Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Ας είμαστε αντίπαλοι, χωρίς να είμαστε εχθροί»

«Πού είδατε γραμμένο ότι η κυβέρνηση έχει σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας;»

Απόσπασμα από την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή σήμερα κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού»

Στην «ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή κλήθηκε να απαντήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την πανδημία. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον τρόπο και τα κίνητρα της καμπάνιας για τον εμβολιασμό (freedom pass. Gigabytes), στην ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον Θάνο Πλεύρη και στην απόφαση για άνοιγμα της εστίασης και ουσιαστικά λήξη της πανδημίας με κυβερνητική απόφαση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σήμερα- φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σήμερα- φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

«Βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 συνανθρώπους, δηλαδή περίπου ένα μικρό χωριό κάθε εβδομάδα φεύγει» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «κρύβεστε για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας και δημιουργείτε κίνδυνο χαλαρότητας απέναντι στον κίνδυνο της απώλειας ζωής». Κατέληξε λέγοντας: «Κάνω έκκληση να πάψετε να αντιμετωπίζετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πατρίδα, με όρους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Βάλτε επιτέλους την πραγματική επιβίωση των πολιτών πάνω από τη δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση».

«Ας είμαστε αντίπαλοι, χωρίς να είμαστε εχθροί»

Στη συνέχεια, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Πρωθυπουργός. Κατά την έναρξη της ομιλίας του εξέφρασε και πάλι τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στη Φώφη Γεννηματά που νοσηλεύεται. Αναφερόμενος σε αυτό το συμβάν, είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «είναι μια ευκαιρία να δείξουμε περισσότερα αντανακλαστικά καταλλαγής, αλληλοσεβασμού και να μπορούμε επιτέλους να είμαστε αντίπαλοι, χωρίς να είμαστε εχθροί. Χωρίς να προσωποποιούμε όλες τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις και χωρίς να θεωρείτε ότι ο,τιδήποτε στραβό γίνεται σε αυτή τη χώρα, υπάρχει προσωπική ευθύνη δική μου».

«Πού είδατε γραμμένο ότι η κυβέρνηση έχει σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας»

Αναφερθείς στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση έχει σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «πού το είδατε γραμμένο αυτό; από πού προκύπτει αυτό το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγετε;», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να προτάσσει ως μεγάλη πρόκληση την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Τσίπρας: Κατηγορεί τον Μητσοτάκη για την διαχείριση της πανδημίας

«Δεν ισχύουν τα ψέματα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ»

Για παρουσίαση μη πραγματικών δεδομένων κατηγόρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «δεν ισχύουν τα ψέματα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής του».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 1.484 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν χώρες όπως Ιταλία και το Βέλγιο έχουν πάνω από 2.000. «Είναι άδικο και λάθος να απομονώνετε τι σημαίνει τι συμβαίνει στη χώρα κάποιες βδομάδες χωρίς να μπορείτε να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα», ανέφερε.

«Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το ποσοστό συμπολιτών μας που αρρωσταίνουν από Covid και δυστυχώς καταλήγουν» είπε αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, συγκριτικά με το ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «αναφερθήκατε εσφαλμένα στο γεγονός ότι η χώρα παρουσιάζει υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω κορωνοϊού». Στη συνέχεια παραδέχτηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η πορεία των θανάτων δεν είναι καλή τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, όπως είπε, δεν είναι χαρακτηριστικό της μεγάλης εικόνας διαχείρισης της πανδημίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σήμερα- φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σήμερα- φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

«Θα περιμέναμε λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων για να διαψεύσετε εκείνους που σας κατηγορούν ότι σε κάθε δυσκολία ότι βλέπετε μια ευκαιρία. Μας το είπε η κυρία Αχτσιόγλου ότι για την Αριστερά  δεν είναι η κανονικότητα. Λυπάμαι που η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την πανδημία. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι συμπολίτες μας άνω των 60, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο και οι νέοι που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

«Πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος ο Πολάκης»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δε στήριξε τον εμβολιασμό και μάλιστα χαρακτήρισε τον Παύλο Πολάκη ως τον «πρωτεργάτη του αντιεμβολιαστικού κινήματος».

