Διεθνή ΜΜΕ: Τι έγραψαν για τον Μητσοτάκη και την Ολλανδή δημοσιογράφο

Το θερμό επεισόδιο για τα pushbacks και το μεταναστευτικό

Το θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ δεν πέρασε απαρατήρητο από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) με πολλά να κάνουν εκτενείς αναφορές στην ένταση κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου.

«O Έλληνας πρωθυπουργός υπερασπίζεται τη μεταναστευτική πολιτική σε θερμό διάλογο με δημοσιογράφο», αναφέρει το Reuters, σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «υπερασπίστηκε με θυμό την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του».

Η Ολλανδή δημοσιογράφος, η επίθεση στον Μητσοτάκη και ο «κατάσκοπος»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήρθε στην εξουσία το 2019, υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του, αποκαλώντας την "σκληρή, αλλά δίκαιη", και είπε πως η Ελλάδα έσωζε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα από το 2015, όταν ήταν στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη», σημειώνει το Reuters.

Reuters Μητσοτάκης

Ανάλογο είναι και το δημοσίευμα του euractiv.com, το οποίο αναφέρει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερασπίζεται τη μεταναστευτική πολιτική σε έντονο διάλογο με δημοσιογράφο».

Μητσοτάκης Euroactiv

«H Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία ότι "σπρώχνει" τους μετανάστες στη θάλασσά της», μεταδίδει η Deutsche Welle, σημειώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «τσακώθηκε με δημοσιογράφο για το μεταναστευτικό».

«Την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί την Τουρκία για την τοποθέτησή της στο μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κριτική από τα μίντια και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την απάντησή του στην κρίση. Μία Ολλανδή δημοσιογράφος, η Ingeborg Beugel,, κατηγόρησε τον Μητσοτάκη την Τρίτη για "ναρκισσιστική κακοποίηση" σε σχέση με τους μετανάστες. Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις βασικές πύλες εισόδου μεταναστών στην Ε.Ε. Ο Μητσοτάκης, εξέφρασε προηγουμένως την ενόχλησή του επειδή άλλες χώρες της Ε.Ε., δεν μοιράζονται το βάρος της φιλοξενίας αιτούντων άσυλο», σημειώνει το γερμανικό μέσο.

Μητσοτάκης Deutsche Welle

Πλακιωτάκης: Οι διακινητές στέλνουν ανθρώπους με την ανοχή της Τουρκίας

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέσπασε για τους πρόσφυγες σε συνέντευξη Τύπου», αναφέρει το Bloomberg.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τσακώθηκε δημοσίως σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για τη μεταναστευτική του πολιτική και τις συνθήκες σε προσφυγικό καταυλισμό στη Σάμο. Δίπλα στον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε ο Μητσοτάκης έχασε την ψυχραιμία του, όταν ένα άτομο, που δήλωσε δημοσιογράφος Ολλανδικών ΜΜΕ, τον κατηγόρησε ότι “ψεύδεται” αναφορικά με αυτό που συμβαίνει σε παράνομους μετανάστες, που φθάνουν στην Ελλάδα, συχνά μέσω της Τουρκίας. O συνήθως γλυκομίλητος Μητσοτάκης ήταν εμφανώς θυμωμένος και έδωσε μια μακρά απάντηση, που γινόταν ολοένα και πιο οργισμένη», μεταδίδει το πρακτορείο.

Μητσοτάκης Bloomberg

Αρκετά διαφορετική ήταν η προσέγγιση των τουρκικών ΜΜΕ, με το πρακτορείο Anadolu να μεταδίδει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορήθηκε πως ψεύδεται σχετικά με τις επαναπροωθήσεις μεταναστών».

Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο, η Μπέουχελ παρέθεσε αποδείξεις για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα.

Μητσοτάκης Anadolu

Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ): Εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για το επεισόδιο με την Ολλανδή δημοσιογράφο εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορεί όμως να εγκαλεί πειστικά έναν ξένο δημοσιογράφο ότι δημιουργεί ψευδή εικόνα για την Κυβέρνησή του, όταν ο ίδιος παραδέχεται ευθαρσώς ότι η Ελλάδα αναχαιτίζει βάρκες προσφύγων και μεταναστών διενεργώντας pushbacks στο Αιγαίο», αναφέρει ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

Ολόκληρη η δήλωσή του:

Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει συνηθίσει σε δύσκολες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις του στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχασε εύκολα την ψυχραιμία του και βγήκε εκτός εαυτού σε μια δύσκολη ερώτηση που έθεσε Ολλανδή δημοσιογράφος κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό.
 
Δεν μπορεί όμως να εγκαλεί πειστικά έναν ξένο δημοσιογράφο ότι δημιουργεί ψευδή εικόνα για την Κυβέρνησή του, όταν ο ίδιος παραδέχεται ευθαρσώς ότι η Ελλάδα αναχαιτίζει βάρκες προσφύγων και μεταναστών διενεργώντας pushbacks στο Αιγαίο. Όταν αντί να πιέζει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, για μετεγκαταστάσεις προσφύγων αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη, για την εργαλειοποίηση από την Τουρκία και για την καταπολέμηση των αιτιών της μετανάστευσης, την καθησυχάζει ότι η Ελλάδα αποτελεί «ευρωπαϊκή ασπίδα». Επικαλείται μάλιστα τη νέα κλειστή δομή χιλιάδων ανθρώπων στη Σάμο και στη συνέχεια και τα άλλα νησιά, που καθιστούν τη χώρα de facto αποθήκη ψυχών και δεσμοφύλακα της Ευρώπης.
 
Ελπίζουμε να έχει επίγνωση της σοβαρότητας όσων είπε και ότι η παραδοχή του φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και εκθέτει τόσο τον ίδιο όσο και τη χώρα, καθώς τα pushbacks είναι παράνομα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και θέτουν σε συνεχή κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top