Σκληρό πρέσινγκ στους ανεμβολίαστους με το βλέμμα στα Χριστούγεννα

Όσα αλλάζουν από Δευτέρα σε καταστήματα, εστίαση, εκκλησίες

Το πρέσινγκ στους ανεμβολίαστους εντείνει από τη Δευτέρα η κυβέρνηση, θέλοντας πάση θυσία να αποφύγει ένα lockdown ενόψει Χριστουγέννω, την ώρα που αρκετές χώρες της Ευρώπης επιστρέφουν σε καραντίνα.

Στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού σε αυτό το τέταρτο κύμα της πανδημίας και «να μείνουν η κοινωνία και η οικονομία ανοικτές», όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Πανδημία: Το φάντασμα του lockdown και πάλι πάνω από την Ευρώπη

Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι πως τα μέτρα, που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, θα μπορέσουν να βάλουν φρένο στην έξαρση της πανδημίας.

Ανεμβολίαστοι: 300 ευρώ πρόστιμο για κάθε rapid test που δεν έχει δηλωθεί

Η επιδημιολογική εικόνα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου είναι αυτή που θα κρίνει εν πολλοίς το πόσο διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2020, όπου είχαμε αυστηρούς περιορισμούς.

Όσα αλλάζουν από Δευτέρα σε καταστήματα, εστίαση, εκκλησίες

-    Από την Δευτέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 το πρωί και μπορούν να μένουν ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές. Εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και οι κάβες.

Nέα μέτρα: Αλλάζει το ωράριο στα καταστήματα

-    Θα εφαρμοστεί κυλιόμενο ωράριο στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για το Δημόσιο, συγκεκριμένα, θα προσέρχονται στις εργασίες τους σε τμήματα, από τις 7 έως τις 930 το πρωί.

Κυλιόμενο ωράριο στην εργασία - Από 07:00 έως 09:30 η άφιξη των εργαζόμενων

-    Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

ΜΜΜ: Με τεστ στις υπεραστικές συγκοινωνίες, χωρίς τεστ στις αστικές

-    Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass, δηλαδή θα έχουν πρόσβαση όσοι έοχυν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και αρνητικό μοριακό ή rapid test.

-    Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, αλλά δεν απαιτείται έλεγχος covid pass.

-    Oι ανεμβολίαστοι πιστοί θα μπαίνουν στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη rapid test και αν στους ελέγχους που θα γίνονται, διαπιστωθεί ότι δεν τα έχουν, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Νέα μέτρα: Πώς μπαίνουν τα παιδιά σε θέατρο, σινεμά και εστίαση

-    Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test 24 ωρών.

Ο πίνακας με τα νέα μέτρα, που θα ισχύουν από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Πίνακας μέτρα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top