Μητσοτάκης: Ζήτησα να γίνεται στους τέσσερις μήνες η τρίτη δόση εμβολίου

Υποχρεωτικός εμβολιασμός γιατί «η απειλή τώρα είναι μεγαλύτερη»

Για «κρίσιμη ρύθμιση στη μάχη κατά του κορωνοϊού» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω τους 60 ετών, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως προτιμά τον όρο «αναγκαίος» και όχι «υποχρεωτικός», καθώς η ρύθμιση αφορά την προστασία των πιο ευάλωτων και αποτρέπει τον κίνδυνο που αυτοί μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους. 

Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε κάποιον ουδέτερο χρόνο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά «έρχεται ενόψει και της ανησυχητικής μετάλλαξης Όμικρον, με επίκεντρο την ηλικιακή κατηγορία που είναι πρώτη σε θύματα κορωνοϊού, αλλά τελευταία σε επιθυμία να εμβολιαστεί»

«Με απασχόλησε πολύ η απόφαση, με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και η όποια υποχρεωτικότητα μου είναι δυσκολοχώνευτη. Αλλά θεωρώ βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως προτιμά να φανεί πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά γρήγορα να αποδειχθεί υγειονομικά σωστός.

Γιατί τώρα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών

Ο κ. Μητσοτάκης με τη μορφή των ερωτήσεων-απαντήσεων εξήγησε γιατί λήφθηκε τώρα η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στο ερώτημα, «γιατί τώρα;» ο πρωθυπουργός είπε πως «τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη».

«Δε γνωρίζουμε ακόμη τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον. Γνωρίζουμε, όμως, ότι όσο περισσότερο επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, τόσο πιο προσταυτευμένοι θα είμαστε», πρόσθεσε.

Επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού για το εμβόλιο μέσα σε 24 ώρες

«Οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας έδειξαν μεγάλη απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για πρώτη δόση. Είναι η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες», τόνισε.

«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. Εννέα στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Πρόκειται αναντίρρητα για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο και μένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το ΕΣΥ και με άλλες ασθένειες», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, είπε πως ήδη οι πολίτες ανταποκρίνονται στο μέτρο καθώς από το μεσημέρι της Τρίτης, που ανακοινώθηκε, από τα περίπου 2.000 ραντεβού, «πλέον έχουμε φτάσει μέσα σε 24 ώρες σε σχεδόν 20.000».

Ποιοι θα πληρώσουν μισό πρόστιμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Ακόμη κι αν αισθάνονται κάποια δυσθυμία, τους ευχαριστώ. Κάνουν το σωστό», υπογράμμισε.

Τρίτη δόση ακόμη και στους τέσσερις μήνες

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση έκανε πολλά για να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«Θυμίζω όσα προηγήθηκαν: στο πλαίσιο της επιχείρησης Ελευθερία οι κινητές μονάδες έφτασαν παντού, κάναμε κατ’ οίκον εμβολιασμούς», είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση αποφάσισε και ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο και την είσοδο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες από τον Νοέμβριο.

«Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε τη δωρεάν διάθεση self test και τότε λοιδορηθήκαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την αναμνηστική δόση σε όλους τους ενήλικους», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι ζήτησε να ανοίξει η δυνατότητα για τρίτη δόση νωρίτερα.

Ζήτησα από την επιτροπή εμβολιασμών να εξετάσει το εάν μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά την τρίτη δόση, ακόμα και στους τέσσερις μήνες

Τι είπε για το πρόστιμο των 100 ευρώ

Ο πρωθυπουργός είπε πως τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας επέδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία να εμβολιαστούν σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Νέα μέτρα: Πόσα θα πληρώνουν τον μήνα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

«Φτάνουμε εδώ, επειδή εξαντλήσαμε όλα τα άλλα ενδιάμεσα στάδια», εξήγησε, απαντώντας γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα.

«Μόνο το πρόστιμο προσδίδει το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων, που τόσο δοκιμάζονται. Είναι τόσο απλό να μην το καταβάλλει κανείς: αρκεί να εμβολιαστεί. Σίγουρα είναι ένα σημαντικό ποσό, ωστόσο σε άλλες χώρες, όπως η Αυστρία ή η Ιταλία τα πρόστιμα είναι 7.000 και 1.000 ευρώ», σημείωσε, χαρακτηρίζοντάς το «αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστεια και τον πόνο».

Στην άυλη συνταγογράφηση και οι αντιρετροϊκές θεραπείες

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS.

Μητσοτάκης: Στην άυλη συνταγογράφηση όσοι έχουν προσληθεί από HIV

«Θα βελτιώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οροθετικών συμπολιτών μας» είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας την καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για την έγκαιρη ενημέρωση και περιορισμό μετάδοσης του AIDS.

«Και μία εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν. Αναγνώριση της δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον αυτοί λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους» είπε, εξηγώντας, πως όλα αυτά αποτελούν «ενέργειες που εναρμονίζουν τη χώρα μας με όσα ισχύουν στην Ευρώπη, αίροντας απαράδεκτες διακρίσεις. Τιμούμε στην πράξη και όχι στα λόγια την παγκόσμια ημέρα AIDS».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top