Οι τρεις νέες ψηφιακές πλατφόρμες υγείας για εφήβους και παιδιά

Τι περιλαμβάνει το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας

εμβόλιο

Τρεις νέες υπηρεσίες παρουσίασε τη Δευτέρα η κυβέρνηση. Πρόκειται για το Μητρώο Εμβολιασμών, το Δελτίο Υγείας Μαθητή και το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας των Παιδιών που στόχο έχουν τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των πολιτών στον τομέα της υγείας. 

Το βιβλιάριο υγείας των παιδιών θα είναι πλέον ψηφιακό ενώ παράλληλα τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ προχωρούν σε ψηφιοποίηση και του Ατομικού Δελτίου Υγείας που απαιτείται για την εγγραφή των μαθητών στο σχολείο, αλλά και στη δημιουργία Μητρώου Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων.

Οι γιατροί μπορούν ήδη από σήμερα να ξεκινήσουν την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των παιδιών στο ψηφιακό βιβλιάριό τους. Η διαδικασία της καταχώρησης στοιχείων εμβολιασμού θα είναι πλέον αποκλειστικά ψηφιακή ενώ οι γονείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet μετά τις 10 Μαΐου.

Τι είναι το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας 

Η αναπτυξιακή πρόοδος του παιδιού από την στιγμή που γεννιέται θα καταγράφεται ηλεκτρονικά από τον παιδίατρο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα είναι προσβάσιμη από τους γονείς μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

Με τον τρόπο αυτό, η καταγραφή συστηματοποιείται, περιλαμβάνοντας όλα τα ιατρικά δεδομένα τα οποία πρέπει να καταχωρούνται από τον παιδίατρο για κάθε ηλικιακή κατηγορία. Περαιτέρω, εξαλείφεται ο κίνδυνος απώλειας των δεδομένων σε περίπτωση που το βιβλιάριο χαθεί ή καταστραφεί.

Τι είναι και πώς θα λειτουργεί το μητρώο εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

Το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων αφορά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών. Μέσα από το σύστημα θα παρέχονται επιπλέον δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας. Ειδικότερα:

  • οι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το πότε το παιδί τους πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους, και
  • γονείς και παιδίατροι θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό εμβολιασμών, για άμεση αξιολόγηση του ιστορικού του παιδιού.

Παράλληλα, μέσα από το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων θα πιστοποιείται για ποιες ασθένειες έχει εμβολιαστεί ένα παιδί, πότε και από ποιον γιατρό εμβολιάστηκε. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται εφικτή η εποπτεία υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους με δεδομένα ακριβείας, ώστε:

  • να παρακολουθούνται οι δείκτες επιδημιολογικής αξιολόγησης και
  • να διαμορφώνονται αντίστοιχα οι πολιτικές υγείας.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, αρχικά ο παιδίατρος θα εκδίδει μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη συνταγή για κάθε εμβόλιο και στη συνέχεια οι γονείς θα εκτελούν τη συνταγή στο φαρμακείο. Μόλις διενεργείται ο εμβολιασμός, ο παιδίατρος θα καταχωρίζει την πράξη στο Μητρώο και αυτόματα θα προγραμματίζονται τυχόν επόμενες δόσεις, με τους γονείς να λαμβάνουν αντίστοιχες ενημερώσεις μέσω SMS και e-mail. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και στην εφαρμογή MyHealth.

Τι είναι το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή

Σχετικά με το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, από την κυβέρνηση αναφέρουν πως πλέον η διαδικασία έκδοσής του ψηφιοποιείται, διευκολύνοντας γονείς και παιδιάτρους.

Ειδικότερα, ο παιδίατρος θα ξεκινά την ψηφιακή έκδοση της βεβαίωσης εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Στη συνέχεια, θα καλείται να συμπληρώσει όλα τα πεδία της φόρμας, εισάγοντας τα στοιχεία που συνέλεξε κατά την εξέταση (ιατρικό ιστορικό, βάρος, ύψος, εμβολιαστική κάλυψη, λοιπές ιατρικές εξετάσεις κλπ) και τις πληροφορίες για το σχολείο.

Επιπλέον, θα υφίσταται η δυνατότητα να αιτηθεί γνωμάτευση και από γιατρό άλλης ειδικότητας σε περίπτωση που ο παιδίατρος το κρίνει απαραίτητο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top