ΕΦΚΑ: Πώς θα πάρουν παροχές υγείας 300.000 οφειλέτες

Τι πρέπει να κάνουν

ΕΦΚΑ

Να ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα και να έχουν παροχές υγείας θα μπορούν περισσότεροι από 300.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Το υπουργείο Εργασίας με νομοθετική διάταξη θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ να πληρώσουν μόνον τις εισφορές ασθένειας για ένα έτος (του 2021) και έτσι να ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα για ένα έτος, από 2/3/2022 έως 28/2/2023.

Το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν είναι 55 με 66 ευρώ το μήνα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και 34 με 44 ευρώ το μήνα οι αγρότες, μέσα από τη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Ανάρτηση Χατζηδάκη για τη νέα υπηρεσία του ΕΦΚΑ «Μάθε πού ανήκεις»

Η διάταξη διευκολύνει τους οφειλέτες, καθώς το νέο στοιχείο της είναι πως επιτρέπεται να καταβάλουν σε 12 δόσεις ποσό ίσο με την ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και χρήμα, βάσει της ασφαλιστικής κατηγορίας που είχαν επιλέξει για το 2021, χωρίς να ζητείται η πληρωμή των συνολικών εισφορών που είναι μεγαλύτερες.

Η ρύθμιση αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα, καθώς η διάταξη βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.

Με ηλεκτρονική κάρτα η επιδότηση στα καύσιμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ο ΕΦΚΑ, από την πλευρά του, ενδέχεται να οδηγηθεί στο να δώσει παράταση στην ασφαλιστική ικανότητα ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών που, παρ’ ότι πλήρωσαν εισφορές, εντούτοις οι καλύψεις τους δεν ανανεώθηκαν αυτόματα, γιατί σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις οι πληρωμές τους δεν εμφανίστηκαν ακόμη στα αντίστοιχα μητρώα οφειλετών, με αποτέλεσμα να θεωρούνται και αυτοί ανασφάλιστοι.

Ο ΕΦΚΑ τους διαβεβαίωσε μεν πως μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των οφειλών που ενώ πληρώθηκαν εγκαίρως δεν έχουν φανεί στο σύστημα και συνέστησε σε όσους χρειάζονται άμεσα την ασφαλιστική τους ικανότητα να επισκεφθούν ένα υποκατάστημα του ΕΦΚΑ με το αποδεικτικό πληρωμής και να την εκδώσουν επιτόπου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top