Φώφη Γεννηματά: Οι τελευταίες ώρες με τα μάτια των συνεργατών της  

Τι εκμυστηρεύθηκε στους συνεργάτες της πριν το τέλος στον Ευαγγελισμό   

Ακούραστη μέχρι και τις τελευταίες ώρες της σύντομης ζωής της, ήταν η Φώφη Γεννηματά. Ακόμη και μέσα από τον Ευαγγελισμό έδινε μαθήματα γενναιότητας και αξιοπρέπειας. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο πλευρό της, αποκαλύπτουν στο Star τις τελευταίες τους συνομιλίες και τις αγωνίες που τους εκμυστηρεύθηκε λίγο πριν φύγει για το τελευταίο ταξίδι. 

Κηδεία Φ.Γεννηματά: Πώς θα πουν το τελευταίο αντίο πολιτικοί και πολίτες

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Βοσδογάνης, ήταν η σκιά της Φώφης Γεννηματά. Στα δύσκολα και στα εύκολα, 20 χρόνια μαζί.

«Eίχε δύο μεγάλες αγωνίες, η μία ήταν να στηρίξει τα παιδιά της και η άλλη να στηρίξει την παράταξη» δηλώνει συγκινημένος στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star o Ν. Βοσδογάνης.   

«Η Φώφη ήταν ένας άγγελος στην κόλαση της πολιτικής ζωής, νοιαζόταν αληθινά. Δεν πολιτεύθηκε ακολουθώντας το πρότυπο στην πολιτική, Η Φώφη Γεννηματά ήταν αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος, μια αγωνίστρια, ευαισθησία, ήθος και πολύ – πολύ χαμόγελο». 

Ακόμη και από τον 10ο όροφο του Ευαγγελισμού δεν έπαψε να χαμογελάει και να συνομιλεί με τους συνεργάτες της. 

Φώφη Γεννηματά: Αφήνουν λουλούδια έξω από το σπίτι της στη Βούλα

Η σύσκεψη μόλις μπήκε στον Ευαγγελισμό 

Τη Δευτέρα εισήχθη στον Ευαγγελισμό και την Τρίτη συγκάλεσε σύσκεψη. Τι τους είπε αποκαλύπτει στο Star και τον Αντώνη Αντωνόπουλο, ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης:«‘Εβρισκε τη δύναμη και το χαμόγελο, πάντα να μη φαίνεται τίποτα, να μας γεμίζει όλους εμάς κουράγιο στις δυσκολίες ενώ εκείνη είχε τον δικό της Γολγοθά.  Και μας είπε δυστυχώς τα δεδομένα είναι έτσι, έπρεπε να επιλέξει μια από τις δύο μάχες και ότι σύντομα θα επέστρεφε κοντά μας».  

Ήξερε όμως πως αυτή η μάχη δεν  ήταν εύκολη, καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν ενημερωμένη για την κατάσταση της υγείας της. Παρ όλα αυτά ακούραστη, λίγες ώρες πριν χάσει την επαφή  με το περιβάλλον, την Παρασκευή, θέλησε να μάθει πως τα πήγε στη σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, στην οποία εκπροσώπησε το ΚΙΝΑΛ. 

Μέλημά της η ενότητα της παράταξης την οποία σήκωσε στους ωμούς της τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και τις κρίσιμες ώρες που περνούσε, δεν ξέχασε τους σταθμούς - ορόσημο του ΠΑΣΟΚ, όπως αποκαλύπτει ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος, δείχνοντας στην κάμερα του Star το μήνυμα που του έστειλε από το νοσοκομείο: «Τα τελευταία e-mail που ανταλλάξαμε ήταν για το μήνυμα  του ΠΑΣΟΚ με τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Ήθελε η ίδια να μοιραστεί μαζί μας τη δική της εμπειρία,  πώς ως νεαρή τότε  είχε κατέβει στον δρόμο και να μας θυμίσει το κλίμα της εποχής».  

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Ο 17χρονος γιος της θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο

Φώφη Γεννηματά:  Στο πλευρό της ο «δεύτερος πατέρας της» 

Εκτός από την οικογένεια της, ο Κώστας Γείτονας, ήταν ο «φύλακας άγγελός της». Τον θεωρούσε δεύτερο πατέρα της, και δεν έφυγε ούτε λεπτό από το προσκέφαλο της. Σε ανοικτή γραμμή ήταν με τον Κώστα Λαλιώτη που μοιραζόταν τις αγωνίες της για το κόμμα. «Η απώλεια επιβάλλει τη σιωπή» είπε συντετριμμένος σήμερα, περνώντας την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη. 

Από το βράδυ της Κυριακής όλα σκοτείνιασαν 

Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις από τους θεράποντες ιατρούς ήταν πως θα μπορούσε να συνεχίσει τη θεραπεία της από το σπίτι, η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία.

Από το βραδύ της Κυριακής οι άνθρωποι της Φώφης Γεννηματά ενημερώθηκαν από την γιατρό της, καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, πως πλέον ο δρόμος για τη Φώφη Γεννηματά δεν έχει επιστροφή. 

Ο σύζυγος της Ανδρέας Τσούνης έμεινε μαζί της όλο το βράδυ και νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όταν πια κάθε ελπίδα είχε σβήσει, άναψε το πράσινο φως για να ενημερωθούν όλοι ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν στην τελική ευθεία.

Φώφη Γεννηματά: «Λιποθυμούσε στις σκάλες, σηκωνόταν και έλεγε “όχι ακόμη”»

Στις 12.04 το μεσημέρι της Δευτέρας όλα σκοτείνιασαν. Έμοιαζαν απίστευτα για στελέχη, συνεργάτες, φίλους και πολιτικούς αντιπάλους, τα κακά μαντάτα από τον Ευαγγελισμό. Γιατί τη θυμούνται όρθια, ακόμη και όταν λιποθυμούσε καταβεβλημένη από την ασθένεια της. 

«Αυτό ήταν και το μάθημα που πήραμε από τη Φώφη Γεννηματά, ότι ακόμη και όταν το τέλος έρχεται,  πλησιάζει, αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίζεις να παλεύεις για αυτό που πιστεύεις» δηλώνει στο Star o Γιώργος Τζούμας, Συντονιστής της Νεολαίας ΚΙΝΑΛ.  
Τη στάση της απέναντι στη ζωή αποτύπωσε άλλωστε η ίδια σε ένα από τα χειρόγραφα της: «Αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε, θυμώσαμε, οραματιστήκαμε, αμφισβητήσαμε, παλέψαμε, όμως δεν φοβηθήκαμε ποτέ και δε σταματήσαμε να ελπίζουμε ποτέ». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top