Πυρκαγιές: Σκληρή κριτική σε κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

Γεννηματά: Πλήρης η αποτυχία της κυβέρνησης στις πυρκαγιές

«Έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί», είπε η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές, που έπληξαν τη χώρα μας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε με αναφορά στην πανδημία: «Τρεις μήνες πριν μας λέγατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, οι εμβολιασμοί προχωρούν, η χώρα ανοίγει με ασφάλεια για τον τουρισμό. Η πανδημία είναι εδώ και χθες είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων».

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Θα αναστήσουμε όσα χάσαμε

Συνεχίζοντας, είπε πως η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής: «Αποδείχθηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε».

«Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο»

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό: «Οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου. Η συγγνώμη σας ήταν προσχηματική. Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν, με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των υπευθύνων υπουργών».

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη

«Μας είπατε εδώ ότι πετύχατε τους στόχους σας με τα δάση να καπνίζουν ακόμη. Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο» σημείωσε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: «Το 2007 έφταιγε ο στρατηγός άνεμος, το 2021, με άπνοια, θυμηθήκατε την κλιματική κρίση, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε καμένες εκτάσεις από πυρκαγιές».

«Υπήρχε εντολής μη κατάσβεσης στην Εύβοια;»

Η κυρία Γεννηματά είπε πως οι κάτοικοι στην Εύβοια καταγγέλλουν την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Για τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, περί εντολής μη κατάσβεσης, η κ. Γεννηματά, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια για το εάν ισχύουν ή όχι, ενώ ο κ. Σπανός, θα πρέπει να λογοδοτήσει.
Μάλιστα, αναρωτήθηκε μήπως θα έπρεπε να τον καλέσει και η δικαιοσύνη για να τεκμηριώσει τις δηλώσεις του. 

Κουτσούμπας: Θέλετε να καλύψετε την ανεπάρκεια με την κλιματική αλλαγή

Για τεράστια οικολογική καταστροφή έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

«Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες. Μπορείτε να ζητάτε όσες συγγνώμες θέλετε, όμως εδώ μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή και καταστροφή λαϊκών περιουσιών», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλλεγύη του ΚΚΕ «σε όσους έζησαν τον πύρινο εφιάλτη». «Είμαστε μαζί στον αγώνα να σταθούν στα πόδια τους, να πάρουν πίσω τις ζωές τους», πρόσθεσε.

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγνώμες θέλετε, να επικαλείστε λάθη και παραλείψεις, όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα ακόμα καλοκαίρι με πολυήμερες φωτιές, αλλά μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή. Πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει στάχτη» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ.

«Η καταστροφή δεν οφείλεται σε επιμέρους λάθη ή παραλείψεις. Οι υπουργοί σας διαβεβαίωναν ότι φέτος έχει γίνει πρότυπη δουλειά, μια τομή για την αντιπυρική προστασία», είπε.

«Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών. Λείπει ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, εξειδικευμένο σε κάθε δασικό σύμπλεγμα. Καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει. Εκτός κι αν μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φεύγοντας από το Μαξίμου, άφησε σχέδιο στα συρτάρια», πρόσθεσε.

«Ακούσαμε για κλιματική κρίση, λες και χρειάζεται πολύ μυαλό ότι αυτό πάντα ισχύει και θα ισχύει. Γι’ αυτό και ένα κράτος, για αυτά τα αρνητικά σενάρια πρέπει να προετοιμάζεται. Το αστικό κράτος σας και η κυβέρνηση σας, επειδή πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων δεν παίρνει μέτρα προστασίας της ζωής, της περιουσίας γιατί τα θεωρεί κόστος», κατέληξε.

Βελόπουλος: Γιατί κάηκε η Ελλάδα αν τα κάνατε όλα καλά;

«Κάνατε ένα λάθος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, γιατί είναι χρέος τιμής για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρέπει όλη η Βουλή και οι πολιτικοί αρχηγοί να ευχαριστήσουν όλες τις χώρες που βοήθησαν στις δύσκολες ώρες που πέρασε η Ελλάδα» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Αναφερόμενος στις φωτιές, «πάμε στην ουσία της συζήτησης τώρα. Μας είπατε ότι φταίει κλιματική αλλαγή, ο καύσωνας. Ότι τα φτιάξατε όλα καλά. Τότε γιατί κάηκε η Ελλάδα;» ρώτησε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να συνεχίσει λέγοντας «Σας λένε ψέματα οι σύμβουλοί σας και αυτό με ενοχλεί ως άνθρωπο».

«Είπατε ότι πετούσαν 74 πτητικά μέσα. Από τα 9 καναντέρ πετούσαν τα 4. Από τα 25 Σινούκ πετούσαν τα 4. Ή σας κρύβουν την αλήθεια οι σύμβουλοί σας, ή δεν λέτε την αλήθεια κύριε Μητσοτάκη» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συμπλήρωσε: «Τα πτητικά μέσα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα πρώτα δέκα λεπτά. Αν αρπάξει η φωτιά, ζήτω που καήκαμε»…

Ωστόσο, «Κάνατε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ακούσατε την πρότασή μας για έναν ενιαίο φορέα που θα έχει τον έλεγχο και την επιστασία. Αποφάσισε σωστά η ΝΔ γιατί άκουσε εμάς. Πρέπει να ακούτε. Δεν ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ» επισήμανε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Κατά το πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, στις καταστροφικές πυρκαγιές «Κάηκε το μέλλον περιοχών της χώρας» και πως «ζωή στα καμένα δεν θα υπάρχει για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Βαρουφάκης: Aναδάσωση και καμία αλλαγή χρήσης γης στα καμένα

Τη φυσική αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, τη μη αλλαγή στη χρήση γης για 30 χρόνια και το να μη μπει καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά (με ανάλογο προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες), ήταν οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας.

«Υπάρχει αυτό το γενικό συναίσθημα, το οποίο έχουν και οι πυροσβέστες μας. Το να καθόμαστε να τους χειροκροτούμε, όπως κάναμε και με τους υγειονομικούς δεν τους βοηθάει. Νιώθουν παρατημένοι» είπε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 

«Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η σειρά μονολόγων που ακολουθούμε εδώ, καθιστά τη Βουλή μη αντάξια των περιστάσεων. Κυρίως τους ανθρώπους που μας βλέπουν την ώρα που νιώθουν αβοήθητοι», σημείωσε.

«Διαφωνώ με τον κύριο Τσίπρα που είπε ότι είναι προσωπική ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη οι πυρκαγιές. Τόσο στο Μάτι πριν τρία χρόνια, όσο και για τις τωρινές πυρκαγιές, ευθύνεται αυτό το υπαναπτυξιακό μοντέλο που υπάρχει στη χώρα χρόνια τώρα. Ένα μοντέλο από τη δεκαετία του ’50 που χρεοκόπησε και προχωράει χρεοκοπημένο. Ένα μοντέλο για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη, αλλά η παράταξη του ήταν στην καρδιά αυτού του μοντέλου» , σημείωσε.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top