Οικονόμου: Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια της χώρας

«Η έκρηξη στις τιμές ενέργειας απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση»

Την απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Η εισβολή της Ρωσίας σήμερα το πρωί στην Ουκρανία, την οποία η χώρα μας καταδικάζει ανεπιφύλακτα και απερίφραστα δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη γειτονιά μας, τα οποία επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Νέες αυξήσεις σε ψωμί, ζυμαρικά και κρέας φέρνει η ρωσική εισβολή

«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας - όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: τα όρια του διεθνούς δικαίου, η ισχύς των συνθηκών αλλά και το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία», τόνισε.

«Η αντίδραση πρέπει να είναι του μεγέθους της ρωσικής προκλητικότητας»

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών.

Δένδιας: Σε συνεχή επαφή οι ελληνικές αρχές στην Ουκρανία με τους ομογενείς

Παράλληλα, είπε πως η αντίδραση να είναι κοινή και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας, διαβεβαιώνοντας πως «κρατάμε ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης».

Έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με lng και φυσικό αέριο

Σχετικά με το θέμα της ενεργειακής επάρκειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως «η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις και βομβαρδισμοί- Νεκρό παιδί στο Χάρκοβο

Όπως είπε,  έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με lng και φυσικό αέριο και «δε διαφαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα ανεφοδιασμού».

Σημείωσε, ωστόσο, πως η το ενεργειακό πρόβλημα και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και γι αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες.

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Καταδικάζουμε την πρωτοφανή ρωσική προκλητικότητα

«Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων», υπογράμμισε.

«Δικαιώνεται η επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει στην άμυνα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δικαιώνεται η επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνας και αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας.

«Αποδεικνύουν εμφατικά ότι η άμυνα για τη χώρα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός», δήλωσε.

Για Θάνου και Βγενόπουλο: Ανατριχιαστικά περιστατικά, θλιβερή εικόνα

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ηχητικά ντοκουμέντα, που δημοσιοποιήθηκαν χθες και τις καταγγελίες Βγενόπουλου για την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, ο κ. Οικονόμου είπε: «Το ηχητικό ντοκουμέντο ήταν συγκλονιστικό. Αν όλα αυτά αληθεύουν είναι ανατριχιαστικά περιστατικά και συγκροτούν θλιβερή εικόνα για την εποχή εκείνη όσον αφορά μάλιστα ανώτατους δικαστικούς που είχαν σχέση με τον πυρήνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ηχητικό ντοκουμέντο: Ζητούσε χρήματα από Βγενόπουλο για τη Βασιλική Θάνου

Απάντηση της Θάνου στις καταγγελίες: «Μετά από 6 χρόνια το θυμήθηκαν;» 

«Είναι αυτονόητο ότι η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει αν υπήρξε τέτοια κατάχρηση εξουσίας από δικαστικούς που έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο», σημείωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top