Πλεύρης: Διαφορετική η δοσολογία στα εμβόλια για τα παιδιά από 5 - 11 ετών

Εκτός θεματικών πάρκων οι ανεμβολίαστοι - Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με PCR

Εκτός των θεματικών χριστουγεννιάτικων θεματικών πάρκων θα μείνουν οι ανεμβολίαστοι. Αυτό ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξειδίκευση των νέων μέτρων, σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών από τις 16 Ιανουαρίου. 

Ο κ. Πλεύρης είπε:

- στα θεματικά πάρκα θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ενήλικες, ενώ τα μη εμβολιασμένα παιδιά θα πρέπει να έχουν αρνητικό self test 24 ωρών.

Κορωνοϊός: Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα εκτός του lockdown ενόψει γιορτών

- όσον αφορά τους νοσήσαντες, δεν αρκεί το θετικό rapid test, αλλά θα πρέπει να υπάρχει θετικό μοριακό τεστ, για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης

- όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα εξετάζουν τις αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι θα γίνει με όσους γίνουν 60 ετών από 1/1/2021 και μετά

Αναφερόμενος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών από 16 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Πλεύρης είπε ότι η διάταξη, που ψηφίστηκε στη Βουλή, δίνει μάλιστα τη δυνατότητα επέκτασης του μέτρου και σε όσους γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι από 16/1/2022 θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι μισό, δηλαδή 50 ευρώ.

Πότε θα δοθούν τα δωρεάν self test

Από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου θα διατίθενται τα πρώτα δωρέαν self test σε όλους τους ενήλικες, εμβολιασμένους και μη. 

Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα - Εντοπίστηκε στην Κρήτη

Ο σκοπός είναι, όσοι νοσούν, να τεθούν σε καραντίνα και να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται ότι δεν απαιτείται η δήλωση του test, εκτός αν είναι θετικό.

Τα δεύτερα τεστ θα διατεθούν δωρεάν μετά τις γιορτές. 

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον

Ο υπουργός ανακοίνωσε και τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον, τονίζοντας πως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα τηρεί όλα τα πρωτόκολλα.

«Ναι» στον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11 ετών - Νωρίτερα η τρίτη δόση

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε ότι μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό σε παιδά ηλικίας 5 έως 11 ετών. 

Το Υπουργείο εκτιμά ότι τα πρώτα εμβόλια στα παιδιά θα γίνουν πριν τις γιορτές. «Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα τεθεί σε σε εφαρμογή μόλις έρθουν τα εμβόλια, διότι τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία.», εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης. 

EMA: «Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό παιδιών 5 - 11 ετών με Pfizer

Σύμφωνα με την επιτροπή φαρμάκων για τον άνθρωπο (CHMP) του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, η δόση θα είναι το 1/3 της δόσης άνω των 12 ετών (10 μg έναντι 30 μg).

Μητσοτάκης: Ζήτησα να γίνεται στους τέσσερις μήνες η τρίτη δόση εμβολίου

Όσον αφορά την τρίτη δόση, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως ακόμη εξετάζεται αν η υλοποίηση της αναμνηστικής, τρίτης, δόσης μπορεί να γίνει πριν το εξάμηνο, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχει τεθεί στην Επιτροπή το ερώτημα από την κυβέρνηση για να γίνεται στο τετράμηνο», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top