Στρατηγική και ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Εμιράτων με επενδύσεις 4 δισ.

Συνεργασία των 2 χωρών για φυσικό αέριο και πλωτά αιολικά πάρκα

Μητσοτάκης στα Εμιράτα

Με αντικείμενο την αναβάθμιση της στρατηγικής και ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Εμιράτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σήμερα στο εντυπωσιακό παλάτι του Άμπου Ντάμπι και συναντήθηκε με τον διάδοχο του Εμιρατινού θρόνου.

Ήταν η τρίτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τα Εμιράτα, με τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών πλέον να αναβαθμίζεται και να εστιάζεται στα ενεργειακά, με δεδομένο τον νέο ρόλο της χώρας μας, αλλά και τεράστιες εμιρατινές επενδύσεις, ιδίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Ουκρανία: Ο πόλεμος αναθερμαίνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον East Med

Στο τραπέζι είναι επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ υπεγράφησαν και 9 συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. 

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου

Στο τραπέζι επενδύσεις 4 δισ. ευρώ από το κρατικό fund των Εμιράτων

Η προοπτική συνεργασίας στην ενέργεια δίνει νέο περιεχόμενο στις σχέσεις Ελλάδας-Εμιράτων.

Ανατ. Μεσόγειος: Νέο κοίτασμα - μαμούθ φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα

Ήδη, στο τραπέζι είναι επενδύσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων στη χώρα μας από το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala. Το fund Mubadala διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού εμβέλειας 243 δισ. ευρώ και να σκεφτεί κανείς ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό ταμείο των Εμιράτων. 

Συνεργασία Ελλάδας – Εμιράτων για φυσικό αέριο και πλωτά αιολικά πάρκα

Οι δύο χώρες υπέγραψαν παράλληλα συμφωνία για συνεργασία σε φορτία υγροποιημένου αερίου, σε μονάδα αποθήκευσης αερίου στην Κόρινθο, αλλά και συνεργασία για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. 

Εξάλλου, Αθήνα και Αμπού Ντάμπι στο μεταξύ έχουν υπογράψει από το 2020 συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Μπορεί τον Φεβρουάριο ο Ταγίπ Ερντογάν να βρέθηκε στα Εμιράτα, μετά από 10 χρόνια, επιχειρώντας να μπει σφήνα σε αυτή τη σχέση, ο πρωθυπουργός, όμως, έθεσε στο τραπέζι την τουρκική προκλητικότητα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top