Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στις δευτερολογίες  

Τσίπρας: Κάνατε deal για τη ΔΕΗ  - Μητσοτάκης: Είστε ψεύτης    

Σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της ΔΕΗ, μετά τις δευτερολογίες τους, με εκατέρωθεν φραστικούς διαξιφισμούς.

Τρία έκτακτα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  

«Δεν μπορεί 3 μήνες μετά  την κορύφωση της ακρίβειας η επίσημη απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι συστήνουμε ομάδες εργασίας για να δούμε τι γίνεται με τα τιμολόγια του ρεύματος,  δεν είναι απάντηση»  ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: 
 
«Αλήθεια παίρνουν μέρισμα οι καταναλωτές; Και αφού είναι χαμηλότερες οι τιμές των μέτοχων με μας και αφού ανεβαίνει η τιμή γιατί πουλήσατε, γιατί δεν μπήκατε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου; Προκαλέσατε ζημιά στην εταιρία. και μου κουνάτε το δάκτυλο για τους προϋπολογισμούς των μνημονίων όταν είμασταν με το πιστόλι στη σκανδάλη  και εσείς λέγατε βάστα Σόιμπλε. Και ναι,  λέγαμε ότι θα πουλήσουμε για βγούμε από τα μνημόνια».

 

Τσίπρας: Προχειρότητα από Μητσοτάκη, ανακοινώνει κάθε 25 μέρες μέτρα 
 

Τσίπρας: Ιδεολογικές εμμονές και deal για τη ΔΕΗ 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρόσθεσε ότι «είναι κρίσιμη συζήτηση που δε θα τελειώσει εδώ, διότι όσο στην κυβέρνηση παραμένετε με τις ιδεολογικές σας εμμονές και στις αποφάσεις και δεσμεύσεις με μεγάλα συμφέροντα, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα».   
 
Ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Εγώ δεν απειλώ κανένα. Ούτε επενδυτή ούτε στέλεχος. Αλλά σαν αυριανός πρωθυπουργός έχω ευθύνη όταν θα πρέπει να χτίσουμε αυτή τη χώρα και παίρνετε εξοπλιστικά  εκατομμυρίων, ναι έχω ευθύνη. Και κοντοζυγώνει»   

Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει  για ζήτημα της ΔΕΗ: 

«Η ΔΕΗ είχε ρόλο κοινωνικό να κρατά χαμηλά τις τιμές και τώρα επί δύο χρόνια κάνει το αντίθετο. Πρωταγωνιστεί σε ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων. Ήταν βασικό αίτημα των δανειστών η πώληση της ΔΕΗ. Οι προκάτοχοί σας προέβλεπαν και κάποιο κέρδος. Ο Σαμαράς ήθελε να πουλήσει το 17%. Εσείς δεν πουλάτε καν. Εκχωρείτε». 

Μητσοτάκης: Μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενων

«Η Επιτροπή ανταγωνισμού είναι μια δραστήρια επιτροπή. Πείτε μας γιατί μας κατηγορείτε; Τι ισχύει; Εμπιστευόμαστε ή όχι την επιτροπή ανταγωνισμού; Εγώ προσωπικά την εμπιστεύομαι» είπε συνεχίζοντας την αναφορά του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει στη συνέχεια για το θέμα της ΔΕΗ.

«Και έρχομαι τώρα στο ζήτημα της ΔΕΗ. Βλέπετε αυτό το διάγραμμα; Λέει ότι η αξία της μετοχής επί δικών σας ημερών ήταν 1 ευρώ. Ποια είναι η αξία σήμερα; Γύρω στα 9 ευρώ. Ποια η αξία των μετοχών του δημοσίου όταν κατείχε το 51%,; 200εκ. Σήμερα 1,2 δις. Και τολμάτε να έρχεστε να μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Είχατε δεσμευτεί κ. Τσίπρα ότι θα πουλήσετε μερίδιο ναι ή οχι; Περιμένω ένα νεύμα σας; Κύριε Φάμελλε είχατε δεσμευτεί; Προϋπολογισμός 2018, προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 100 εκατ. μόνο. Μόνο 100; Για τι ποσοστό; Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα. Γιατί ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τον οποίο εσείς είχατε τοποθετήσει και λέει ναι στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ...

Κι επειδή μας είπατε ότι έπαψε να είναι δημόσια επιχείρηση, επί δικών σας ημερών έπαψε να είναι επιχείρηση. Θα είχε χρεοκοπήσει και θα βρισκόμασταν τώρα σε τραγική θέση να πρέπει να συζητάμε σημαντικές ενισχύσεις για να κρατήσουμε όρθια την επιχείρηση».
 
Έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και αποφασίσαμε τα νοικοκυριά

Συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η συμμετοχή του δημοσίου σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ξέρετε ποια είναι; Η συμμετοχή του Ιταλικού 23,5%. Του γερμανικού 2,8%. Στη Γαλλία 23,6%... Εμείς κρατάμε το 34%. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα πέσουμε από αυτό. Ελέγχουμε απόλυτα την επιχείρηση με το ποσοστό αυτό και προσβλέπουμε στη δημιουργία και μεγαλύτερων υπεραξιών για τους μετόχους. Τα λεφτά που θα παίρνατε εσείς που θα πηγαίναν στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στην αποπληρωμή του χρέους; Στο δεύτερο προφανώς.

Και κάτι τελευταίο: Επειδή δείξατε λογαριασμούς που αφορούν ως επί το πλείστον επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αυτό που δεν είπατε όμως είναι ότι στο λογαριασμό υπάρχει και μια έκπτωση ενέργειας που κάνει η ΔΕΗ. Την κάνει αυτή την έκπτωση ακριβώς επειδή έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και αποφασίσαμε τα νοικοκυριά. Γι' αυτό και δεν δείξατε κανένα λογαριασμό χαμηλού νοικοκυριού» συμπλήρωσε.

«Εφόσον το φαινόμενο συνεχιστεί και εντός του 2022 θα διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητες στήριξης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Και μία παρατήρηση στον κ. Βελόπουλο. Η απόφαση να φύγουμε από το λιγνίτη είναι απόφαση που δεν έχει επιστροφή για την κυβέρνηση όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η σωστή πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και από οικονομικής πλευράς. Οι λιγνίτες δεν είναι αυτοί που ήταν πριν 10-15 χρόνια. Σήμερα προστιθέμενο το κόστος δικαιωμάτων πάνω στο κόστος του λιγνίτη, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικός. Η φτηνότερη ενέργεια στη χώρα είναι οι ΑΠΕ. Επειδή διακινούνται διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τη δήθεν επέλαση των αιολικών. Πείτε μας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ποιο ενεργειακό μείγμα φαντάζεστε ότι θα έχει η χώρα τα επόμενα 10-15 χρόνια; Εγώ θα είμαι στην Κοζάνη με το επιτελείο την Παρασκευή. Τι λέτε για τις ανεμογεννήτριες; Που πρέπει να μπουν; Τι για το φυσικό αέριο; Τι για τα φωτοβολταϊκά; Μιλήστε συγκεκριμένα. Πείτε μας ότι η δική μας πρόταση είναι αυτή»...

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Καταλαβαίνω πόσο επώδυνη ήταν η κωλοτούμπα


«Καταλαβαίνω πόσο επώδυνη ήταν για σας η κωλοτούμπα. Αλλά την πλήρωσε η χώρα. Και κάθε φορά μας λέτε με στόμφο πως βγάλατε τη χώρα από τα μνημόνια απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε όσον αφορά το μέτρο του αφορολόγητου στις γονικές παροχές:   
 
«800. 000 ή έως 800.000 ευρώ η γονική παροχή. Ρωτώ: Πόσες έγιναν των 200.000 και πόσες των 600.000 ευρώ;  Όλοι αυτοί είναι οι πλούσιοι του 1% όταν έρχεστε και αμφισβητείτε την επιλογή που αναγνωρίζει η μεσαία τάξη είστε απλά ένα πράγμα: Ψεύτης, ψεύτης και θα παραμείνετε… Αλλά βλέπετε δεν μπορείτε. Τα παλιά χούγια δεν ξεχνιούνται. Και μπορεί το 2014 να είχατε τον ενθουσιασμό του καινούργιου, τώρα είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός που έχασε τρεις εκλογές σε 4 χρόνια. Οπότε λίγο παραπάνω σεβασμό. Εαν ξανακερδίσετε θα λέτε οτι δικαιωθήκατε.  

Το μόνο deal που έχουμε κάνει είναι η συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό

Προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σχετικά με το deal για τη ΔΕΗ, για το οποίο τον κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  

«Μας είπατε ότι κάνουμε deal. Δεν το είπατε πρώτη φορά. Θα εννοούσατε ότι κάνουμε δουλειές. Είχατε έρθει εξ όσων γνωρίζω γιατί δεν ήμουν εδώ, και μιλήσατε για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα. Και απειλήσατε τον υπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες. Απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε πια» τόνισε ο πρωθυπουργός λίγο πριν ολοκληρώσει την δευτερολογία του στη Βουλή. «Η εποχή στην οποία ερχόσασταν ορμητικός στην κυβέρνηση και είχατε τη φρεσκάδα του νέου και λέγατε στους επενδυτές μη τολμήσετε να έρθετε να επενδύσετε, έχει περάσει. Και να τα πείτε τώρα κανείς δεν θα σας πιστέψει. Δεν θα απειλείτε υπηρεσιακούς υπαλλήλους, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εμείς ένα deal έχουμε κάνει. Το ονομάζουμε συμφωνία αλήθειας και προς στιγμής από ό,τι αντιλαμβάνομαι και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με αυτό το deal, και εμείς και ο ελληνικός λαός».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top