Μπέρδεψαν τα γεράκια με τις…  προίκες σε ΦΕΚ τριών Υπουργείων! 

Άλλο ιερακοθήρας και άλλο… προικοθήρας 

Γεράκι

Την εκπαίδευση στην ιερακοθηρία (το κυνήγι με τη χρήση γερακιών) με την… προικοθηρία μπέρδεψε ο συντάκτης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης τριών Υπουργείων ( Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης) η οποία δημοσιεύθηκε σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)!  

 

  

Απόσπασμα του επίμαχου ΦΕΚ το οποίο αναφέρεται στην... προικοθηρία αντί της ιερακοθηρίας!  

Η  Κοινή Υπουργική Απόφαση που φέρει την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και των Υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμου Κεδίκογλου, αναφέρεται σε ζητήματα που αφορούν τα πτηνά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στην ιερακοθηρία αλλά και στην εκπαίδευση που πρέπει να έχουν οι ιερακοθήρες (και όχι βέβαια οι... προικοθήρες!). . 

Το συγκεκριμένο εδάφιο κάνει λόγο συγκεκριμένα για «ανάπτυξη στους εκπαιδευομένους των εφαρμοζόμενων τεχνικών και πρακτικών προικοθηρίας, ανάλογα με το επίπεδο χειριστή για το οποίο αξιολογούνται και ενημέρωση αναφορικά με την υποχρέωση τήρησης των όρων ευζωίας των θηρευτικών πτηνών»! 

Προφανώς επρόκειτο περί λάθους, το οποίο δεν εντοπίστηκε εγκαίρως, με αποτέλεσμα να σχολιασθεί στα social media. 

 

Όσον αφορά πάντως την ουσία του ζητήματος, με την απόφαση σχετικά με την ιερακοτροφία και την ιερακοθηρία καθιερώνεται η χορήγηση σχετικής άδειας μετά από ειδική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που θα γίνεται με την εποπτεία των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, την καταβολή σχετικών τελών και την περαιτέρω αξιολόγηση για την αναβάθμιση της άδειας χειριστή.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε σχετικά με τους ιερακοθήρες, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή ορολογία (γερακάρηδες): «Με το έργο τους οι γερακάρηδες  βοηθούν στην απομάκρυνση ζώων από περιοχές όπου ο υπερπληθυσμός δημιουργεί προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Το ΥΠΕΝ, αναλαμβάνει να τηρεί ειδικό μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται επίσημα τόσο οι πιστοποιημένοι χειριστές όσο και τα θηρευτικά πτηνά, που θα έχουν στην κατοχή τους και θα χρησιμοποιούν».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top