Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επέστρεψε» το μήνυμα της επίσκεψης στις ΗΠΑ

Μήνυμα και προς Τουρκία για τη στάση της στο ΝΑΤΟ: Δεν είναι ώρα για παζάρι

H ανταπόκριση του Δ. Σουλτογιάννη στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star (16/5/2022) για την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ    

Μήνυμα προς την Τουρκία για τα «παζάρια» που ολοφάνερα  επιδιώκει με τη Δύση, βάζοντας προσκόμματα στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ, με τη συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και στην εκπομπή «Morning Joe».    

Απαντώντας συγκεκριμένα στην ερώτηση «γιατί να θέλει κάποιος να επιβραδύνει την προσπάθεια αυτών των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, σε αυτό το σημείο;», ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε. 

«Για το ζήτημα αυτό θα πρέπει μάλλον, να απευθύνετε την ερώτηση στον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι μια απόφαση στο πλαίσιο άσκησης της κυριαρχίας τους. Στο τέλος της ημέρας, αναμένω ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμε για άλλα ζητήματα που μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του. Περιμένω ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί».

Μητσοτάκης MNBC -1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό MNBC των ΗΠΑ όπου έδωσε συνέντευξη   

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενότητα της Ευρώπης  

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενότητα της Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:    

Η Ευρώπη επέδειξε πολύ μεγάλη ενότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα για να εφαρμόσουμε πολύ αυστηρές   κυρώσεις. Και περιμένω ότι αυτή η ευρωπαϊκή ενότητα θα διαρκέσει, γιατί τελικά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι κάτι εντελώς αδιανόητο. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι  σύνορα επαναχαράσσονται με τη βία. Πιστεύαμε ότι μετά τον 20ο αιώνα αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Ευρώπη.

Συνεπώς, αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ουκρανίας. Είναι η διευθέτηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης στο σύνολό της, και γι' αυτό αναμένω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχουμε μπροστά μας ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Γιατί όταν επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στους πολίτες μας.

Σχετικά με τις βασικές προτεραιότητες στη σημερινή συνάντηση  με τον Πρόεδρο Biden σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:   

«Αυτή είναι μια σημαντική επίσκεψη για μένα προσωπικά, και για την Ελλάδα, καθώς συμπίπτει παράλληλα και με την επέτειο 201 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πέρυσι, αλλά εξαιτίας της πανδημίας, προγραμματίστηκε για φέτος. Θα μου δοθεί επίσης η ευκαιρία να απευθυνθώ σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την πορεία δύο ζωντανών δημοκρατιών και να επαναβεβαιώσουμε την αμοιβαία  στρατηγική μας δέσμευση. Και η Ελλάδα είναι προφανώς ο πιο αξιόπιστος εταίρος που έχουν αυτή τη στιγμή  οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε ένα ιδιαίτερα ταραχώδες μέρος του κόσμου. Θα συζητήσουμε, λοιπόν, για την ενίσχυση της στρατηγικής μας διμερούς συνεργασίας. Φυσικά, θα συζητήσουμε για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και για τις επιπτώσεις του  στην ευρωπαϊκή ήπειρο». 

Μητσοτάκης MNBC -2

O K. Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο MNBC 

Το ζήτημα της ενέργειας και η παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου
   

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συμφωνίας για παρέμβαση  στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. «Από την αρχή τάχθηκα υπέρ μιας παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Είμαστε μεγάλοι αγοραστές και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας ακριβώς ως μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό το θέμα έθεσε και ο Πρωθυπουργός Ντράγκι όταν βρέθηκε στην Ουάσιγκτον πριν από λίγες ημέρες. Και πρέπει να επιστρατεύσουμε τους διαθέσιμους πόρους μας για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε επίσης στους πολίτες και στα νοικοκυριά μας πρόσθετη υποστήριξη, για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας».

Η Ελλάδα, η Ευρώπη και η Ρωσία  

Απαντώντας επίσης στο ερώτημα για τη λήξη του πολέμου και «πώς θα ξανά αντιμετωπίσετε τον Πρόεδρο Πούτιν εάν βρίσκεται ακόμη στην εξουσία, ή δεν πρόκειται να το κάνετε;», ο Μητσοτάκη δήλωσε:  

«Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη ερώτηση. Αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητά μας είναι να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά βεβαίως με όρους οι οποίοι θα είναι αποδεκτοί για την Ουκρανία. Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που στείλαμε όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά νομίζω, δυστυχώς, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο έως ότου το ζήτημα αυτό επιλυθεί. 


«Η Ελλάδα επέστρεψε» το μήνυμα της Ελλάδας 

Όσον αφορά το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει  στο Κογκρέσο και τον Αμερικανικό λαό, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: 

«To πρώτο πράγμα που θέλω να γνωρίζει ο Αμερικανικός λαός είναι ότι η Ελλάδα, ως χώρα,  «επέστρεψε». Όπως ξέρετε περάσαμε μία πολύ επώδυνη οικονομική κρίση. Πριν από δέκα χρόνια, βρισκόμασταν ακόμη σε πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό ήταν πολύ επώδυνο για την ελληνική κοινωνία. Αλλά από τότε που αναλάβαμε την διακυβέρνηση, η οικονομία έχει ανακάμψει. 

Θεωρώ επίσης ότι αντιμετωπίσαμε τον COVID καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα. Πολλοί Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα. Αυτό το καλοκαίρι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απευθείας πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Πρόκειται λοιπόν για μία δυναμική οικονομία, ανοιχτή στις επιχειρήσεις, ανοιχτή στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων. 

Η Ελλάδα είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ένας σταθερός εταίρος σε μία δύσκολη  γειτονιά του κόσμου. Διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος μεταφοράς αερίου, ίσως σύντομα και υδρογόνου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. 

Θέλουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τη σημαντική γεωπολιτική μας θέση και το γεγονός ότι είμαστε μια σταθερή και ισχυρή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ. Επομένως, αποτελούμε έναν αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ. Και είναι μια ευκαιρία -όταν θα μιλήσω στο Κογκρέσο- να τιμήσουμε αυτήν την ιδιαίτερη σχέση. 

«Θα υπάρξουν πολλές απειλές από τον Πούτιν» 

 

Tέλος, με αφορμή τη Φινλανδία και τη Σουηδία που  σχεδιάζουν σύντομα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και το ανβ  υπάρχει ανησυχία ότι, εάν αυτό συμβεί, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιου είδους αντίποινα και εκτός των συνόρων της Ουκρανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε:  

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλές απειλές και είμαι σίγουρος ότι ο κ. Putin δεν είναι καθόλου ευτυχής  με αυτή την απόφαση. Αλλά στο τέλος της ημέρας, η Ρωσία κατάφερε «να ενώσει το ΝΑΤΟ» δίνοντάς του έναν νέο σκοπό και τώρα διευρύνοντας τη Συμμαχία από 30 σε 32 μέλη. 

Όπως σας είπα, πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση. Είναι μια ιστορική απόφαση, αν σκεφτείτε ότι η Σουηδία είναι μια χώρα που υπήρξε ουδέτερη για περισσότερα από 200 χρόνια. Δεν μετείχε στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα αποφασίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Το ίδιο ισχύει και για τη Φινλανδία. Μιλάμε για μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. Και είμαι βέβαιος ότι αυτή είναι μια άλλη ακούσια συνέπεια αυτής της πολύ καταστροφικής απόφασης του Προέδρου Putin να εισβάλει στην Ουκρανία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top