Τροπολογία Πλεύρη για προστασία γιατρών από μηνύσεις ασθενών με κορωνοϊό

«Η ευθύνη παραμένει εάν υπάρξει ιατρικό λάθος»

Τροπολογία για να προστατευτούν οι υγειονομικοί από σωρεία μηνύσεων ασθενών με κορωνοϊό κατέθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

«Επειδή έχει παρατηρηθεί το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στοχοποιούνται με προδήλως αβάσιμες αγωγές και μηνύσεις και επειδή αυτοί οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και πολλές φορές, όπως όλοι  έχουμε πει εδώ, είναι ευάλωτοι απέναντι σε αυτές τις μηνύσεις, αποφασίσαμε και πλέον προσδιορίζουμε με το άρθρο 3 της τροπολογίας την αμέλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά την περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών, πασχόντων από κορωνοϊό Covid– 19, αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις και παραλείψεις, που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης», είπε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή.

Πλεύρης: Έως 2,5 ημέρες η αναμονή για τις ΜΕΘ

Όπως τόνισε, δεν υπάρχει κανένα ακαταλόγιστο, η ευθύνη παραμένει εάν έχει υπάρξει ιατρικό λάθος.

Όπως εξήγησε, εάν και εφόσον έχουν υπάρξει λάθη στη διαχείριση περιστατικών, μένει ακέραια η ευθύνη, αλλά είναι μία διατύπωση που προστατεύει τους ιατρούς και τους νοσηλευτές από μηνύσεις και αγωγές κατάφορες και προδήλως αντίθετες στο νομικό πλαίσιο.

Όμικρον: Η Ευρώπη θωρακίζεται με νέα μέτρα έναντι της μετάλλαξης

«Είναι μία διάταξη που θα αποδείξει εντός της Εθνικής Αντιπροσωπείας, αναλόγως πως θα ψηφίσει ο καθένας μας, εάν πραγματικά σεβόμαστε τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και θέλουμε να τους προστατεύσουμε από αυτές τις αβάσιμες μηνύσεις και αγωγές. Περιλαμβάνει και την ποινική και την αστική ευθύνη», είπε ο υπουργός Υγείας.

Με την ίδια τροπολογία, παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2022 η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία, η αποζημίωση εθελοντικού ή αναγκαστικά διατιθέμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα και η απασχόληση συνταξιούχων ιατρών στο ΕΣΥ.

Παρατείνεται, επίσης, η δυνατότητα διενέργειας PCR και rapid test από τους ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, τους νοσηλευτές, τους επισκέπτες υγείας, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ΟΤΑ Α’ βαθμού και τους ιδιώτες φαρμακοποιούς.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία για την προστασία γιατρών από τις μηνύσεις ασθενών με κορωνοϊό

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top