CNN Turk στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ ανέφερε πως αν δεν αφοπλίσει η Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους.

Άγκυρα για Γενοκτονία Ποντίων: Εσείς μας σφάξατε στην Τριπολιτσά στο 1821

Επιπλέον τόνισε πως «έχουμε πει ανοιχτά πως οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν μια πολιτική ισορροπίας και στην Κύπρο και στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτήν την ισορροπία, το είπαμε και στον Μπλίνκεν και κάναμε την προειδοποίηση.»

«Απάντηση» σε τουρκικές προκλήσεις: Διάσπαρτος σε Αιγαίο ο ελληνικός στόλος

Πρόσθεσε πως «παρόλο που οι ΗΠΑ λένε ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, φυσικά η αύξηση αυτή δεν διέφυγε της προσοχής μας. Από την άλλη, είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να διαταράσει η Ελλάδα το καθεστώς των νησιών που της έχουν δοθεί υπό όρους στο πλαίσιο των Ειρηνευτικών Συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του 1947 των Παρισίων.»

Πόλεμος νεύρων της Άγκυρας στο Αιγαίο με το ερευνητικό Γιουνούς  

Έκανε λόγο ακόμα και για θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εξηγώντας πως «Όποια δικαιολογία και να βρει η Ελλάδα, η δικαιολογία της δεν ισχύει. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις; Ότι δεν θα οπλίσει αυτά τα νησιά, ενώ η Ελλάδα τα έχει οπλίσει από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν υποχωρήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία, είναι ξεκάθαρο. Δεν μπλοφάρουμε και είμαστε απόλυτα σοβαροί, διότι είναι νησιά που δόθηκαν υπό όρους. Εάν η Ελλάδα, που σε κάθε ομιλία μιλά για  συμφωνίες και διεθνές δικαιο, δεν συμμορφώνεται με αυτό, τότε θα πάμε το θέμα σε ένα άλλο σημείο.»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top