Σημείωσε ότι εμβολιάστηκε μόνο όταν έγινε υποχρεωτικό για τους γιατρούς για να ασκεί τα καθήκοντά του. «Οι αντιεμβολιαστικές φωνές προήλθαν από τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Εσείς επιτρέψατε, ανεχτήκατε,  ενθαρρύνατε μέσα στο ίδιο σας το κόμμα να υπάρχει μια δημόσια διγλωσσία η οποία υπονόμευσε το άραγες μέτωπο της προσπάθειας εμβολιασμού. Κάθε φορά που κάναμε μία προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού κάνατε κριτική», τόνισε χαρακτηριστικά θυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις αλλά και πράξεις των στελεχών του κόμματος.

Ειδικότερα, είπε: «Θυμίζω ότι κάποιος στελέχη σας λέγανε να γίνει το καρναβάλι της Πάτρας. Κάνω πως ξεχνώ πως κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία εσείς ζητούσατε να κλείσουν και όταν έκλειναν τα σχολεία εσείς ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνάω την άγνοια σας για το σύστημα ιχνηλάτησης και τα συνεχή τεστ, τις συνεχείς διαδηλώσεις όπου εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη εν μέσω lockdown. Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους μετά μας λέγατε ότι ξεστοκάρονται αφήνοντας υπόνοια ότι κάποια μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα και οδηγώντας με αυτά που λέγατε στην υπονόμευση των εμβολίων. Αφήνω τα εμβόλια περί Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο προφανώς σας το υποδείχνει ο κύριος Πολάκης και  το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες ενώ θα μπορούσε να τους σώσει».

Μάλιστα, προσέθεσε σχετικά με τις προτάσεις του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας: «Το φάρμακο είναι για αγελάδες και μοσχάρια κι εσείς μας λέγατε να το δώσουμε σε ασθενείς». 

Αντιθέτως υπογράμμισε ότι το ελληνικό κράτος επιτέλεσε το καθήκον του δίνοντάς γρήγορη πρόσβαση σε όλους πολίτες σε όποιο εμβόλιο αυτή επιθυμούσαν. Και όπως είπε το έπραξε με έναν τρόπο κατά τεκμήριο υποδειγματικό. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι επιχείρηση Ελευθερία ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το ελληνικό κράτος», υπογράμμισε.

«Το εμβόλιο η μόνη απάντηση στον κορωνοϊό»

«Κάνετε λάθος, διαστρεβλώνετε τα στατιστικά δεδομένα. Η πραγματικότητα για την οποία δεν επιτρέπεται σε αυτήν την αίθουσα να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία είναι ότι η μόνη απάντηση που έχουμε αυτή τη στιγμή απέναντι στη μάστιγα του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου

«Αυτό αποδεικνύεται αφενός από το γεγονός ότι 9 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι και αναδεικνύεται ακόμα από όλα τα ιατρικά δεδομένα», σημείωσε. 

«Έχουν γίνει παραπάνω από 6,6 δις δόσεις και εμφανίζουν λιγότερες παρενέργειες ακόμη και από πολύ απλά φάρμακα που παίρνουμε για τον πονοκέφαλο. Αντίθετα οι βλαβερές συνέπειες του κορωνοϊού μετά τη νόσηση συνοδεύουν τους ανθρώπους για πολλά χρόνια ακόμα», σημείωσε.

«Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η Βόρεια Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα καθώς έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Γι' αυτό έχει και τους περισσότερους άρρωστους και τους περισσότερους θανάτους», εξήγησε.

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέου καθολικού lockdown, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η κοινωνία και η οικονομία δε θα ξανακλείσει».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top