Δένδιας: Εγκληματικές συμμορίες νεοναζί δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας

Σαφές μήνυμα για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και την εμπλοκή ακροδεξιών

Το ρεπορτάζ του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Star για τα επεισόδια με ομάδες ακροδεξιών στα σχολεία και το μήνυμα του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια κατά των νεοναζί από το Athens Democracy Forum    

Eγκληματικές συμμορίες που συνεχίζουν να προπαγανδίζουν νεοναζιστικές ιδέες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια προφανή αναφορά στις ακροδεξιές ομάδες στα σχολεία και στα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, σε χαιρετισμό του στο πάνελ «Καταπολεμώντας τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους», που διοργάνωσε το Athens Democracy Forum στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

 

Μια δήλωση που έχει ιδιαίτερη αξία καθώς ο νυν ΥΠΕΞ ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη (το 2013) συνένωσε τις δικογραφίες για τη Χρυσή Αυγή και τις έστειλε στον Άρειο Πάγο, σε μια κίνηση που οδήγησε τελικά στην καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης.       

Νέα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Πετροπόλεμος και φωτιές στο ΕΠΑΛ Ευόσμου

Tόνισε επίσης πως όσοι, ακόμη και σήμερα, προσπαθούν να δηλητηριάσουν με απεχθείς ιδέες και πράξεις τις νεότερες γενιές, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προσπάθειές τους θα αποτύχουν. Κατέστησε ακόμα σαφές ότι τα θεσμικά μας όργανα και οι κοινωνίες μας είναι ανθεκτικά και θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση, εάν τέτοιες ιδέες επιχειρήσουν να επανεμφανιστούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, αφού ανέφερε πως νεοναζιστικές εγκληματικές ομάδες που αποτελούσαν κατάλοιπο μιας περιθωριακής ομάδας για πολλά χρόνια, αύξησαν τη δημοτικότητά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επανέλαβε τα λόγια που είχε πει στο κοινοβούλιο στις 24 Αυγούστου 2012, απευθυνόμενος στη Χρυσή Αυγή: τα τάγματα εφόδου δεν θα γίνουν ανεκτά, ούτε τότε, ούτε τώρα, ούτε ποτέ.

Αποκάλυψη Star: Πώς ακροδεξιοί «ψαρεύουν» μαθητές μέσω TikTok

Με σαφήνεια, έστειλε το μήνυμα πως «είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε τις άθλιες ενέργειές τους με λόγο, με σταθερότητα και πίστη στους δημοκρατικούς μας θεσμούς». 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε την προτροπή να είναι η Αθήνα, η Δημοκρατία, το Ολοκαύτωμα και η Μνήμη, οι τέσσερις λέξεις που πλαισιώνουν την εκδήλωση, το φως που θα οδηγεί τις ευγενείς προσπάθειές τους, για τη μνήμη των θυμάτων, για το μέλλον των παιδιών, για τις επόμενες γενιές.

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε την πολλαπλή σημασία του συμποσίου «Καταπολεμώντας τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους». Ειδικότερα, ανέφερε πως το συμπόσιο τιμά την ογδοηκοστή επέτειο της σφαγής Εβραίων στο Babyn Yar, στην Ουκρανία και ότι αποτελεί μια συμβολή στην ελληνική προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και ένα σημαντικό ορόσημο.

Μητσοτάκης: Δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ σε κούρσα εξοπλισμών με Τουρκία

Σημείωσε πως οι εκδηλώσεις της ελληνικής προεδρίας θα κορυφωθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022, εκφράζοντας την ελπίδα να πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία. Αναφερόμενος ειδικότερα στην πανδημία, είπε πως ο κορονοϊός είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο», όχι μόνο επειδή έχει δημιουργήσει προβλήματα σε σχεδόν κάθε διεθνή διοργάνωση κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, αλλά και επειδή υπενθύμισε πως, ακόμη και οι πιο προηγμένες και εξελιγμένες κοινωνίες, μπορούν να γίνουν θύματα παραπληροφόρησης, ρητορικής μίσους και θεωριών συνομωσίας. 

Στην κατεύθυνση αυτή, o Νίκος Δένδιας κατέστησε ξεκάθαρο πως «είμαστε σε εγρήγορση» και εξήγησε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένοι διεθνείς οργανισμοί, όπως η IHRA, μια εις βάθος έρευνα του τι συνέβη στα σκοτεινά χρόνια του ναζισμού και έχει ένα ευρύ σύνολο τεκμηριωμένων μελετών για το Ολοκαύτωμα, όχι μόνο για τα θύματα και τους δράστες, αλλά και για το σύνολο των κοινωνιών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top