Μίνα Γκάγκα: «Μείωση τακτικών χειρουργείων μέχρι 80%»

«Δε σταματάμε χειρουργεία για όγκους ή τροχαία», διευκρίνισε η υφυπουργός

Αντιδράσεις μετά το έγγραγο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για μείωση των τακτικών χειρουργείων μέχρι 80% - Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε έγγραφο που απέστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στους Διοικητές των υγειονομικών Περιφερειών και με το οποίο ζητά να μειωθούν, όπου είναι εφικτό, τα τακτικά χειρουργεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας. 

Κορωνοϊός: Πότε θα επιπεδωθεί η καμπύλη για διασωληνωμένους και νεκρούς

Μέσω αυτού ζητείται να μειωθούν κατά έως και 80% τα τακτικά χειρουργεία. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ τονίζεται ότι θα διενεργούνται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπείες των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

έγγραφο Γκάγκα

Το έγγραφο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με την κ. Μίνα Γκάγκα να διευκρινίζει ότι «δε θα μείνει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό και καμία χημειοθεραπεία».

«Δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων, απλώς δίνουμε την άδεια στις διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν - εάν μπορούν - τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα

Παγώνη κατά Γκαγκά: «Απαράδεκτο το έγγραφο. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο»

Άστραψε και βρόντηξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη με την εγκύκλιο του υπουργείου για αναβολή των τακτικών χειρουργείων.

«Μάθαμε ότι σήμερα ετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας να στείλει εγκύκλιο για μείωση των τακτικών χειρουργείων. Ενημερώσαμε στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία και να αναβληθούν, γιατί θα εκτεθούμε απέναντι στον κόσμο με non covid παθήσεις και ασθένειες που περιμένει να χειρουργηθεί και έχει πάρει τα ραντεβού του», είπε η κ. Παγώνη μιλώντας στο Open.

«Θεωρώ απαράδεκτο να γίνει αυτό. Εμείς θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια τα χειρουργεία να πραγματοποιηθούν ... Ξαναγυρίζουμε πίσω, όπως πριν ένα χρόνο. Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Αυτά τα χειρουργεία πρέπει να γίνουν. Οι άνθρωποι έχουν ζητήσει τα ραντεβού τους, ξέρουν ότι θα χειρουργηθούν», πρόσθεσε.

«Οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι υποχρεωμένες σε συνεργασία με την ΥΠΕ, να κάνουν κανονικά τον καταμερισμό των κρεβατιών και να βρουν λύσεις, ώστε μαζί με εμάς -το τονίζω- τους νοσοκομειακούς γιατρούς που είμαστε στην πρώτη γραμμή και ξέρουμε τι γίνεται στα νοσοκομεία, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση», κατέληξε η κ. Παγώνη.

ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στην κυβέρνηση μετά το έγγραφο Γκάγκα

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυσε για ακόμα μια φορά επίθεσης προς την κυβέρνηση με αφορμή το έγγραφο της κ. Μίνας Γκάγκα για μείωση των χειρουργείων.

«Τη στιγμή που μέσα στον Νοέμβριο μετράμε ήδη 1.487 απώλειες συνανθρώπων μας η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με την Ιερά Σύνοδο και προχωράει σε ακύρωση προγραμματισμένων χειρουργείων. 

Η εντολή της κ. Γκάγκα για αναστολή  προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80% γκρεμίζει τα ψέματα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα προστατεύει τα υπερκέρδη των ιδιωτικών κλινικών και αρνείται να τις επιτάξει. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας είναι 2.500 λιγότεροι σε σχέση με το 2019 με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί να βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης. 

Χθες μόλις είχαμε 112 σε μια μέρα και ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη για την υγεία αποτελεί δημόσιο κίνδυνο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top