Μίκης Θεοδωράκης: «Έφυγε» από τη ζωή ένας μεγάλος Έλληνας

Πέθανε ήρεμα και γαλήνια στο σπίτι του σε ηλικία 96 ετών ο μουσικοσυνθέτης

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, βυθίζοντας στη θλίψη την Ελλάδα. O μεγάλος συνθέτης που τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, άφησε την τελευταία του πνοή ήρεμα και γαλήνια μέσα στο σπίτι του. Ο ίδιος φέρεται να είχε ζητήσει να μεταφερθεί ήσυχα στην οικία του και να παλέψει εκεί, παρά τις προτροπές των γιατρών.

Τελευταία επιθυμία του την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.

Μίκης Θεοδωράκης

Ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925. Ήταν στιχουργός, διευθυντής ορχήστρας και πολιτικός, κρητικής και μικρασιάτικης καταγωγής και θεωρούταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.

Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το Κ.Κ.Ε και τη Ν.Δ ενώ παράλληλα ήταν ακτιβιστής, τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983. 

πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι «Ζορμπάς»(1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Επίσης, έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική, γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

Το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. 

Μίκης Θεοδωράκης: Το συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού

Συγκλονισμένη είναι και η πολιτική ηγεσία της χώρας από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε μέσω συλληπητήριου μηνύματος τη βαθιά της λύπη:

«Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης όλων μας, ο δάσκαλος, ο διανοούμενος, ο ριζοσπάστης έφυγε. Εκείνος που έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδήσουν τους ποιητές. Έζησε όλη του τη ζωή δημιουργώντας.

Αγωνίστηκε, πέρα από τα όρια, ξεπερνώντας τις ανθρώπινες αδυναμίες που θέτουν πλαίσια και καθορίζουν τυπικές συμπεριφορές. Δεν απέφυγε ποτέ να δίνει όλες τις μάχες, σε όλα τα μέτωπα, καθώς το εύρος της προσωπικότητας και του ταλέντου του δεν μπορούσε ούτε να περιοριστεί, ούτε να χαλιναγωγηθεί. Ο Μίκης ήταν κι έκανε όσα ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση. Με το έργο του, την έντονη κοινωνική και πνευματική παρουσία, τον βαθύ πατριωτικό του λόγο, ο Μίκης Θεοδωράκης σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα.

Ο Μίκης ήταν παγκόσμιος και το έργο του ανήκει σε όλο τον κόσμο. Εργο τεράστιο, οικουμενικό, που άγγιξε και θα συνεχίσει να αγγίζει εκατομμύρια καρδιές. Δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει.
Οι Έλληνες πενθούμε σήμερα».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top