Η τελευταία επιθυμία του Θεοδωράκη - Τριήμερο εθνικό πένθος

«Θέλω να φύγω σαν κομμουνιστής» - Πού θα γίνει η ταφή του

«Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Επιστολή στον Δημήτρη Κουτσούμπα, πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε στείλει ο Μίκης Θεοδωράκηςπου έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. 

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη"», έγραφε στην επιστολή ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης. 

Μίκης Θεοδωράκης: «Έφυγε» από τη ζωή ένας μεγάλος Έλληνας

«Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για τον λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής». 

Αυτή ήταν και η τελευταία επιθυμία του. Να ταφεί στην Κρήτη. Την είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του, Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη. Ήθελε η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.

Μίκης Θεοδωράκης: Η θυελλώδης ζωή και το αξεπέραστο έργο του

Ο μουσικοσυνθέτης είχε ζητήσει από τον Δημήτρη Κουτσούμπα να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Eνός λεπτού σιγή στη Βουλή για τον Μίκη Θεοδωράκη

Υπενθυμίζεται ότι το 1978 ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με το ΚΚΕ. Είχε λάβει την τρίτη θέση με 59.428 ψήφους. Είχε εκλγεγεί δύο φορές βουλευτής με το ΚΚΕ, το 1981 και το 1985,

Δείτε ολόκληρη την επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Δημήτρη Κουτσούμπα

Αφησε οδηγίες για την κηδεία του

«Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 08.35' από καρδιοαναπνευστική ανακοπή», έγραψε η οικογένειά του στην προσωπική ιστοσελίδα του, ανακοινώντας ότι ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης έφυγε για τη γειτονιά των Αγγέλων.

Μίκης Θεοδωράκης: Η γυναίκα της ζωής του και τα δύο του παιδιά

Θεοδωράκης - Γλέζος

Ο Μίκης Θεοδωράκης με έναν άλλο μεγάλο Έλληνα, τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος «έφυγε» στις 30 Μαρτίου 2020 / Πηγή φωτογραφίας: Intime

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε σημείωμα με πλήρεις οδηγίες για την κηδεία και ταφή του, όπως έγινε γνωστό από οικογενειακή πηγή του μεγάλου συνθέτη.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, μιλώντας στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

Μίκης Θεοδωράκης: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του λίγο πριν πεθάνει

Μητσοτάκης για Θεοδωράκη: «Σήμερα κλαίει η Ρωμιοσύνη»

Ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του, είπε πως «η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός».

«Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όλα σ’ αυτόν είναι μεγάλα»

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας.

Μίκης Θεοδωράκης: Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Υπήρξε σπουδαίος συνθέτης με παγκόσμια ακτινοβολία, πολιτικός και συγγραφέας, με τη ζωή του να συνδέεται με μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της χώρας της τις τελευταίες δεκαετίες.

Θεοδωράκης

Ο χορός του Ζορμπά, το μοναδικό συρτάκι, που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά τραγούδια, άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα / Πηγή φωτογραφίας: Intime

Ίσως η περιγραφή του Γιάννη Ρίτσου να είναι η πιο χαρακτηριστική για αυτόν τον μεγάλο Έλληνα: «Όλα σ’ αυτόν είναι μεγάλα: ανάστημα, χέρια, πόδια, φωνή, γέλιο, κίνηση – όλα στον υπερθετικό βαθμό – ούτε στιγμή δεν θα βρούμε τον Μίκη σε χαλάρωση, πάντα σε έξαρση. Όλος μια τεντωμένη χορδή, αέναα παλλόμενη, αδιάκοπα ανταποκρινόμενη και στο πιο ανεπαίσθητο νεύμα της Ιστορίας, σε κάθε νεύμα της Ιστορίας, σε κάθε νεύμα από το 'μέσα' του κόσμου».

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης έκλαψε στο Καλλιμάρμαρο

 

H τελευταία συναυλία, στην οποία έδωσε το «παρών» ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, το 2019 στο Καλλιμάρμαρο με τίτλο «ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ - Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά», προς τιμήν του ίδιου

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, τον Ζορμπά.

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών όπως οι Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Άγγελος Σικελιανός, Ανδρέας Κάλβος, Γιάννης Ρίτσος, Μανόλης Αναγνωστάκης, καθώς και Πάμπλο Νερούδα, Λόρκα, κλπ. 

Θεοδωράκης - Ρίτσος

Σπάνια φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Γιάννη Ρίτσο από το 1984 / Πηγή: facebook / Έρη Ρίτσου

Τις συνθέσεις του έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, Εντιθ Πιάφ και Τζόαν Μπαέζ.

Όταν χόρεψε μαζί με τον Άντονι Κουίν συρτάκι

Στις 29 Ιουλίου του 1995 ο Άντονι Κουίν και ο Μίκης Θεοδωράκης συναντήθηκαν από κοντά και χόρεψαν υπό τους ήχους του Ζορμπά.

αφίσα Zorbas

Η αφίσα της ταινίας «Ζορμπάς, ο Έλληνας», με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν

Η συνάντηση έγινε στην πλατεία Koenigsplatz στο Μόναχο της Γερμανίας. Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης συνάντησε επί σκηνής τον σπουδαίο ηθοποιό σε μια συναυλία, που έμεινε στην ιστορία.

Όταν ο Άντονι Κουίν ανέβηκε στη σκηνή, ο Μίκης Θεοδωράκης του ζήτησε να χορέψει το θρυλικό συρτάκι.

«Θα χορέψω, εάν χορέψεις και εσύ», του είπε ο μεγάλος Χολιγουντιανός ηθοποιός.

Έτσι, υπό τους ήχους της ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη και με τον Γρηγόρη Τζιστούδη στο μπουζούκι, ο Άντονι Κουίν χόρεψε, ενώ λίγο μετά μπήκε στον χορό και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top