Πυρκαγιές: Σκληρή «μετωπική» Μητσοτάκη – Τσίπρα για Μάτι και 112

«Εσείς στήνατε σόου ενώ γνωρίζατε για νεκρούς – Κάνετε τυμβωρυχία»

Σκληρή κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επίκεντρο την τραγωδία στο Μάτι το 2018, ξέσπασε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές φέτος στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενοχλημένος από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα κατά την πρωτολογία του, ότι δεν αντιλαμβάνεται τον πόνο των ανθρώπων, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «μιλάτε εσείς που στήσατε ολόκληρο σόου το 2018 για το Μάτι, ενώ γνωρίζατε ότι υπάρχουν νεκροί».

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Θα αναστήσουμε όσα χάσαμε

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, για τις οποίες τον κάλεσαν να πάριε θέση η αντιπολίτευση, λέγοντας πως ο ίδιος διευκρίνισε ότι μετέφερε μαρτυρίες κατοίκων και πως επ΄ουδενί δε θα μπορούσε κυβέρνηση να μην επιθυμεί την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τυμβωρυχία και ψέματα και αναρωτήθηκε εάν θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη, όπως έκανε ο ίδιος.

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη

«Έχετε κάνει καμία συζήτηση περί παραίτησης με τον κ. Χρυσοχοΐδη;», αναρωτήθηκε.

Η επίθεση του Μητσοτάκη σε Τσίπρα για το Μάτι και το 112

«Κύριε Τσίπρα, θα είχα βάλει τον πήχη πολύ χαμηλά εάν ήθελα να ήμουν καλύτερος από εσάς. Έβαλα τον πήχη ψηλά και με θάρρος είπα πως παρά την προσπάθεια στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος περάσαμε κάτω από τον πήχη, που βάλαμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ στο παρελθόν, με αναγκάσατε με αυτά, που είπατε. Αυτό το μαύρο χιούμορ, που επιστρατεύσατε, ότι θα μας στείλει το 112 να μας εκκενώσει από την εξουσία… Θέλω να σας διαβάσω κάτι, εσάς που με κατηγορήσατε για έλλειψη ενσυναίσθησης, που την ώρα μιας τραγωδίας όπως είπατε, “αποδεικνύει πως δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο και την αγωνία των άλλων”», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε διαβάζοντας το μήνυμα μιας γυναίκας από το Μάτι πριν από μερικές μέρες για το 112: «Θέλω να μου πείτε τρία χρόνια μετά το Μάτι, πώς απαντάτε σε αυτή την κυρία; “Αν έψαχνες τη μητέρα σου μέρες και έκλαιγες από πάνω της χωρίς να το καταλάβεις, γιατί είχε τη μορφή κούτσουρου, αν έβλεπες το δέρμα των γειτόνων σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο, αν είχες δει αγκαλιασμένα απανθρακωμένα παιδιά, αν έδινες DNA για να δεις αν είναι ο άνθρωπος σου μέσα στη σακούλα, αν σκούπιζες πτώματα από τον δρόμο, θα καταλάβαινες τη σημασία της εκκένωσης. Μη γράφετε ό,τι σας έρθει στο κεφάλι, σας διαβάζουν και Ματιώτες”».

«Κύριε Τσίπρα, ούτε σήμερα καταλάβατε τι έγινε επί των ημερών σας πριν από 3 χρόνια. Εσείς, που στήνατε τα σόου εκείνο το βράδυ. Εσείς που είπατε στον πυρόπληκτο “τι να τα κάνεις τα 2.000 ευρώ, θα τα ξοδέψεις”. Για να μην πω τι κάνατε 3 εβδομάδες μετά», είπε.

«Εμείς τότε για 4 ημέρες δεν είπαμε κουβέντα και όταν ασκήσαμε κριτική ήταν για δύο πράγματα: για την παντελή αδυναμία να εκκενώσετε τον κόσμο από το Μάτι, που ήταν η αιτία της τραγωδίας, και για το άθλιο σόου, που στήσατε εκείνο το βράδυ, όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Σας ασκήσαμε κριτική για τους υπουργούς σας με τις φωτογραφίες από τους δορυφόρους», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εσείς ποτέ δε ζητήσατε συγγνώμη, μακάρι να έχετε το θάρρος το κάνετε έστω σήμερα, για να κλείσει αυτή η πληγή. Ο κόσμος θα θυμάται ότι στη μία τραγωδία δυστυχώς μετρούσαμε στρέμματα, ενώ στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα», κατέληξε.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό

Για τις δηλώσεις του κ. Σπανού είπε πως ο ίδιος βγήκε να διευκρινίσει πως μετέφερε δηλώσεις κατοίκων της Εύβοιας.

