Χρυσοχοΐδης για φωτιές: Διπλάσιες ώρες πτήσης για τα εναέρια μέσα φέτος

«Μέχρι σήμερα έχουν ήδη επιχειρήσει 6.190 ώρες»

Ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα έδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Καίγονται σπίτια εκτός οικισμού στα Βίλια - Τεράστιο το μέτωπο

Όπως δήλωσε, το τεέυταίο 24ωρο έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα 42 δασικές πυρκαγιές και η πυροσβεστική είναι αντιμέτωπη με συνολικά 84 μέτωπα. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη φωτιά στα Βίλια, ο υπουργός τόνισε ότι οι δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες στον οικισμό.

Ξεκαθάρισε ότι «τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στα Βίλια είναι επιχειρησιακά αξιόμαχα και δυναμικά στην επιχείρηση κατάσβεσης».

Διπλάσιες ώρες πτήσης για τα εναέρια μέσα σε σχέση με πέρυσι

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «στην περσινή αντιπυρική περίοδο, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020, τα εναέρια μέσα επιχείρησαν συνολικά 3.161 ώρες. Φέτος και μέχρι σήμερα έχουν ήδη επιχειρήσει 6.190, δηλαδή διπλάσιες ώρες σε σύγκριση με πέρυσι».

Φωτιά στα Βίλια: Γιατί δεν εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το 112;

Σήμερα, 29 εναέρια μέσα επιχείρησαν μέχρι να «πέσει» το φως της ημέρας, ανάμεσά τους και το ρωσικό Beriev. 

«Οι κανόνες του κατασκευαστή ακολουθούνται κατά γράμμα, και όταν το αεροσκάφος δεν επιχειρεί, αναπληρώνεται από πολύ περισσότερα» σημείωσε. 

«Πολλές οι συλλήψεις για εμπρησμούς»

Ο κ Χρυσοχοϊδης ανέφερε επίσης ότι οι συλλήψεις για εμπρησμούς, ειδικά τον τελευταίο μήνα είναι πολλές και τόνισε:

«Όταν κάποιοι από εμάς, δεν προσαρμόζονται στις οδηγίες της πολιτείας ή δρουν με δόλο βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο ζωές, περιουσίες αλλά και τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους, τότε ο αγώνας που όλοι μας καταβάλλουμε γίνεται άνισος και το κόστος είναι τεράστιο. Όλοι οι πυροσβέστες μας, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν σκληρό αγώνα όλες αυτές τις μέρες και επιχειρούν με την ίδια αυταπάρνηση και αυτοθυσία».

Ο υπουργός είπε επίσης ότι τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και κατέληξε:

«Είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Απευθύνω έκκληση στους πολίτες ώστε να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. Είναι άκρως απαραίτητο για την ασφάλειά τους».

Αναλυτικά η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Από το απόγευμα της Τρίτης (17/08) έως και το απόγευμα της Τετάρτης (18/08) εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση, στη Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 19 Ε/Π και 10 Α/Φ (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top