Μητσοτάκης: «Όχι» σε επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

«Φρένο» στα σενάρια για πρόωρες– Τι είπε για το ενδεχόμενο νέου lockdown

«Όχι» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να πείσουμε τους πολίτες», σημειώνοντας πως στους άνω των 60 ετών ο εμβολιασμός φτάνει το 90%.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών είπε ότι «δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα, πόσω μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις ότι βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το τέλος αυτού του κύματος, της Όμικρον».

«Καμία εξαίρεση για τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών»

Παράλληλα, σημείωσε πως από τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν τα πρόστιμα σε όσους άνω των 60 ετών δεν εμβολιαστούν χωρίς εξαίρεση για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό. Αυτό το οποίο έχουν κάνει 9 στους 10 συμπολίτες μας άνω των 60. Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο ξέρετε. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο», τόνισε, εξηγώντας πως θα ήταν πολύ άδικο για εκείνους που εμβολιάστηκαν.

«Αισθάνονται ανακουφισμένοι γιατί προστατεύτηκαν και γιατί δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο το οποίο, ναι, δεν είναι καθόλου αμελητέο. Αλλά δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση», πρόσθεσε.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη μετάλλαξη Όμικρον»

Αναφερόμενος στην πανδημία ο πρωθυπουργός δήλωσε για τη μετάλλαξη Όμικρον ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Όπως σημείωσε, μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, βλέπουμε ήδη αποκλιμάκωση, ενώ γνωρίζουμε ότι η Όμικρον προκαλεί χαμηλότερη νοσηρότητα, παρότι είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Κορωνοϊός: Πότε μπορεί κάποιος να ξανακολλήσει Όμικρον

«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή», σημείωσε, εξηγώντας ότι «δεν είναι γρίπη και οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν περισσότερο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις από την Όμικρον αλλά από τα «υπόλοιπα της Δέλτα» και πως ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η Όμικρον εκτοπίζει με μεγάλη ταχύτητα τη Δέλτα.

Τι είπε για την πιθανότητα ενός νέου lockdown

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δήλωσή του πέρυσι το Φεβρουάριο ότι «μπαίνουμε στο τελευταίο μίλι της πανδημίας». Όπως είπε, έγινε όταν είχαν έρθει τα εμβόλια και «ουσιαστικά ισοδυναμούσε με μία εκτίμηση ότι βλέπουμε πια το τέλος της πανδημίας, αλλά ο ιός μας επιφύλασσε ακόμα πολλές εκπλήξεις και μια δύσκολη χρονιά με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα».

Tρία νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει lockdown.

«Είχα πει από τον Σεπτέμβριο με μεγάλη σιγουριά πως δε θα υπάρξει άλλο lockdown. Δεν υπήρξε, δε θα υπάρξει. Με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή, το lockdown αποκλείεται», σημείωσε.

Σε αναστολή το 25% των εργαζομένων

Ο πρωθυπουργός είπε πως «θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες, σε πρώτη φάση, οι επιχειρήσεις να βάλουν το 25% των εργαζόμενών τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση».

Για τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα στηρίξουμε νοικοκυριά, και τώρα και επιχειρήσεις, επιδοτώντας ένα μέρος της αύξησης. Μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση; Όχι, δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Μπορούμε να καλύψουμε όμως ένα σημαντικό μέρος.

«Το κάναμε για τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες του ’21, θα το κάνουμε για όσο καιρό διαρκεί αυτή η μεγάλη αναταραχή στην αγορά ενέργειας. Επεκτείναμε το μέτρο και για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται αλλά γιατί οι επιχειρήσεις εάν δεν στηριχθούν στον τομέα του ενεργειακού κόστους πολύ απλά θα μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους τελικούς καταναλωτές. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε να το κάνουμε», σημείωσε.

«Φρένο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών

Ο πρωθυπουργός, για ακόμη μία φορά, έκλεισε το κεφάλαιο «πρόωρες εκλογές».

«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου», ξεκαθάρισε.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά τα όποια σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά «το αποκλείω πλήρως, μας χωρίζει άβυσσος».

Όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, σημείωσε: «Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top