Ο καταλυτικός ρόλος του Δένδια για τη δήλωση της ΕΕ για τα Βαρώσια

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Νίκος Δένδιας

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και ιδιαίτερα του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, στην υιοθέτηση της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Βαρώσια, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου της δήλωσης του ΥΕ/ΑΕ Borrell για τα Βαρώσια είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή, ευθύς μόλις υιοθετήθηκε η σχετική δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Συμβούλιο Ασφαλείας: Ομόφωνη απόφαση-καταπέλτης κατά Τουρκίας και Ερντογάν

Η εν λόγω διαπραγμάτευση συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά χθες το πρωί είχε βρεθεί σε τέλμα λόγω διαφορών όσον αφορά την διατύπωση που αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ. 

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη: Οι προκλήσεις στα Βαρώσια στο επίκεντρο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια, η οποία ουσιαστικά γεφύρωσε τις διαφορετικές αντιλήψεις, που επικρατούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, και επέτρεψε την γρήγορη υιοθέτηση του τελικού κειμένου της δήλωσης. 

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η σύγκλιση μιας έκτακτης τηλεδιάσκεψης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν κρίνεται αναγκαία, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top