Αντιπυρική περίοδος: Περισσότερα εναέρια μέσα και 500 δασοκομάντος

Αλλάζει το μοντέλο για την καταπολέμηση των πυρκαγιών

Εκ βάθρων αλλάζει το μοντέλο της αντιπυρικής προστασίας στην Ελλάδα, με την αντιπυρική περίοδο να ξεκινά επίσημα σε λίγες ημέρες (1η Μαΐου).

Σε σύσκεψη, που έγινε προ ημερών, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς,  έκαναν λόγο για νέα αρχή, αναφερόμενοι στη συνεργασία ανάμεσα στο Πυροσβεστικό Σώμα και την Δασική Υπηρεσία μετά από 24 χρόνια.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται να καθαριστούν 40.000 στρέμματα κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων, ενώ θα διανοιχθούν περίπου 1.600 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών καθώς επίσης θα συντηρηθεί και θα διανοιχθεί δασικό οδικό δίκτυο που φτάνει τα 16.000 χιλιόμετρα.

Αντιπυρική περίοδος: Καθαρίζονται 40.000 στρέμματα δάσος πριν το καλοκαίρι

Ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως έως τώρα υπήρξαν συνεργασίες επί του πεδίου αλλά αυτό επαφίοταν σε προσωπικό επίπεδο και σε τοπική κλίμακα.

«Χάσαμε 25 χρόνια από τα οφέλη αυτής της συνεργασίας. Πλέον έχουμε συνέργειες, νιώθουν ως μία οικογένεια και μπορούν να δρουν από κοινού για να γίνουν πιό αποτελεσματικοί. Το διαπιστώσαμε φέτος στις πυρκαγιές στη Σάμο και στον Πύργο», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, «ο δασολόγος μπορεί να οριοθετήσει την πυρκαγιά, ξέρει πολύ καλύτερα το δάσος το συγκεκριμένο από τον πυροσβέστη και τον κατευθύνει ακριβώς στο πως πρέπει να δράσει.  Αυτή η συνέργεια προκαλεί πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τέλος Μαίου, αρχές Ιουνίου στη μάχη κατά των πυρκαγιών ρίχνονται 500 “δασοκομάντος” από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού – έχει αρχίσει ήδη η επιλογή τους μέσα από έναν αυστηρό διαγωνισμό – 60 δασολόγοι και 440 δασοπυροσβέστες».

Κλιματικός νόμος: Τέλος στους καυστήρες πετρελαίου - Μόνο ηλεκτρικά ΙΧ

«Στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής Μεσογείου και του ευρωπαϊκού νότου και λόγω της κλιματικής κρίσης, δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε πυρκαγιές το καλοκαίρι. Οπότε αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο ως κάτι με το οποίο πρέπει να ζήσουμε», ανέφερε.

«Ενισχυόμαστε με περισσότερα εναέρια μέσα, πιο ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά», είπε και κατέληξε λέγοντας πως «μέσω χορηγιών βελτιώνεται ο εξοπλισμός των πυροσβεστών και των εθελοντών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top