Από το 2022 οι αλλαγές στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος

Τι αναφέρει η ΡΑΕ

Λογαριασμος  ΔΕΗ

Με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τη διαφάνεια των χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και χωρίς να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έκανε γνωστό ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2022.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου φανέρωσε τις προθέσεις της Αρχής ως προς το ποιες αλλαγές επιμένει να δρομολογηθούν στην αγορά από το σύνολο των προτάσεων που έχει εδώ και μήνες σε δημόσια διαβούλευση: «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης στα σταθερά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και να υπάρχει κατηγορία κυμαινόμενων τιμολογίων με τα οποία ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια είναι τα όρια της προσαύξησης.

»Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να υπολογίζει μόνος του και να αναλαμβάνει τα ρίσκα του», σημείωσε ο κ. Δαγούμας, ο οποίος λίγο νωρίτερα έκανε γνωστή την αποφασιστικότητα της Αρχής: «Σε ζητήματα διαφάνειας θα συνεχίσουμε απτόητοι να προστατεύουμε τα συμφέροντα του καταναλωτή».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανήγγειλε επίσης και τρίτη διαβούλευση για τα θέματα των λογαριασμών. Όπως είπε πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει στην αγορά τα templates (πρότυπα) της προσυμβατικής ενημέρωσης καθώς και των λογαριασμών με τις χρεώσεις.

Ο ίδιος αναγνωρίζοντας τις «πιέσεις που δέχεται η αγορά» εξαιτίας των συνθηκών που έχουν προκληθεί στο ενεργειακό κόστος αλλά και το ό,τι «οι προμηθευτές ήδη έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν την τιμολογιακή και εμπορική πολιτική τους», έδειξε ότι οι αλλαγές στους λογαριασμούς «θα πρέπει να γίνουν στο σωστό χρόνο. Για παράδειγμα από τον Ιανουάριο του 2022».

Επίσης η Αρχή σύμφωνα με τον ίδιο έχει υποβάλλει πρόταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε η αρμοδιότητα του Κώδικα Προμήθειας να περάσει στη ΡΑΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δαγούμας απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις για το ύψος των αυξήσεων που έχουν γίνει σε οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος, λέγοντας ότι «θα έχουμε μία πιο πλήρη εικόνα όταν η πολιτεία εφαρμόσει και την κοινωνική πολιτική».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top