Γιατί η κυβέρνηση λέει «όχι» στο lockdown

Βορίδης: Το 95% όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποφασίσει ένα νέο lockdown εξήγησε ο Μάκης Βορίδης.

«Εμείς ως κυβέρνηση δεν συζητάμε το lockdown, το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Εγώ έχω αποκλείσει το lockdown για πρακτικούς και ηθικούς λόγους, για λόγους αρχής, για λόγους δικαιωμάτων, για λόγους κατανομής του βάρους».

«Γιατί όχι στο lockdown; Όταν έχεις την λύση με το εμβόλιο, το οποίο παρέχεται δωρεάν και άμεσα την επόμενη ημέρα, όταν υπάρχει η δυνατότητα και η πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει την επιλογή του εμβολιασμού, δεν μπορείς να μην επιτρέπεις την επαγγελματική δραστηριότητα του άλλου, να μην μπορεί να συμμετέχει σε πολιτιστικά αγαθά, να μην ασκεί τα πολιτικά δικαιώματα του, για μια μικρή μειοψηφία πολιτών που επιλέγει να μην εμβολιαστεί», σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Βορίδης: Δε θα πάμε σε lockdown ακόμη κι αν το ζητήσει η Επιτροπή

O κ. Βορίδης υπογράμμισε πως το 85% των διασωληνωμένων και το 95% όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

Τι είπε για ενδεχόμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Βορίδης είπε πως τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, «που λέει ότι αν υπάρχει ηπιότερο μέτρο, ακολουθείται το ηπιότερο μέτρο»,

Nέα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους πριν τα Χριστούγεννα

Όπως είπε, εγείρεται και ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων: «Τι θα κάνουμε; Θα βάζουμε τον άλλον με το ζόρι στο κρεβάτι, θα του τραβάμε το χέρι και θα του κάνουμε το εμβόλιο; Η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους κύρωση».

«Δεν είδα την ίδια ανησυχία, όπως για τους ναούς, και για τις πορείες»

Σχετικά για τις εκκλησίες και τη δήλωση της Ιεράς Συνόδου περί αδυναμίας ελέγχου των πιστών που εισέρχονται στους ναούς για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικών rapid test, όπως προβλέπουν τα νέα μέτρα, ο κ. Βορίδης εξήγησε πως «όργανα της Πολιτείας μπορεί να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και στους ναούς, όπως κάνουν σε όλους τους άλλους χώρους».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για «θόρυβο» που έχει ξεσπάσει σχετικώς με τα μέτρα για τον κορωνοϊό στους ναούς, λέγοντας: «Δεν είδα τέτοια ανησυχία για άλλους χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως οι πορείες. Έχουμε βάλει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις εκκλησίες. Μπορώ να πω ότι αυτό μπορεί να έχει και χαρακτήρα ιδεολογικών προκαταλήψεων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top