Μήνυμα στην Άγκυρα από την Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας - Ισραήλ – Κύπρου   

Τριμερής σύνοδος - απάντηση στις τουρκικές απειλές 

Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Μπένετ έστειλαν μήνυμα ενότητας και ετοιμότητας απέναντι στην Τουρκία από την τριμερή Ελλάδας - Ισραήλ – Κύπρου και με την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν.  

Μητσοτάκης κοινή διακήρυξη Ελλάδας Ισραήλ Κύπρου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράφει την κοινή διακήρυξη Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου στην Ιερουσαλήμ 

Μητσοτάκης: Στρατηγική η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ


Σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στην ενέργεια αλλά και στον αμυντικό τομέα αναφέρεται η Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς στην Ιερουσαλήμ, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στην Άγκυρα.   

Στην τριμερή διακήρυξη που συνυπογράφουν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, γίνεται αναφορά συγκεκριμένα σε συμφωνία  συνεργασίας και σε μια σειρά από άλλους τομείς, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή,  και η μετανάστευση. Οι τρεις ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εκφράζουν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Μάλιστα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «φωτογράφισε» ως «δύναμη του κακού την Άγκυρα», ενώ ο Πρόεδρος του Ισραήλ αποχαιρέτισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δωρίζοντάς του τη φωτογραφία των πατεράδων τους, από την  επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκης στην κατοικία του Προέδρου του Ισραήλ το 1992.

Τηλεφώνημα Κυριάκου Μητσοτάκη- Μπλίνκεν

Η κοινή διακήρυξη της τριμερούς Συνόδου Κορυφής

«Εμείς, ο Ναφτάλι Μπένετ, Πρωθυπουργός του Κράτους του Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, και ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντώμενοι στην Ιερουσαλήμ σήμερα, 7η Δεκεμβρίου 2021, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, για να προωθήσουμε κοινά συμφέροντα και να εργαστούμε από κοινού για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας, στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αντιπροσωπεύει ένα κέντρο κοινών συμφερόντων που συνδέει Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.Οι κοινές αξίες μας παρέχουν μία σταθερή και διαρκή βάση για την εταιρική σχέση μας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή διακήρυξη της τριμερούς Συνόδου Κορυφής.
    
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί στην Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top