Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Θα αναστήσουμε όσα χάσαμε

«Είχαμε 1.279 φωτιές στις πρώτες μέρες του Αυγούστου, πολλές από εμπρησμό»

«Θα αναστήσουμε όσα χάσαμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, μιλώντας κατά τη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως τα βασικά ερωτήματα είναι τέσσερα:

1.    Είχαμε προετοιμαστεί, όπως έπρεπε, για τις φετινές πυρκαγιές;

2.    Τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος;

3.    Πώς θα στηριχθούν από εδώ και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες

4.    Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

«Ο καύσωνας μετέτρεψε τα δάση σε μπαρουταποθήκες»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πύρινη επίθεση», που δέχθηκε φέτος η χώρα, την οποία «είχαμε να βιώσουμε εδώ και χρόνια».

«Τέτοιον καύσωνα είχαμε να βιώσουμε από το 1987. Μετέτρεψε όλα τα δάση σε μπαρουταποθήκες. Καταφέραμε να μην έχουμε θύματα, χάσαμε δυστυχώς τον Βασίλη, τον εθελοντή πυροσβεστή. Προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες θα περίμενε κανείς από το μέγεθος της φωτιάς», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «καταφέραμε να προστατέψουμε τις κρίσιμες υποδομές, ενώ κανείς οικισμός δεν κάηκε». Ειδικά για τη φωτιά στη Βαρυπόμπη είπε πως καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης στην Αθήνα.

«Το 112 απέδειξε την αξία του»

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη δουλειά του Νίκου Χαρδαλιά στη Πολιτική Προστασία.

« Επενδύσαμε στην Πολ Προστασία και τη μετατρέψαμε σε αξιόμαχη κρατική οντότητα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναρωτήθηκε εάν κανείς θυμάται ποιος ήταν ο προκάτοχος του κ. Χαρδαλιά και τι έργο είχε κάνει. «Εγώ πάντως, όχι», είπε με νόημα.

O πρωθυπουργός είπε πως έγιναν σημαντικά πράγματα και στάθηκε στην ενεργοποίηση του 112, το οποίο αποτελούσε προεκλογική δέσμευσή του. «Απέδειξε την αξία του», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε πως φέτος το καλοκαίρι ήταν στη διάθεσή μας 74 εναέρια μέσα, «περισσότερα από κάθε άλλη φορά».
Συνεχίζοντας, τόνισε πως υπήρξαν σχέδια διαφυγής για να απομακρυνθούν οι πολίτες με ασφάλεια και ταχύτητα.

«Είχαμε 1.279 πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι – Πολλές ήταν από εμπρησμό»

Ο πρωθυπουργός, είπε πως τον Αύγουστο η κρατική μηχανή διαχειρίστηκε 1.279 πυρκαγιές, σχεδόν 60 την ημέρα.

«Πολλές ήταν από εμπρησμό», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως πολλές από αυτές έσβηναν πολύ πιο δύσκολα.

«Παράδειγμα αποτελεί η τελευταία φωτιά στα Βίλια. Έγιναν εκατοντάδες ρίψεις και κινητοποιήθηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός. Παρά τις έντονες προσπάθειες, χρειάστηκαν τρεις μέρες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Που ακριβώς έγινε το λάθος στη συγκεκριμένη πυρκαγιά;», αναρωτήθηκε.

Ο ίδιος είπε πως η χώρα είχε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές, ωστόσο «θα δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από εδώ και στο εξής».

Συνεχίζοντας, παραδέχθηκε πως δεν έλειψαν τα λάθη και είπε πως οι πυρκαγιές «μας δίδαξαν ότι η πρώτη επέμβαση είναι η κρίσιμη».

«Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την φωτιά της Βαρυμπόμπης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πίστευαν πως είχε οριοθετηθεί και εναέρια πήγαν προς την Εύβοια και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν», είπε.

«Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως διαπιστώθηκε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα.

«Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση και ενοικίασή τους και θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής μονάδος η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αυτή η νέα μονάδα, η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες, θα δρα καλύτερα μέσα στο δάσος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Σώσαμε οικισμούς με τους καθαρισμούς»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση είχε προνοήσει να παρέμβει και να καθαρίσει 21 επικίνδυνες περιοχές, που προσμοίαζαν με την περίπτωση του Ματιού.

«Αναφέρω ενδεικτικά την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Η φωτιά έπιασε αλλά δεν μπήκε στον οικισμό και για πρώτη φορά υπήρχε καινούρια οδός διαφυγής. Η δεύτερη περιοχή που και αυτή απειλήθηκε, σας είναι πολύ οικεία κ. Τσίπρα. Αναφέρομαι στο Σούνιο. Υπάρχουν δίοδοι διαφυγής που υποδεικνύουν πως οι πολίτες θα φτάσουν στη θάλασσα. Αυτά όλα έγιναν και είχαν το αποτέλεσμα να περιορίσουν σχετικά την καταστροφή της περιουσίας σε σπίτια, τα οποία βρέθηκαν εντός του δάσους είτε πέριξ των οικισμών. Κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς», είπε.

«Όσους καθαρισμούς και να κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα και να έχει στη διάθεσή του, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε, αν δεν καταφέρει να τη σβήσει κανείς στην αρχή», πρόσθεσε.

«Θα αντικατασταθούν τα εύφλεκτα πεύκα δίπλα στα σπίτια»

Ο πρωθυπουργός είπε το μεγαλύτερο τμήμα της αναδάσωσης θα γίνει φυσικά.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως τα εύφλεκτα πεύκα δίπλα στα σπίτια θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα δέντρα. 

«Δεν αναφέρομαι σε όλα τα πεύκα. Τα πευκοδάση θα ξαναγίνουν πευκοδάση. Θα δημιουργηθεί ζώνη μεταξύ πευκοδάσους και οικισμού όπου θα έχουμε διαφορετικά είδη δέντρων. Τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε μεγάλο βαθμό και τεχνητή αναδάσωση θα γίνει όπου πρέπει. Θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά η ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών», είπε.

Ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων

«Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων» επισήμανε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ριτινοπαραγωγους και τους μελισσοπαραγωγούς» εξήγησε και πρόσθεσε ότι ειδικά για τη Βόρεια Εύβοια, τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο εκείνες που επλήγησαν.

«Εκεί καταρτίζεται συνολικό πρόγραμμα ανάταξης. Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων θα ακολουθήσει και για την Ηλεία», είπε.

«Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρέες που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από διαφανή διαδικασία, οι προσφορές ιδιωτών θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματά του», σημείωσε.

«Προσωπική ηθική στάση η δημόσια συγγνώμη μου»

«Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά πριν από όλα πολιτική στάση με μήνυμα. Συγγνώμη δεν είναι μόνο ένα σύνθημα αλλά δέσμευση για δράση ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top