Χαρδαλιάς: 56 ανοιχτές πυρκαγιές- Μάχη στο μέτωπο στο Πευκόφυτο

«Αντιμετωπίζουμε μέτωπα και στις δύο πλευρές της Εθνική οδού»

Το τελευταίο 24ωρο είχαμε 98 νέες πυρκαγιές και συνολικά 154 στην επικράτεια, σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία. 

Φωτιά Εύβοια - Συγκλονιστικές εικόνες: Εκκενώνεται η Λίμνη με φέρι μπόουτ

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αυτή την ώρα έχουμε 56 ανοιχτές πυρκαγιές, με σημαντικότερες αυτές που είναι σε εξέλιξη σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη, Τολοφώνα Φωκίδας, Κρήτη, Φθιώτιδα, Γρεβενά και Ηλεία, ενώ νέο μέτωπο υπάρχει και στην Αρχαία Ολυμπία.

Παράλληλα ευχαρίστησε τους πυροσβέστες που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στα πύρινα μέτωπα. Εξέφρασε τη λύπη του επίσης, για τον θάνατο ενός εθελοντή δασοπυροσβέστη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. 

Φωτιά Αττική: Προς Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες το πύρινο μέτωπο

«Αντιμετωπίζουμε μέτωπα και στις δύο πλευρές της Εθνική οδού, στο ύψος των Αφιδνών, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη Βαρυμπόμπη, στον Άγιο Στέφανο προς τη λίμνη του Μαραθώνα και στους Θρακομακεδόνες». Στην Αττική υπάρχουν υψηλά και επικίνδυνα θερμικά φορτία. Μέσω του 112 έχουν αποσταλεί 16 μηνύματα για εκκένωση οικισμών. 

Μάχη με τις φλόγες στο Πευκόφυτο

Μάχη δίνεται στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Πευκόφυτο, πλησίον της Σταμάτας. Επιχειρούν 720 πυροσβέστες, 40 πεζοπόρα τμήματα και 215 οχήματα. Μέχρι το φως του ηλίου επιχειρούσαν επιπλέον 10 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη. Συνδράμουν 120 πυροσβέστες από Κύπρο και Γαλλία, εθελοντικές ομάδες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ. 

Στις 15:25 εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στα Άνω Λιόσια και στις 17:06 στα Λεγραινά Σουνίου. 

Φωτιά Άνω Λιόσια: Πέρασε στο Ποίκιλο Όρος - Κινείται προς Πετρούπολη

Στη βόρεια Εύβοια η πορεία της πυρκαγιάς κατευθύνεται νότια, με ριπές έως και 5 μποφόρ. Γίνονται προσπάθειες για να ανακοπεί το μέτωπο στη Λίμνη. Επιχειρούν 240 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα και 65 οχήματα. Στο τελευταίο φως επιχειρούσαν έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.  Εστάλησαν 16 μηνύματα από το 112 για εκκένωση οικισμών. Το λιμενικό σώμα έκανε πάνω από 631 απεγκλωβισμούς ατόμων. 

Στην αρχαία Ολυμπία επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 πεζοπόρα και 105 οχήματα, όπως και εναέρια μέσα, ενώ συνδρομή παρείχε η ΕΛΑΣ και ο στρατός, η περιφέρεια και οι ΟΤΑ. 

Στη Φθιώτιδα, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη και Δωρίδα, οι φωτιές είναι σε εξέλιξη. 

Φωτιές Ελλάδα: Ποιες χώρες συνδράμουν

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών. 

  • ατη Γαλλία 82 πυροσβέστες στις Αφίδνες και δύο αεροσκάφη καναντέρ στην Πάρνηθα
  • από την Κύπρο 40 πυροσβέστες στην Πάρνηθα και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη
  • από την Κροατία ένα καναντέρ
  • από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα στην Εύβοια
  • από το Ισραήλ 16 πυροσβέστες στην Αττική
  • από τη Σουηδία αναμένονται δύο αεροσκάφη σήμερα το βράδυ
  • από την Ελβετία 2 ελικόπτερα super puma που αναμένονται αύριο

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις για εμπρησμό. 

Για την προσωρινή φιλοξενία πολιτών, των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές στην Αττική, ο Δήμος Αθηναίων θέτει στη διάθεση των πληγέντων τις εγκαταστάσεις των Παιδικών Κατασκηνώσεων, στον Άγιο Ανδρέα της Νέας Μάκρης. Η σχετική απόφαση ελήφθη από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, μετά από αίτημα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης. 

Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες των πληγεισών περιοχών που έχουν ανάγκη στέγασης και αναζητούν προσωρινή φιλοξενία, μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή 1135. Οι Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, μπορούν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια 450 άτομα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top