Γεννηματά: Πλήρης η αποτυχία της κυβέρνησης στις πυρκαγιές

Ο πρωθυπουργός διάβασε τη σημερινή δήλωση του κ. Σπανού: «Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά ή ότι συνειδητά την άφηναν να επεκταθεί. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξωφρενικό για οποιαδήποτε κυβέρνηση και για οποιαδήποτε διοίκηση της πυροσβεστικής. Άκουσα και επικαλέστηκα μαρτυρίες κατοίκων για πυροσβεστικά που είχαν υπηρεσιακή εντολή να μην επεμβαίνουν σε συγκεκριμένα μέτωπα για λόγους ασφαλείας των πυροσβεστών. Άλλο πράγμα οι ελλείψεις και τα λάθη που επισημάναμε και άλλο πράγμα οι θεωρίες συνωμοσίας που φυτρώνουν με το παραμικρό και μας κάνουν μόνο κακό».

«Αυτά είπε. Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει πολιτική ηγεσία ή διοίκηση της Πυροσβεστικής, που θα δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Το υπονοούμενο που αφήνετε είναι ότι κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια. Για ποιους λόγους; Αυτά ρίχνουν νερό στον μύλο όσων αμφισβητούν την ειλικρινή προσπάθεια, παρά τα λάθη που έγιναν. Το είπα: αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω πολύτιμα εναέρια μέσα για να αντιμετωπίσουμε την αναζωπύρωση της Αττικής», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«O κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στη δευτερολογία του μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του κυνικού τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στη θέση του πρωθυπουργού, με τυμβωρυχίες και με ψέματα συνεχίζει και τώρα. Αυτό είναι ένδειξη ότι ρίχνει λευκή πετσέτα στα κρίσιμα ερωτήματα, που τίθενται από τους πολίτες, και ζητούν απάντηση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα του διαβάσω ένα ενδιαφέρον tweet, αντί απάντησης δικής μου: “Η διαρκής χρήση μιας προηγούμενης τραγωδίας, όπως είναι το Μάτι,  με σκοπό τη δικαίωση των ενεργειών της εξουσίας στο παρόν είναι πολιτικά ανήθικη, αντιπαιδαγωγική και αντιπολιτική. Κάθε κυβέρνηση οφείλει σε μια καταστροφή να κάνει το καλύτερο, προσηλωμένη στην εφικτή λύση”. Αυτά τα είπε ο Λευτέρης Κουσούλης, ένας επικοινωνιολόγος, από τους βασικούς υποστηρικτές του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε.

«Εμείς κριθήκαμε και αναλάβαμε τις πολιτικές ευθύνες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που σήμερα κάθεται δίπλα σας, δεν ξέρω για πόσο ακόμη, είχε πει τότε στα ΜΜΕ “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι”. Αυτή ήταν η πολιτική σας στάση και παιδεία. Σας είχα πει τότε, αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα, ότι σας εύχομαι να μη σας τύχει τέτοια ανθρώπινη τραγωδία. Κατακρίνατε τότε εμένα προσωπικά και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσατε τις παραιτήσεις μας. Λίγους μήνες μετά, όμως, πήγατε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και μιλούσατε για πρωτοφανείς συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Δεν τα λέγατε, όμως, αυτά προεκλογικά», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Την επόμενη δραματική μέρα, τότε, μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας των πυρκαγιών, ο τότε υπουργός της Προστασίας των Πολίτη Νίκος Τόσκας άνοιξε τη συζήτηση για την παραίτησή του και του είπα πως έτσι πρέπει να γίνει. Έχετε κάνει εσείς τέτοια συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη ή κρατούσε τη μάνικα και θα τον επιβραβεύσετε γι΄ αυτό; 15 μέρες μετά το Μάτι δεν ήταν στη θέση του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής. Ο αρχηγός της αστυνομίας, που τότε είχε μία από τις βασικές ευθύνες, διότι ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων μας, που χάθηκαν, εφάρμοσαν ένα σχέδιο εκτροπής κυκλοφορίας μέσα στον οικισμό, που ήταν γεμάτος αδιέξοδους δρόμους. Αυτός ο άνθρωπος, που ήταν βασικός υπεύθυνος, είναι σήμερα γ.γ. Προστασίας του Πολίτη. Θα πείτε κάτι για αυτό; Τι του χρωστάτε κύριε Μητσοτάκη; Γιατί τον κρατάτε; Που έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ τρία χρόνια μετά και να ξύνετε πληγές», τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top